• Informacje na temat:

    dobre salatki z wedzonego lososia

Przepisy na temat: dobre salatki z wedzonego lososia
  • Awokado

    Ma swoich wiernych wielbicieli, ale nie brakuje też głosów, że smakuje nijako. Bo awokado nie jest solistą i potrzebuje dobrego towarzystwa. Warto się w nim rozsmakować, bo jest naprawdę zdrowe!

Artykuły na temat: dobre salatki z wedzonego lososia
  • Czas na piknik

    Pies szczeka, dzieci biegają, w brzuchu zaczyna burczeć. Tylko jak przygotować smaczne i zdrowe jedzenie na wynos, nie spędzając weekendu w kuchni? Na szczęście dziś nawet w dyskontach można kupić produkty, które świetnie sprawdzą się na piknikowym stole "rozłożonym" na trawie. Do wiklinowego koszyka warto wrzucić dobrej jakości chleb pełnoziarnisty na zakwasie albo - jeśli mamy dzieci - bułki...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Jak zdrowo się odżywiać? Sprawdźcie przykładowy jadłospis

    Dieta to, jak podkreślają dietetycy, sposób odżywiania się a nie tylko metoda na zrzucenie wagi. Co powinniśmy jeść, by nie tylko mieć dobrą figurę, ale także cieszyć się zdrowiem i dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników? Przykładowy jadłospis dla dorosłej kobiety i dorosłego mężczyzny przygotowała dr Krystyna Pogoń, dietetyk.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Diety na ładny wygląd i dobry nastrój

    O tej porze roku często dopada cię chandra? Nie jesteś zadowolona ze swego wyglądu? Zmień dietę, a wszystko wróci do normy!

  • Gotowane jajka to pożywne danie, które jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Ich zaletą jest również to, że można je przyrządzać na wiele różnych sposobów, a w zależności od dodatków zyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalny charakter. Wzbogacone o łososia i kapary, stanowić mogą nawet wykwitną przekąskę na przyjęcie czy rodzinną uroczystość. Fot. materiały prasowe Składniki (10 porcji): · 5 jajek · 50 g łososia wędzonego · 1 łyżka jogurtu greckiego · 1 łyżeczka majonezu ·...

  • Jak dietą pokonać łuszczycę?

    Postaw na kwasy omega-3 i witaminy A, E i B2, ograniczające procesy zapalne w organizmie. Jak wynika z badań, osoby z łuszczycą mają zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto więc profilaktycznie ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Więcej kwasów omega-3 Dobre dla skóry tłuszcze wchodzą w skład wielu produktów, nie tylko ryb morskich. Oprócz łososia czy śledzi warto spożywać...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • Awokado

    Ma swoich wiernych wielbicieli, ale nie brakuje też głosów, że smakuje nijako. Bo awokado nie jest solistą i potrzebuje dobrego towarzystwa. Warto się w nim rozsmakować, bo jest naprawdę zdrowe!

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...