• Informacje na temat:

    dobry biszkopt na rolade

Przepisy na temat: dobry biszkopt na rolade
  • wariacja na temat Bulletproof Coffee

  • Pyszna, pożywna, kolorowa, wieloskładnikowa jajecznica.

  • Wypróbowany przepis na "Szczodraki na dobry rok"

  • Sprawdzony przepis na "Ciastka - buźki na dobry dzień"

  • Sałatka na dobry humor polana sosem jogurtowym jest zdrowa i prosta w przygotowaniu:))

  • Wspomnienie barw jesieni natchnęło mnie do tego, aby zrobić dzisiaj na śniadanie puchate i pyszne amerykańskie naleśniki. Żeby było jak w filmach, podałam je z syropem klonowym. Takie małe szczęście na powitanie dnia :-)

  • Przepis wart wypróbowania: "Jak przygotować dobry zakwas na żurek ?"

  • Pyszna i zdrowa alternatywa dla porannej kawy - dodaje energii, poprawia przemianę materii i świetnie smakuje.

  • Moja wersja biszkoptu

  • Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

Artykuły na temat: dobry biszkopt na rolade
  • Rolada z truskawkami

    ...blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C ok. 12 minut. Gorący biszkopt kładziemy wierzchem na posypanej mąką ściereczce i ostrożnie zdejmujemy papier. Zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż...

  • Jeśli nie masz pomysłu co przygotować dla swojej rodziny na niedzielny deser, wypróbuj pomysłowe propozycje naszych użytkowników, na lekkie i puszyste rolady. Fot. 123RF/Picsel Biszkoptowe wypieki wbrew pozorom nie należą do najprostszych. Aby upiec puszysty i równy biszkopt, musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty. Ważne jest, aby jajka były świeże, tylko wtedy białka będą mieć zwartą konsystencję i ubiją się bez problemu. Dodatkowo, jajka powinny być wyciągnięte z lodówki dopiero...

  • Ciasta z truskawkami

    Popularny latem biszkopt z truskawkami przygotowaliśmy na trzy różne sposoby.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Ciasta z kokosem

    ...blachy (32 x 39 cm). Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 10 minut. Biszkopt przenieść na posypaną cukrem ściereczkę. Usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką(...) kremówkę  bić na sztywno, połączyć z masą kokosową. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, ponownie zrolować. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Z pozostałych limonek obrać skórkę, pokroić ją w cieniutkie...

  • Czym kierujesz się przy wyborze mięsa, jakie podajesz swojej rodzinie? Ceną, smakiem, właściwościami odżywczymi, a może kalorycznością? Jeśli wszystkie wymienione aspekty mają dla ciebie znaczenie, to znak, że powinieneś wybrać mięso z kurczaka. Mimo iż w ostatnim roku ceny drobiu wzrosły, to i tak pozostaje on najtańszym z mięs. Średnia cena za kilogram całego kurczaka to tylko 6,83 zł - dla porównania: za kilogram schabu zapłacimy około 18 zł, czyli ponad dwukrotnie więcej! Jednak...

  • Desery z bananami

    ...czekoladowym. Tiramisu z bananem Na dnie płaskiego naczynia wyłożyć biszkopty. Nasączyć je naparem kawowym i likierem migdałowym. Posmarować kremem (3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym). Wymieszać z 250 g sera mascarpone i 3 łyżkami bitej śmietany). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, ponownie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć plasterki bananów, posypać ciemnym kakao...

  • Oto przepis na roladę w roladzie, którą uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!" przygotowywali w konkurencji technicznej. GRUPA 1Biszkopt kakaowy170g białko170g cukier170g żółtko55g proszek kakaowy Extra Brute35g mąka pszenna T45065g masło Wykonać bezę francuską. Dodać żółtko ręcznie mieszając. Dodać proszek kakaowy i mąkę. Dodać masło. Połączyć całość i rozsmarować na blasze. Piec w 180C. Mus marakuja60g masa żelatynowa210g puree z marakui330g biała czekolada CW2NV550g śmietanka 36%...

  • Jak przygotować aromatyczny i sycący gulasz, który swym smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy? Oto kilka wyjątkowych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Podstawą większości gulaszy jest mięso. Ponieważ potrawa ta gotuje się bardzo długo, a mięso ma czas zmięknąć, nie musimy kupować perfekcyjnych kawałków - mogą być one np. poprzerastane tłuszczem. Jednak nie oznacza to, iż kupowane przez nas mięso może być byle jakie. W końcu to właśnie ono przesądza o...

  • Sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ceny tego smakołyku szybują w dół, co zachęca do eksperymentów kulinarnych. Tylko w jaki sposób wybrać naprawdę dobry bób? Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Fot. 123RF Na przełomie wiosny i lata na naszych talerzach królują przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce. Zdecydowanie jednym z najbardziej wyczekiwanych produktów jest bób, który dosyć krótko gości na naszych stołach, przez co staje się jeszcze większym rarytasem. Nie ma się co dziwić...