• Informacje na temat:

    dobre na ciasto z masami

Przepisy na temat: dobre na ciasto z masami
  • Ciasta drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...formy. Posmaruj masą owocową. Posyp kruszonką. Kołacz piecz 35-40 minut w 175 st. Dobre rady cukiernika Surowe ciasto to drożdżowe możesz zamrozić. Zrób to od razu po wyrobieniu. Przed pieczeniem(...) blachy (35 x 39 cm) posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na spodzie rozsmaruj budyń i masę owocową. Wierzch posyp kruszonką. Piecz  35-40 minut w 175 st. Dobre rady cukiernika Aby ciasto szybciej...

  • Piaskowe ciasta z soczystymi cytrusami

    Wilgotne ciasto z orzeźwiającymi owocami cytrusowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Doskonałe do popołudniowej kawy i na wyjątkowe okazje.

  • Ciasto dyniowe do kawy

    To prawdziwie jesienne ciasto: babka z dyni. Ma piękny kolor, korzenny smak i idealnie pasuje do kawy lub jesiennej, rozgrzewającej herbaty.

  • Ciasto marchewkowe w słoiku?

    Aby do swojej diety przemycić nieco warzyw, warto używać ich nawet do deserów. Ostatnio modne są brownie z buraka albo fasoli czy ciasto marchewkowe. Katarzyna Burzyńska-Sychowicz zdradza swój sposób na to ostatnie, które zamknęła w słoiku...

  • Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

    .... Ubij mikserem. Domieszaj mąkę, proszek i kakao. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż do niej ciasto. Piecz 70 minut w 175 st. 2. Żelatynę zalej wrzątkiem, namocz i rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z pozostałym ksylitolem. Połącz z jogurtem i żelatyną. Ciasto rozetnij na 3 blaty. Przełóż kremem. Schładzaj 4 godz. Czekoladę stop, oblej ciasto. Wersja light Jeśli chcesz, by ciasto...

  • Bezglutenowe ciasto bez pieczenia

    Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu...

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...z podanych składników). 3. Zapiekaj jeszcze ok. 30 min w temp. 180ºC. Z Mazur Ciasto z wiśniami Dobre dla lubiących mniej słodkie wypieki Składniki ●2,5 szkl. mąki ●250 g masła (zimnego(...) ●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną...

  • Moje ulubione ciasto bananowo-kokosowe

    Uwielbiam to ciasto, tylko zawsze nie wiedzieć czemu wychodził mi z niego wielki gniot. Co ciekawe, wiele osób zachwycało się tym gniotem i prosiło o więcej. Ale ja chciałam uzyskać ładniejsze, większe, bardziej wyrośnięte i pulchne. Nie byłabym sobą, gdybym troszeczkę nie poeksperymentowała....

  • Quiche z bekonem i brokułem

    ..., kolacja czy przekąska dla gości.  Sposób przygotowania Ciasto na tartę: Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej...

  • Amerykański pie z kremem albo owocami

    .... Zagnieć. Ciasto schładzaj 30 minut. 2. Jabłka i nektarynki oczyść. Owoce potnij na cząstki. Wrzuć do miseczki. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Posyp mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Wymieszaj. 3. Formę(...). Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła i 1 jajko. Zagnieć. Ciasto zawiń w folię i schładzaj 30 minut. 2. Masa: sok z cytryn zagotuj z 1 szkl. cukru, masłem i 2 szkl. wody. Zagęść mąką ziemniaczaną...

Artykuły na temat: dobre na ciasto z masami
  • Ciastka z masą daktylową

    Daktyle zawierają wiele błonnika i witamin. Są dobre w każdej postaci - zarówno świeże, jak i suszone. Teraz możesz zrobić pyszne ciastka z masą daktylową.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Kokosowe ciasto biszkoptowe

    To ciasto dobre jest jako deser lub słodka przekąska. Zobacz, jak go przygotować.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Ciasto marchewkowe

    Kiedyś krzywiliśmy się na samą myśl, żeby z warzyw piec słodkości. Teraz ciasto marchewkowe na dobre zagościło w polskich restauracjach. Pora upiec je samodzielnie.

  • Mąka, masło, sól, jajko – odpowiednio wyrobione i rozwałkowane ciasto to podstawa pierogów. Niby proste, ale w trakcie gotowania wiele rzeczy może pójść nie po naszej myśli. Fot. 123RF/Picsel Przyjmuje się, że do Polski pierogi trafiły w XIII w. za sprawą Jacka Odrowąża - zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie, który miał przywieźć przepis na tę potrawę z Rusi.Jednak co ciekawe, samo słowo „pierogi" na dobre pojawiło się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Jest to pozostałość z...

  • Jak jada się w Nowym Jorku? Muffinki czekoladowe na dzień dobry!

    ...babeczek w pojedynczych foremkach. Samo ciasto miało też rzadszą konsystencję niż to przygotowywane w Wielkiej Brytanii. Równie istotne było zastąpienie używanych przez Anglików drożdży proszkiem do...

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

Wideo na temat: dobre na ciasto z masami
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.