• Informacje na temat:

    dobry bigos

Przepisy na temat: dobry bigos
  • Sekrety udanego świątecznego bigosu

    Wielu z nas trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnego bigosu: pachnącego, ciemnego i gęstego. Sztuka jego przygotowania może wydawać się trudna, ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny.

  • Staropolskie i pyszne.

  • Bigos z winem

    Czas na dobry, domowy bigos.

  • Sprawdzony przepis na "Bigos"

  • Perfekcyjne gołąbki według przepisu Mikołaja Reya

    Gołąbki są często stawiane w rankingach popularności w Polsce na równi z pierogami lub bigosem. Co zrobić, by ich smakiem zaskoczyć rodzinę?

  • To smaczne, sycące danie, które wszystkim smakuje. Jest pracochłonne ale można zrobić większą ilość i zamrozić . Bywają dni, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu i w takich sytuacjach się świetnie sprawdza.

  • Zupa z pieczonego ziemniaka

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan przygotował dania z łososiem w roli głównej. Wśród jego propozycji znalazła się zupa z pieczonych ziemniaków...

  • Bigos..ach ten bigos...Stary dobry znajomy..Niekoronowany król królów polskiej kuchni...Uwielbiany przez wszystkich...znany wszem i wobec na całym globie..zapach gotowanego po nocy bigosu to beztroski zapach dzieciństwa...Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy..najlepszy po kilku dniach ! jak to powiadają im starszy tym lepszy !! Ale co tu dużo gadać..do garów rebjata..roboty kupa ale uciechy...

  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie...

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

Artykuły na temat: dobry bigos
  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • mama jest nadal w szpitalu. bywam u niej prawie codziennie. ustrojstwo ze srub  ktore jest przyczepione do jej kolana pozostanie tak przez kolejne 4 tygdnie...

  • Czy znów przytyjesz w święta?

    Smażone karpie, pierogi, łazanki i bigos oto tradycyjne świąteczne polskie potrawy. W co trzecim polskim gospodarstwie domowych jest osoba, która jedząc te smakołyki zastanawia się, ile przybędzie jej kilogramów i jak je stracić.

  • Smakołyki i... ból brzucha

    Święta Bożego Narodzenia z suto zastawionym stołem to nasza polska tradycja. Karp, bigos, pierniki, makowce i inne świąteczne smakołyki...

  • Księga smaków: Kapusta kiszona

    Szczyt jej popularności przypada na sezon jesienno-zimowy, ale warto ją jeść przez cały rok. Ale co oprócz znanego wszystkim bigosu i kapuśniaku z niej przyrządzić? Jej niepisaną zaletą jest to, że przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Ma wprawdzie minus - powoduje wzdęcia, ale można temu zapobiec, dodając do niej kminek. Z lasagne i grzybami To genialne...

  • Ćwiczenia na zdrowy kręgosłup

    ...ćwiczenia wzmacniające mięśnie pleców, uniknęlibyśmy wielu niebezpiecznych dysfunkcji. W studiu "Dzień Dobry TVN" Kinga Bigos pokazała kilka ćwiczeń, które można wykonywać w domu i w pracy...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna Bosacka: - W sumie słusznie, ale nasza kuchnia coraz rzadziej jest taka, bo przez ostatnie lata bardzo się zmieniła. Widać to nie tylko po wyborze produktów spożywczych, liczbie szefów kuchni...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    ...w occie. Jest to dobry i szybki sposób konserwacji jedzenia. Zupy i bigos również przetrwają w zamrażarce bez uszczerbku. Ale można je także pasteryzować. W tym celu trzeba je przełożyć do wyparzonych...

  • Kevin Aiston: Czułem się, jakbym wrócił do programu po tygodniu

    ...... Nawet mi nie mów - niech sobie robią tam, co chcą. Ja jestem adoptowany angielski Polak! I co serwujesz w tej swojej kuchni? English breakfest, czy polski bigos? - Nie ma żadnej kuchni "english(...), z ziemniakami pure. Brzmi zachęcająco, tylko ten likier... - Daje bardzo dobry, pomarańczowy kolor. Kevin, jakbyś powiedział do kobiety "pięknie pani pachnie"? - Wiem, o czym mówisz... No tak...

Wideo na temat: dobry bigos
  • Chcesz mieć płaski brzuch?

    W "Dzień Dobry TVN" trenerka Katarzyna Bigos pokazała ćwiczenia na płaski brzuch. Jak prawidłowo je wykonać? (Dzień Dobry TVN/x-news)

  • Pomogła potrzebującym w nietypowy sposób

    Co zawiera wegański bigos? - Składa się z wszystkiego, co sprawia, że czujemy świąteczny zapach i klimat - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Joanna Brodzik. - Pachnie śliwkami wędzonymi, wędzonym tofu, dobrej jakości kiszoną kapustą, przyprawami - dodała aktorka. Jak sprzedaż takiego bigosu przełoży się na pomoc potrzebującym?

  • Pomysły na kiszoną kapustę

    Dominika Wójciak przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z kapustą kiszoną. Zwyciężczyni 3. edycji "MasterChefa" zdradziła przepisy na: wegański bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapuśniaczki z ciasta krucho-drożdżowego.