• Informacje na temat:

    dobre żeberka

Przepisy na temat: dobre żeberka
  • Marynowane żeberka na sposób azjatycki

    .... 2. Żeberka wyjmij, osusz, posmaruj 1/2 marynaty. Odłóż na 1 godzinę. Potem piecz 45 minut w 180 st. W połowie pieczenia posmaruj odrobiną marynaty. Pozostałą marynatę serwuj jako sos do mięsa Dobre rady(...)Sposób przygotowania: 1. Żeberka umyj, włóż do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 80 minut. Cebule, czosnek i imbir obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki. Smaż je, aż staną...

  • ​Fasolowa na żeberkach

    ...moczyła. Jeżeli jednak chcesz uniknąć wzdęć, zaraz po zagotowaniu się fasoli w pierwszej wodzie, odlej ją i zalej świeżą. Fasolę gotuj do miękkości, osól dopiero pod koniec gotowania.  Żeberka...

  • Przepis na dobry sos

    ...ziemniaczanym purée. Żeberka w miodzie Masz ochotę na konkretne jesienne mięsne danie? Przygotuj soczyste żeberka z piekarnika. Mięso podziel na porcję, natrzyj solą, pieprzem oraz czosnkiem, polej...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    Chociaż święta wielkanocne będą w tym roku inne niż wszystkie, to o normalności mogą przypomnieć nam smaki tradycyjnych potraw. Do takich należy żurek – prawdziwy wielkanocny must-have.

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    ...chrupkie i aromatyczne chipsy. Są bardzo dobre jako samodzielna przekąska, ale jeszcze lepiej sprawdzą się jako dodatek do wielkanocnej zupy chrzanowej czy żurku! Jak je zrobić? Wystarczy ułożyć plastry...

Artykuły na temat: dobre żeberka
  • Jak kupić dobre mięso wieprzowe?

    ...pieczeń nadaje się karkówka, schab i szynka. Do smażenia i duszenia: karkówka, łopatka, polędwica, biodrówka, schab oraz żeberka. Zobacz więcej!

  • Po latach traktowania ich po macoszemu, żeberka wieprzowe wracają do łask. I cóż to jest za powrót! Wzorem Amerykanów, nauczyliśmy się przygotowywać je na wiele sposobów, zamieniając ten tani kawałek mięsa w najprawdziwszy rarytas. Fot. 123RF/Picsel Któż z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść smakowitych żeberek? Trzeba mieć naprawdę dużo samozaparcia, aby oprzeć się kruchemu i soczystemu mięsu, które wręcz samo odchodzi od kości. Co bardzo ważne, mięso wieprzowe jest nie tylko smaczne, ale...

  • Nawyki dobre, gdy oczy męczą się od czytania

    Co 20-30 minut odrywaj wzrok od książki i stosuj tzw. palming. Ciepłe (ogrzane np. przez objęcie żeberka kaloryfera) palce przyłóż do zamkniętych powiek na 1 minutę. Powtórz trzy razy (przez cały czas mając zamknięte oczy).  1-2 razy w tygodniu stosuj okłady ze świetlika. 1 łyżkę suszu zalej 1 szkl. wody i wolno ogrzewaj 30 min; przecedź. Zwilżone gaziki połóż na powieki, trzymaj 10 minut. Aby...

  • Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Chyba wszyscy Polacy znają tę maksymę, choć nie każdy jest przekonany do taniego wina. Tymczasem tanie wino, to zrobione własnoręcznie, może być wspaniałym trunkiem. Wino można z powodzeniem stworzyć samodzielnie w domu / fot. 123rf.com Wino domowej roboty nie wymaga dużych nakładów finansowych. Przyda się trochę "sprzętu" (zobacz poniżej), ale oprócz niego same składniki są naprawdę niedrogie. Jednej rzeczy jednak trzeba mieć bardzo dużo -...

  • Jerzy Vetulani: Dobra pamięć jest jak rozdrapywanie ran

    .... - Lubię powtarzać, że dobra pamięć jest jak rozdrapywanie ran. To nie przynosi niczego dobrego, jedynie gangrenę. Czy istnieją substancje, które pomagają zapominać? - Oczywiście, wielu ludzi zna(...) to jedzenie będzie nas już obrzydzało lub nie będzie nam smakowało. Nawet jeśli nie będziemy pamiętali, dlaczego. Kiedyś na naszej stołówce serwowano pysznie wyglądające żeberka. Skusiłem się, a potem...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Kalina Jędrusik. Rajski ptak

    Niezapomniana dziewczyna, która narodziła się ze zbędnego żeberka kaloryfera w Kabarecie Starszych Panów, pełna seksapilu Lucy Zuckerowa z Ziemi obiecanej, niezapomniana Holly Golightly ze Śniadania u Tiffany’ego. Ma opinię skandalistki. Gorszycielki obrażającej socjalistyczną moralność. Wampa, którego bojkotują uczciwe Matki Polki.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    - Przeciętny Kanadyjczyk czy Amerykanin wie, że z Polski pochodzą pierogi i dobra wódka. Dopiero po przyjeździe do Polski otwierają oczy i kubki smakowe ze zdumienia. I w Ameryce, gdzie mieszkaliśmy trzy lata, i w Kanadzie, gdzie mąż był ambasadorem, zajmowałam się promocją kuchni polskiej wśród polityków, krytyków kulinarnych, szefów kuchni. Byli zdumieni niezwykłą sezonowością, różnorodnością i lekkością naszej kuchni. Paradoksalnie, z perspektywy emigranta, można się bliżej przyjrzeć...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

Wideo na temat: dobre żeberka
  • Orientalne żeberka i pstrąg w soi, czyli azjatycka kuchnia Maliki Szyc-Juchnowicz

    Kuchnia azjatycka to jedna z najbardziej kolorowych i pełnych smaku kuchni na świecie. W "Dzień Dobry TVN" Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała swoje ulubione potrawy inspirowane Azją. Opowiedziała również o swoim dzieciństwie spędzonym w Algierii. Na stole pojawiły się takie dania jak: orientalne żeberka wieprzowe, pierś z indyka z sosem sojowym oraz pstrąg w soi z marchewką i liściem laurowym.