• Informacje na temat:

    dobre na kociołek

Przepisy na temat: dobre na kociołek
  • Dania jednogarnkowe

    Kociołek paprykowy Sposób przygotowania: 1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki i pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. 2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso. Mieszając, smaż je, aż się zrumieni. Dodaj cebule, papryki, grzyby i listki laurowe. Podsmaż. 3. Dołóż koncentrat. Przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Podlej bulionem. Duś 30 minut...

Artykuły na temat: dobre na kociołek
  • Spędź długi weekend aktywnie i odkryj nieznanie zakątki Polski

    ....  3. Bolimowski Park Krajobrazowy - woj. łódzkie Ten malowniczy park powstał w 1986 r. Jego teren obejmuje ponad 23 tys. hektarów, a 70 proc. stanowią lasy. To bardzo dobre miejsce, aby aktywnie spędzić czas(...) Góreckim. Warto wybrać się również m.in. na spacer wzdłuż alei starych kasztanów w Trzebawiu, nad Jezioro Kociołek czy też Puszczykowskie Góry. 5. Ujście Warty - woj. lubuskie Przy granicy polsko...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • Warmia i Mazury. Odkryj je na nowo

    Agroturystyka w Polsce zmienia się i proponuje zupełnie nowe doświadczenia, o jakich kilkanaście lat temu mogliśmy tylko pomarzyć. Jak znaleźć w nowej ofercie to, co będzie odpowiadało naszym potrzebom i dlaczego warto wybrać się na Warmię lub Mazury?

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak dla 4-6 osób niedrogo i treściwie Na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej 5 ziemniaków 10 dag masła 30 dag dobrego białego tłustego sera(...) Składniki: 30 dag dobrego twarogu (znakomicie sprawdzają się te z Kieleckiego - jędrzejowski, chmielnicki czy krajanka z Pierzchnicy) 2 łyżki masła 1 kieliszek białego wytrawnego wina (na...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Smaczna Polska

    Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz). Kaszuby: Śledzie Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • W pułapce kreatywności

    ...badacze dowodzą, że negatywna atmosfera pomaga kreatywności, bo smutek uwrażliwia stymulację. Biedny Vincent van Gogh głodował, ale kiedy patrzył na zwykły kociołek z ziemniakami, widział o wiele...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć,. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie...