• Informacje na temat:

    dobre danie z łopatki

Przepisy na temat: dobre danie z łopatki
  • Szakszuka - dobra na każdy posiłek

    Możesz ją zaserwować na śniadanie, na obiad lub na kolację. Zawsze będzie na miejscu, zawsze będzie smakowała. Szakszuka, bo o niej mowa, powstaje w kilka chwil, w kilka chwil też znika z talerzy.

  • Gulasze na chłody: Pyszne i przyjemnie rozgrzewające

    ...osączoną z zalewy fasolę. Gulasz wymieszaj z pastą paprykową. Ponownie przypraw i jeszcze raz zagotuj. Przed podaniem posyp listkami natki. Dobre rady kucharza Fasolę z puszki lepiej przed jedzeniem(...), np. bazylią. Dobre rady kucharza Jeśli posypujesz danie świeżą bazylią, nie gotuj go ponownie. Pod wpływem wysokiej temperatury bazylia traci zielony kolor i robi się gorzka w smaku. Gdy zjesz...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    ...przekonać do zakupów przez internet. Dobre adresy to m.in.: www.bezgluten.pl, www.glutenex.pl, www.balviten.pl). Podziel lodówkę Niektóre dzieci silnie reagują nawet na minimalne ilości alergenu...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    Twój szkrab jest uczulony i musi dostawać posiłki inne niż reszta rodziny? Nie wpadaj w panikę. Wprowadzenie diety nie jest wcale takie trudne. Nasze rady ułatwią ci zorganizowanie domowej kuchni na nowo.

Artykuły na temat: dobre danie z łopatki
  • Katarzyna Burzyńska-Sychowicz i jej popisowe danie

    Katarzyna Burzyńska-Sychowicz dopiero co urodziła swoje drugie dziecko, a już udała się na rodzinne wakacje, na wieś do dziadków. Prezenterka szybko wróciła do formy i dogadza sobie, np. omletem-tiramisu, który rozkłada na łopatki...

  • Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać. Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po...

  • Jabłko - smak jesieni

    Jabłka są dobre do wszystkiego. Zwłaszcza do dań mięsnych.

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Petit salé czyli danie z soczewica na zime

    ...choc uproszczona i znacznie mniej czasochlonna. Moje danie jest gotowe w 40 minut zamiast 2h30.  A oto przepis na 6 porcji: 250 do 300 g zielonej soczewicy cebula i gozdzik w nia wbity 3 marchewki 350 g dobrej surowej kielbasy ja wzielam te z Tuluzy czyli saucisse de Toulouse 1 kilebasa de Morteau - ta kielbasa to legenda, znana w regione Franche-Comté od czasu gallo-romanskich...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Wady postawy u dzieci – problem powszechny

    ...okresie zaczęło siadać i raczkować. Kiedy już chodzi, zwróćmy uwagę jak dziecko biega, jak pracują kolana i stopy, czy łopatki nie odstają od pleców, czy brzuszek nie jest wydęty, jak na ciele układa(...).   - Najważniejsza jest aktywność fizyczna - uważa Anna Owczarczuk z Armedis. - Nie musi to być basen, choć ortopedzi uznają, że pływanie wpływa bardzo korzystnie na utrzymanie kręgosłupa w dobrej kondycji. Ale jeśli...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Wolny jak Peszek

    ..., z dobrego, sytego domu. Miałem nawet szykować się na księdza, pomysłowi temu moi rodzice nie byli w najmniejszym stopniu przeciwni. Żywiłem duży szacunek dla Matki Bożej i tak mi zostało. To uwielbienie jest(...)", odpowiedziałem, że nie. I nie chodziło tylko o chłopięce kompleksy. Nie chciałem zdjąć, bo czemu miałbym to zrobić? Nie było w tym poleceniu sensu. No i dostałem między łopatki otwartą dłonią. Nie...

  • Dla Ślązaków są one niemal świętością. Wielu z nich nie może sobie wyobrazić tradycyjnego, niedzielnego obiadu bez rolady, modrej kapusty i rozpływających się w ustach klusek. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Pcisel Mają różne nazwy. Jedni nazywają je gimuklyjzami, inni twierdzą, że to kluski biołe lub guminowe, a jeszcze inni określają je mianem kartofelmeklez. Poza terenami województw śląskiego, dolnośląskiego i opolskiego nazywa się je zwykle po prostu kluskami...