• Informacje na temat:

    dobre miękkie ciasto na pierogi

Przepisy na temat: dobre miękkie ciasto na pierogi
  • Kuchnia bułgarska

    ...w większości restauracji w Bułgarii. W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów. Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (nie można liczyć zatem na dania takie, jak knedle czy pierogi z owocami). Za to desery bywają nadzwyczaj pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...na kilka kęsów takiego dania. Pierogowe ciasto to dobre źródło węglowodanów, które zapewnią brzdącowi dopływ energii. Z kolei twaróg dostarczy smykowi wapnia i białka, a owoce - witamin, błonnika(...) około 2. urodzin może też spróbować dobrze wypieczonej piersi kurczaka albo dobrej gatunkowo, nie za tłustej kiełbasy. Dań nie należy przyrządzać bezpośrednio na ruszcie, ale na aluminiowej tacce. Wtedy...

Artykuły na temat: dobre miękkie ciasto na pierogi
  • Woda mineralna - która do picia, gotowania?

    .... Sprawi, że naleśniki będą puszyste, miękkie i lekkie.  Podobnie,będzie, gdy dodamy ją do ciasta na pierogi - stanie się elastyczne i miękkie. Lekko podgrzana nada lekkości ciastu drożdżowemu, np. na...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    ...wagę. Wydaje nam się, że wsiadając do dobrego samochodu, wchodząc do mieszkania kupionego na kredyt, piekąc w piekarniku, którego jeszcze nie spłaciliśmy, jesteśmy szczęśliwe. A to nic nie znaczące(...) trafiły do każdego z nas - to gwarantuje dobrobyt. Dzień przed Wigilią spotyka się w kuchni pięć kobiet: mama, ciocia, ja i moje dwie siostry i lepimy pierogi, i uszka. Każdego roku lepimy 500 uszek...

  • Gotowanie jest seksowne

    ..., dlaczego w książkach kucharskich pierogi są oznaczane jako trudne, skoro roboty jest na maksymalnie pół godziny. Wystarczy zaparzyć ciasto, dodać jajko i zagnieść. W międzyczasie, gdy ono leżakuje(...) moje ulubione danie świąteczne, które przygotowuję na Wigilię. Od zawsze na naszym stole goszczą też trzy rodzaje pierogów: słodkie z serem, ruskie oraz z kapustą i grzybami. Sama lepi pani pierogi...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    Urozmaicenie tradycyjnie polskiego menu na weselu na pewno zaskoczy twoich gości. Żeby jednak zamiast szoku przeżyli miłą niespodziankę, do zmiany utartych zwyczajów trzeba się dobrze przygotować.

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak dla 4-6 osób niedrogo i treściwie Na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej 5 ziemniaków 10 dag masła 30 dag dobrego białego tłustego sera 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany sól i pieprz świeża mięta (opcjonalnie) suszone pomidory i świeża bazylia (opcjonalnie) Na ciasto: 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 2 szklanki mąki...

  • Puste miejsce przy stole

    ...papierowych ręcznikach. Potem zalewa z octu, z zielem angielskim. Teściowej lepiej się udają. Mówi na nie "śledzie po warszawsku". Michała ulubione. Moje wyszły za miękkie: za mało rozgrzałam olej. Pływają(...) w przyszłym roku. Znowu razem. Nad jeziorem, w parku wodnym. Przy stole. Ja kupuję koszulę w kratę. Z grubej, miękkiej flaneli. Wyjmuję z opakowania. Wtulam w nią twarz. Miło myśleć, że za kilka tygodni ten...

  • ..."Włóż w rondel dużo cierpliwości i przewidywania, taką samą ilość dobrego humoru i dobrej woli. Zeszumuj starannie lenistwo, sobkostwo i niedołęstwo, dodaj w końcu oszczędność, pośpiech, czystość i baczność, wymieszaj razem, niech się dobrze zmaceruje, okraś wszystko miłością i niech ci ta mieszanina zawsze towarzyszy w twojem ognisku domowem" - pisała w 1911 roku Władysława Idzebska w książce...

  • Ulubione letnie przysmaki

    ...na kilka kęsów takiego dania. Pierogowe ciasto to dobre źródło węglowodanów, które zapewnią brzdącowi dopływ energii. Z kolei twaróg dostarczy smykowi wapnia i białka, a owoce - witamin, błonnika(...) około 2. urodzin może też spróbować dobrze wypieczonej piersi kurczaka albo dobrej gatunkowo, nie za tłustej kiełbasy. Dań nie należy przyrządzać bezpośrednio na ruszcie, ale na aluminiowej tacce. Wtedy...