• Informacje na temat:

    dobre na placki wielkanocne

Przepisy na temat: dobre na placki wielkanocne
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...konkursach, zdobywa nagrody. - Dzięki temu mam już dwa roboty kuchenne, przybory do grilla, kilka pięknie wydanych książek. Ostatnio za wykonanie wielkanocnego mazurka dostałam halogenowy opiekacz! Fakt(...) leje. Zrobimy szybkiego grilla. Naszykujcie coś dobrego". Sklepy zamknięte, co robić? Połączyłyśmy wszystko, co miałyśmy w lodówkach, doprawiłyśmy i wyszła królewska uczta. W kuchni każdy ma swoje...

  • Nazywa się dobre bo jest dobre!

  • A! Takie inne placki...teraz po wielkanocnemu, bo??? Looknijcie ;)

  • Przepis na ciasto tanie, smaczne, w naszej rodzinie pieczone od ok. 30 lat. Tradycja zobowiązuje.

  • Pyszne danie jednogarnkowe :)

  • Pyszna sałatka łatwa w wykonaniu.

  • Włoski naturalny sposób na niestrawność żołądka po większych imprezach rodzinnych . Napar z cytryny -canarino. Zapraszam na mój kanał na youtube na filmik.

  • Kefir z ananasem czyli przyjazne bakterie i enzymy trawienne. Ze szczyptą kardamonu i odrobiną mięty nabiera unikalnego smaku.

  • Smaczny pomysł na "Wielkanocne muffinki"

Artykuły na temat: dobre na placki wielkanocne
  • Wylewaniec mojej przyjaciolki Ani

    Jakos te Jesien trzeba przywitac. Upieklam wczoraj na Lisa wylewaniec Ani. Jest to proste i baaardzo dobre ciasto. Niewysokie - piecze sie je na szerokiej...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Podróże bakaliowym szlakiem

    ...statek Aleksandra Selkira, pierwowzoru bohatera powieści Daniela Defoe - Robinsona Crusoe, a najbardziej tajemniczymi wyspami są Wyspy Wielkanocne odkryte w 1772 roku, właśnie w Niedzielę Wielkanocną. To dobre miejsce na uprawę soczystych owoców i smacznych orzechów. Najlepsze są orzechy włoskie odmiany Chandler. Ta wyjątkowa odmiana orzechów o wytrawnym, intensywnym smaku jest dodatkiem do wielu...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    .... Miejscowe warzywa są bardzo dobre. Poza tym staramy się kupować od znajomych - dziczyznę, mięso, jajka. Poł kilometra od nas mieszka starsza pani, u której zawsze kupujemy kacze jaja. Kurze też(...) wielkanocne u koleżanki. I oprócz rożnych dań z jajkami zrobiła też gefillte fisch - typowo żydowską rybę faszerowaną. Na Wielkanoc? - No tak, powiedziała, że zawsze robią ją na Wielkanoc, chociaż...

  • Wielkanoc w niemal każdym domu obchodzona jest pod kulinarnym szyldem jajek i żurku. W zależności od regionu, tradycji rodzinnej czy zwyczajów, ta wyjątkowa zupa jest podawana jednak o różnych porach dnia. Fot. 123RF/PicselNiektórzy jedzą ją już na śniadanie, dla innych jest jednym z dań obiadowych, a zdarza się także, że bywa kolacją na ciepło. U większości ta potrawa pojawia się na stole w Niedzielę Wielkiej Nocy. A przecież świętujemy przez dwa dni i w Lany Poniedziałek szukamy...

  • ...cerowania ( he he ). Ma ich pelna szuflade komody ( calych )  wiec i tak sie nie doliczy. Kiedy widzi dziure patrzy na mnie bezradnie. Wyrzucic? Takie dobre skarpetki. - Daj, mowie. naprawie...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...jednak po kolei. Antipasti: czyli przystawki: 1. Tacchino e rugola .  Do menu wkradl sie blad. Chodzi o salate rucola lub po polsku rokole. Bylo to bardzo dobre. Cieniutkie plastry indyka z malymi...

  • Wielkanoc, inaczej zwana Paschą, jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, obchodzonym na pamiątkę Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Dla większości z nich jest to również czas, kiedy po czterdziestu dniach postu można się najeść do syta. Fot. 123RF/Picsel Bez chrzanu nie ma śniadania Tuż po Rezurekcji, czyli porannej mszy odprawianej w Wielką Niedzielę, wszyscy spieszą do domów, by zasiąść do świątecznego, suto zastawionego stołu. W...