• Informacje na temat:

    dobre pierogi ruskie farsz

Przepisy na temat: dobre pierogi ruskie farsz
  • Naleśniki z farszem ruskim

    Naleśniki, podobnie jak pierogi, doskonale smakują zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Mogą być sycącym i wyrazistym w smaku daniem, jeśli wypełnisz je klasycznym farszem do... pierogów ruskich! Spróbuj, a na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

  • Popularne w Polsce jak i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się z terenów Kresów Wschodnich i nie ma nic wspólnego z Rosją jak to często jest mylone. Ruskie pierogi są najprawdopodobniej polskie i nazywały się pierogami polskimi. Jednak po II wojnie światowej, gdy Lwów należał już do ZSRR pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Niezależnie od pochodzenia są to pierogi, które uwielbiam. Muszą spełniać tylko dwa warunki: ciasto powinno być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony.

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    ...1. Do tradycyjnego puree z ziemniaków lubię dodać trochę świeżo startej gałki muszkatołowej. To nic nowego, bo przecież staropolska kuchnia słynęła z przypraw korzennych. Tyle że większość z nas o tym nie pamięta i poprzestaje na przyprawieniu solą i pieprzem. 2. Warto eksperymentować ze znanymi recepturami. Moim niedawnym odkryciem jest inne zastosowanie farszu do pierogów ruskich (które...

  • Uwielbiam lepić pierogi nie wiem jak wy ale mi kupne w ogóle nie smakują nawet te najdroższych firm, te ciasto pierogowe w kupnych jest bardzo twarde nie da się jego wcale jeść nie wspomnę już o farszu w kupnych pierogach. Moje lepienie pierogów podłapałam od koleżanki z grupy o wiele szybciej się robi niż tradycyjne fakt że te ozdobne zawinięcie jest pracochłonne ale warto bo efekt końcowy bardzo ładny.

  • klasyka ;-)

  • pierogi to jedno z moich ulubionych dań,chodz zajmują dużo czasu w przygotowaniu mi to nie przeszkadza bo efekt końcowy jest zawsze smacznie:)

  • pyszne domowe pierogi

  • Ojciec - jako 100% Ślązak nie wyobrażał sobie, że można jeść ziemniaki z serem. Zarzekał się, że nie tknie wymysłu, który moja mama postanowiła przygotować pewnego dnia na obiad. Wytrzymał kilka takich obiadów, patrząc z obrzydzeniem jak pałaszujemy ruskie z gęstą śmietaną. Raz się przełamał i spróbował - je do dziś...

  • tradycyjne ruskie pierożki które możemy dzieciom podać na słodko

  • Pierogi ruskie, chyba lubiane przez wszystkich.

Artykuły na temat: dobre pierogi ruskie farsz
  • Problem z pierogami

    ...... pierogi ruskie wiadomo dasz smietane, farsz jest mokry bo to twarog i jest ok a te z miesem... szukam wiec ... rozwiazania... jak wy je podajecie?(...): ciasto 3 szk maki 1 szk wody goracej 1 jajko sol 1 lyzka oliwy Farsz: wolowina na ktorej ugotowalam rosol, dobra, taka jak na befsztyki... 500 gr bulka namoczona w wodzie jajko, sol...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    ..., i to różne: ruskie, z kapustą, ze słodkim serem... - U mnie w domu w każdą niedzielę czy święto na śniadanie jadło się właśnie pierogi. Czy kuchnia regionalna jakoś kształtowała styl gotowania(...) w pewnych regionach, są tam popularne, ale gdzie indziej już nie. Pamiętam, że kiedy przebywałam na placówce w Jastrzębiu, czyli na Śląsku, przygotowałyśmy pierogi z jarskim farszem. Po obiedzie jedna...

  • Pierogi zna każdy Polak i niemal każdy turysta odwiedzający nasz kraj. Skąd się wzięły? Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską.   Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności". Kolejne przepisy to już pierogi...

  • Gotowanie jest seksowne

    ...moje ulubione danie świąteczne, które przygotowuję na Wigilię. Od zawsze na naszym stole goszczą też trzy rodzaje pierogów: słodkie z serem, ruskie oraz z kapustą i grzybami. Sama lepi pani pierogi(...), robi się jakiś błyskawiczny farsz, albo wyjmuje z lodówki sezonowe owoce i... lepi. Natomiast na Boże Narodzenie pierogi robię dwa tygodnie wcześniej i jeszcze surowe zamrażam. Organizacja w kuchni...

  • Polski stół może wyglądać naprawdę światowo – na przyjęciach bryluje ryba po grecku, wraz z fasolką po bretońsku i plackami po węgiersku. A to tylko początek tego kosmopolitycznego korowodu. Tylko czy naprawdę jest to takie międzynarodowe towarzystwo? Jeżeli lubicie wyzwania, spróbujcie podczas podróży po Japonii zjeść dobrze znanego wszystkim Polakom śledzia po japońsku. Równie karkołomnym zadaniem może okazać się zamówienie w greckiej tawernie słynnej ryby po grecku. Mimo, iż nazwy tych...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...inne: są pierogi z suszoną śliwką i migdałem, z kapustą i grzybami, z serem na słodko i ruskie, które wkładam do zamrażarki. Musi być też śledź - w tym roku będzie ze śliwką z octu. Koniecznie musi być(...) wagę. Wydaje nam się, że wsiadając do dobrego samochodu, wchodząc do mieszkania kupionego na kredyt, piekąc w piekarniku, którego jeszcze nie spłaciliśmy, jesteśmy szczęśliwe. A to nic nie znaczące...

  • Pierogi goszczą w naszym jadłospisie na co dzień i są uważane za jedno z tradycyjnych dań słowiańskiej kuchni. Nie może ich zabraknąć też na naszym wigilijnym stole, dlatego warto poznać kilka przepisów na smaczne, jarskie pierogi idealne na wigilijny stół. Fot. 123RF/Picsel Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione. Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej...

  • Puste miejsce przy stole

    ...z mamą przy stole, we trzy lepią uszka. I kłócą się. "Janka, zobacz, ile farszu dajesz, wszystko wypłynie!", "Ty lepiej na swoje patrz, Lilka, źle lepisz brzegi!", "Jedna lepsza od drugiej(...) i sztywnej atmosfery przy stole. Od lat jest tak samo, od pokoleń pewnie: barszcz z uszkami. Dwa rodzaje pierogów: ze słodką kapustą, ruskie. Karp w panierce. Kompot z suszu w miseczkach. No i przekładaniec...

  • Trudno wyobrazić sobie bez nich polską kuchnię, nie mówiąc już o świętach Bożego Narodzenia. Jak je przygotować, aby były naprawdę dobre? Skorzystaj z pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF Pierogi to zawsze doskonały pomysł na obiad. To tradycyjne danie podbiło serca Polaków oraz wielu obcokrajowców. Sekret idealnych pierogów tkwi nie tylko w pysznym farszu, ale także w doskonałym cieście - niezbyt grubym, ale też niezbyt cienkim, lekkim, miękkim i dobrze wyrobionym. Jak je przygotować?...