• Informacje na temat:

    dobre pulpety w sosie

Przepisy na temat: dobre pulpety w sosie
Artykuły na temat: dobre pulpety w sosie
  • Gluten. Winny czy niewinny?

    Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.

  • Kropelka smaku, która zmienia każdy kęs potrawy w kulinarne dzieło sztuki. Są dopełnieniem każdej potrawy. Odpowiednio dobrane i przyrządzone potrafią nadać nawet najprostszemu daniu niezwykły smak. To nie przypadek, że w najlepszych restauracjach sosy przygotowuje doświadczony kucharz - sauciere - specjalizujący się właśnie w tej dziedzinie oraz w przyrządzaniu ciepłych przekąsek i mięs. Istnieje dużo rodzajów sosów, które możemy podzielić na kilka grup. Na przygotowanie niektórych z nich...

  • Jakie mięso mielone wybrać?

    Mięso wieprzowe idealne będzie na kotlety i farsze. Świeże mięso jest różowo-czerwone. Zbyt jasne jest tłuste. Wołowe będzie dobre na tatara, farsze i do sosów spaghetti. Drobiowe najlepsze będzie do farszów, kotletów i pulpetów. Cielęcina świetnie nadaje się na delikatne pulpety dla osób mających problemy z żołądkiem. Mieszane (np. wołowe z wieprzowym 1:1) na gołąbki i pieczeń rzymską...

  • Nadaj im smak! Sięgnij po nowe Sosy do warzyw na ciepło Knorr: serowo-kremowy do brokułów i kalafiora, czosnkowo-serowy do szpinaku, ziołowo-maślany do mieszanki warzyw oraz tradycyjny do marchewki z groszkiem. Znakomitym sposobem na podanie rodzinie warzyw jest przygotowanie ich na ciepło - jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Teraz dzięki Sosom do warzyw na ciepło Knorr nabiorą one zupełnie nowego charakteru. Nowe sosy Knorr doskonale sprawdzają się w połączeniu ze świeżymi, jak i...

  • Gołąbki – prosty przepis na zero waste

    ...to właśnie mięso gra pierwsze skrzypce? Mamy dobrą wiadomość! Gołąbki też je uwielbiają. Znakomicie dopasują się do różnorodnych mięs oraz ryby. W kapuściane liście śmiało zawijaj pulpety, schabowe...

  • Mięso mielone jest częstym składnikiem naszych dań, ponieważ można wyczarować z niego niesamowite potrawy. Ich smak zależy od jakości mięsa, a w tym przypadku producenci nie zawsze postępują uczciwie. Fot. 123RF/Picsel Dla wielu kucharzy, mięso mielone jest sprawdzonym "planem awaryjnym", po który sięga się zawsze, gdy brakuje pomysłu na obiad. Jednak, aby przygotowana przez nas potrawa była smaczna, potrzebujemy dobrej jakości składników. Tymczasem okazuje się, że kupienie mięsa mielonego,...

  • Młode ziemniaczki

    .... Wszystkie składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Sałatkę podawaj na zimno, udekorowaną gałązkami kopru i z plastrami usmażonego boczku. Pulpety z młodymi ziemniakami, cukinią i pomidorem...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...2-3 razy dziennie. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego, co pomaga zapobiegać wzdęciom oraz biegunkom. Surowe owoce(...) z grzankami, 2 pulpety z drobiu, 2 łyżki ryżu, tarte buraczki z cytryną; Deser: kisiel owocowy ze startym jabłkiem; Kolacja: kanapka z pastą twarogową, natką i jogurtem, pomidor. Dzień drugi...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...