• Informacje na temat:

    dobre rady kulinarne

Przepisy na temat: dobre rady kulinarne
  • "Fasolowa dama" zdradza swoje kulinarne sekrety

    Moczyć fasolę czy nie? Wiele pań zaskoczy rada Janiny Molek, która w miejscowości Tropie w Dolinie Dunajca już od 10 lat prowadzi wytwórnię Fasolowe Królestwo i czaruje przeróżne dania oraz napoje z małych, niepozornych ziaren.

  • Rady na dobry apetyt

    To, że podany brzdącowi posiłek jest smaczny i zdrowy, niestety nie zawsze wystarczy, aby malec zechciał go zjeść. Jednak nie ma powodu, by od razu przypinać mu łatkę niejadka. Wiele dzieci po 1. roku życia mają różne dziwne kulinarne przyzwyczajenia i na większość z nich można znaleźć jakiś sposób. Podpowiadamy więc, jak najlepiej zareagować, gdy maluch... nie potrafi usiedzieć na miejscu...

  • Drobiowe udka w wonnych ziołach

    ...w 200 st. Przed podaniem udekoruj, np. kolendrą. Dobre rady kucharza Chili zawiera bardzo drażniący olej, który długo pozostaje na palcach. Po krojeniu papryki nie dotykaj twarzy (zwłaszcza okolic(...) mięso. Duś ok. 30 minut. 2. Świeże zioła posiekaj. Pomidory z ziołami i oliwkami dodaj do mięsa 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj bazylią. Dobre rady kucharza Jeśli sos...

  • Poznaję nowe smaki

    Na to, czy twój brzdąc będzie miał dobre nawyki żywieniowe, masz wpływ już teraz. Sprawdź, w jaki sposób kształtować kulinarny gust malucha, by miał szansę wyrosnąć na prawdziwego smakosza.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ(...), jeżeli tylko masz okazję daj się ponieść kulinarnej przygodzie, naprawdę warto!

  • Co zrobić, by malec polubił warzywa?

    Zależy ci, aby twój brzdąc nie krzywił się na widok brokułów czy buraczków i z apetytem pałaszował surówki? Skorzystaj z rad naszego dietetyka.

  • Grillowane bakłażany z cukinią

    Listopad to ostatni czas, by zakasać rękawy i przygotować domowej roboty przetwory!

  • Sprawdzony sposób na europejski dzień śniadania!

    ...jakość produktów. Kęsów jedzenia nie należy popijać; herbatą (lub wodą) delektujmy się po posiłku. To podstawowe, ale cenne rady, dzięki którym dobrze rozpoczniemy dzień. Niestety, o poranku, zwłaszcza(...). naleśniki orkiszowe, kanapki na bazie wafli zbożowych czy racuchy z jabłkiem i owsianymi otrębami. Miłośnicy tradycyjnych kanapek mogą przygotować sobie z kolei pastę serowo-jajeczną. Do dzieła...

  • Kochanie, zapraszam na śniadanie!

    ..., masło, miód lub dżem, a do tego sok. Lekkie, słodkie śniadania uwielbiają Francuzi i Włosi. Podróże (także kulinarne) kształcą! Takie proste kontynentalne śniadanie podaje się np. w wielu małych...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...ani radykalna, ani trudna, ani czasochłonna. Wystarczy odnaleźć rytm. A ten rytm, jak wszystko, przychodzi z czasem. Trzeba wypraktykować, nabrać doświadczenia. Ważna jest tutaj cierpliwość, chęć(...), powinni uważać, tworząc swoje wegańskie przepisy? Jakie miałaby Pani dla nich rady? -  Przede wszystkim powinni zamienić się w detektywów i czytać etykiety. Nieważne, czy chcą stworzyć danie godne...

Artykuły na temat: dobre rady kulinarne
  • 10 rad, jak zjeść dobrze za granicą i nie dać się oszukać

    Masz już wyznaczony termin urlopu? Znakomicie! To teraz przeczytaj kilka moich sprawdzonych rad dotyczących jedzenia wymarzonych wakacjach. Dzięki nim nie najesz się starego, złej jakości, oszukanego jedzenia i wrócisz szczęśliwy, bogatszy o nowe, świetne doświadczenia kulinarne.

  • Tradycje kulinarne to taka część naszej historii, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Smaki i sposoby przyrządzania wielu potraw wynosimy z domu, dzięki naszym mamom i babciom. Są i tacy, którzy starają się, by ta wiedza nie poszła w zapomnienie. Książka "Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny" jest poświęcona przepisom z terenów wsi Wielopole Skrzyńskie. W tej niewielkiej książeczce zebrano ciekawe, domowe przepisy na popularne na Podkarpaciu potrawy. Zaletą tej książki jest to,...

  • Wielkanocne rady Magdy Gessler

    Znana restauratorka i prowadząca program "Kuchenne rewolucje" Magda Gessler wytknęła w studiu "Dzień Dobry TVN" najczęstsze kulinarne błędy Polaków związane z obchodami świąt wielkanocnych. - Idziemy do supermarketów i kupujemy te same wędliny co zwykle. tymczasem zrobienie domowej białej kiełbasy jest proste, łatwiejsze niż pasztet - mówi.  Na dobre trawienie poleca natomiast polskie nalewki...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Fot. 123RF Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą,...

  • Rady na dobry apetyt

    To, że podany brzdącowi posiłek jest smaczny i zdrowy, niestety nie zawsze wystarczy, aby malec zechciał go zjeść. Jednak nie ma powodu, by od razu przypinać mu łatkę niejadka. Wiele dzieci po 1. roku życia mają różne dziwne kulinarne przyzwyczajenia i na większość z nich można znaleźć jakiś sposób. Podpowiadamy więc, jak najlepiej zareagować, gdy maluch... nie potrafi usiedzieć na miejscu...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Lara Gessler i Aleksandra Domańska: Nie boimy się nowych wyznań

    Poznały się w reality show, a przez kulinarne wyzwanie - w którym aktorka Aleksandra Domańska pod okiem Lary Gessler szkoliła kulinarne umiejętności - jeszcze bardziej się polubiły. - Nie boimy się nowych wyznań - mówią.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Ewa Wachowicz: Jak wchodzę na górę, jestem silna

    ...w śmierdzącym namiocie na końcu świata (śmiech). Uwielbiam realizować programy kulinarne, pisać książki kucharskie, felietony. To moja pasja, a jednocześnie tylko kawałek mojego życia, życia w show-biznesie(...), mieć dobre buty, a w plecaku właściwą odzież, picie i jedzenie. Bardzo proste rzeczy. Zdobyła pani m.in. Elbrus, Mount Giluwe, Kilimandżaro, Pico de Orizaba, Ojos del Salado. Który ze szczytów ma...

  • Czy wiedzieliście, że niektóre produkty łączą się ze sobą lepiej niż inne? Takie zgrane kulinarne duety mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Wystarczy tylko umieć je odpowiednio wykorzystać. Matka Natura zadbała o to, abyśmy wśród jej darów mogli odnaleźć produkty, które samoistnie poprawią nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli chcemy w pełni z nich korzystać, niezbędna okaże się umiejętność odpowiedniego łączenia pokarmów, tak by ich właściwości współgrały ze sobą, zamiast się...