• Informacje na temat:

    dobre ciasto z serem

Przepisy na temat: dobre ciasto z serem
  • Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

    Sery pleśniowe to jedne z produktów uznawanych za eleganckie czy nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole podczas uroczystej kolacji czy przyjęcia, z pewnością, na każdym z gości zrobi dobre wrażenie(...) w drobną kostkę. Ser brie kroimy na 6 kawałków. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów (20 cm x 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku lewej połowy każdego prostokąta nakładamy...

  • ​Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki

    ...(oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto". 4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy...

  • Dobra pizza z domowego piekarnika

    Przygotowanie w domowym piekarniku dobrej pizzy, takiej jak w pizzerii, jest możliwe. Wystarczy uważnie zastosować się do kilku zasad, dotyczących doboru mąki i przede wszystkim długości rośnięcia ciasta. A tu trzeba dużo czasu.

  • Pomidor dobry na wszystko

    Galette z pomidorkami koktajlowymi Sposób przygotowania: Mąkę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w placek, przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C (opcja góra-dół). Schłodzone ciasto wyłóż na papier do pieczenia i podsypując je mąką, rozwałkuj na cienki, nieregularny placek. Przenieś go z papierem na...

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    Domowe ciasto na pizzę najlepsze! Pizza wcale nie cieszy się obecnie szczególnie dobrą opinią – uważna jest za niezdrową kaloryczną, naszpikowaną konserwantami, barwnikami i spulchniaczami… Właśnie(...) możesz użyć dobrej jakości mąki – możesz zrezygnować z mąki białej, wysokoprzetworzonej, i zastąpić ją pełnowartościową mąką pełnoziarnistą lub też pomieszać je. To samo dotyczy sosu – zrób go...

  • Uczulenie na nabiał? Sprawdź, czym zastąpić jaja, sery i mleko

    ​Alergia pokarmowa jest jedną z najczęściej spotykanych form uczulenia. Niestety, pomijając fakt, że podobnie jak wszystkie alergie jest uciążliwa fizycznie, to dodatkowo mocno ogranicza nasz menu.

  • Pizza z patelni

    Powstaje w błyskawicznym tempie i zasmakuje też miłośnikom pizzy tradycyjnej. Kolejne dobre wiadomości - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani zapiekać go w piekarniku.

  • Zapiekanki z kiełbasą: Łatwe, niedrogie, smakowite!

    ...w 180 st.  Posyp pokruszoną fetą. Dobre rady kucharza Do posolonego wrzątku, w którym gotujesz brokuły, dodaj cukier  (1 płaska łyżeczka na każde  2 l wody). Dzięki temu warzywo zachowa piękny zielony(...) (pszenicy, soi, rzodkiewki). Zapiekanka grzybowa w cieście Sposób przygotowania: 1. Soczewicę zalej 2 szkl. wody. Gotuj, aż wchłonie cały płyn i zmięknie (ok. 25 minut). W tym czasie ciasto...

  • Quiche z bekonem i brokułem

    ..., kolacja czy przekąska dla gości.  Sposób przygotowania Ciasto na tartę: Mąkę łączymy z masłem, ugniatamy, aż składniki zaczną formować się w płatki. Dodajemy 5-7 łyżek zimnej wody i ugniatamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ciasto zrobi się suche. Następnie ciasto układamy na stole, rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm i układamy na nasmarowanej...

  • Sernik z wiśniami

    Szybkie ciasto bez pieczenia, które zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją masy. Dodatek kwaśnych wiśni dodatkowo podkręca smak. Idealny do kawy lub herbaty.

Artykuły na temat: dobre ciasto z serem
  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...dobre rzeczy” z autorskimi przepisami.

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Pomidorowa sałatka z pianką z koziego sera

    Przeczytaj fragment książki "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu!" i sprawdź przepis na pomidorową sałatkę: Wiem, że są doskonałą bazą dla różnych potraw. Ale kiedy pomidory są tak dobre jak(...) misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dłońmi lub mikserem do ciasta wmieszaj masło do składników w misce i wyrabiaj do momentu, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodaj cebulkę. Wlej...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Dieta na dobry nastrój

    Listopadowa aura pozbawia cię energii i radości? Na pogodę nie masz wpływu, ale humor możesz sobie poprawić. Nasza ekspertka zapewnia, że proste zmiany w jadłospisie wystarczą, by na dobre zapomnieć o smuteczkach.

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć,. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie...

  • Jak upiec dobry sernik?

    Ciasto będzie lekkie, gdy użyjemy sera kremowego. Warto wziąć trzykrotnie mielony, a inny twaróg zmielić w maszynce czy przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Najlepszy ser to tłusty lub półtłusty, sernik będzie wtedy mniej zbity. Masę trzeba długo i powoli ucierać, by sernik był aksamitny. Można wyrabiać ją mikserem, stopniowo dodając: przesianą mąkę (na kg sera – 3 łyżki), cukier (1,5

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Ciasto pełne możliwości

    Ciasto francuskie pozwoli ci wyczarować szybkie i pyszne dania. Zarówno pikantne, jak i słodkie.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...

Wideo na temat: dobre ciasto z serem
  • Letnie ciasta Piotra Kucharskiego

    Piotr Kucharski przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" letnie ciasta. Kucharz zdradził przepisy na: bezglutenowe ciasto z polenty z czereśniami, sernik z koziego sera z sezonowymi owocami oraz biszkopt w szklankach.

  • Słodkie drożdżówki na różne sposoby według Piotra Kucharskiego. Jak prawidłowo zagnieść ciasto?

    Drożdżówki to jeden z najbardziej lubianych polskich wypieków. Ciasto drożdżowe potrafi jednak być kapryśne. Jak je prawidłowo zagnieść? W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować słodkie bułeczki z różnymi nadzieniami. Na stole pojawiły się takie słodkości, jak: skręcane drożdżówki z serem i drożdżówki z makiem.

  • Ciasto drożdżowe z kurkami i kurki z bobem

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan otworzył sezon na kurki. Kucharz przygotował takie potrawy jak kurki z pęczakiem i szczawiem, kurki z bobem w śmietanie na chrupiącej tortilli oraz kurki w cieście drożdżowym z kurczakiem i serem. Z jakimi składnikami kurki komponują się najlepiej?