• Informacje na temat:

    dobre ciasto pod sernik

Przepisy na temat: dobre ciasto pod sernik
  • Łakocie pod lupą

    ...wody, nie maczaj smoczka w cukrze, nie słodź potraw przygotowywanych dla malucha. Im później niemowlę rozsmakuje się w słodkościach, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie ich wielbicielem w przyszłości. Nie wprowadzaj słodkich sobót W niektórych krajach, np. w Skandynawii, na dobre przyjęły się słodyczowe soboty, kiedy to dzieci do woli mogą jeść łakocie. Nie polecamy tej metody, bo co...

  • Kilka prostych tricków na udane wypieki

    Każda osoba, która staje przed zadaniem upieczenia ciasta, marzy o tym, by efekt zachwycił podniebienia i oczy bliskich. Niestety, nie wszystkie z nas są wykwalifikowanymi mistrzyniami cukiernictwa. Na szczęście, istnieje kilka sposobów, dzięki którym zminimalizujemy ryzyko niepowodzeń prawie do zera. O czym pamiętać podczas kulinarnych eksperymentów?

  • Jak nie przytyć podczas świąt?

    Tegoroczne święta wielkanocne będą nieco inne niż zazwyczaj, ale można się spodziewać, że wielu z nas zechce pielęgnować tradycję i zasiądzie przy suto zastawionym stole, być może nawet jedząc nieco więcej. Wśród tradycyjnych potraw królują te wysokokaloryczne i ciężkostrawne, warto więc "odchudzić" je i uczynić zdrowszymi.

  • Dieta prawie bez cukru

    Podpowiadamy, gdzie kryje się cukier w menu malucha i czym go zastąpić, by było zdrowiej, ale nadal pysznie.

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...się po dniu intensywnej w pracy. Do gotowania ma podejście artystyczne. Twierdzi, że to sztuka, która ma stymulować wszystkie zmysły. W jej klimatycznej kuchni centralne miejsce zajmuje efektowna kolekcja przedwojennych talerzy i starodawny durszlak po babci. A wśród aromatycznych ziół - Małgosia. W szpilkach i zmysłowej sukience. Czerwone paznokcie, usta podkreślone szminką... Prawdziwa...

Artykuły na temat: dobre ciasto pod sernik
  • Jak upiec dobre ciasto drożdżowe?

    Jeśli podczas przyrządzania ciasto drożdżowe okaże się za gęste, można dodać nieco mleka. Mleko, podobnie jak inne składniki ciasta, powinno mieć temperaturę pokojową.

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    .... Jak pachną święta w Twoim domu? Katarzyna Żak : - Dla mnie święta niezmiennie pachną rzeżuchą. Każdego roku wysiewam ją na talerzu i stawiam na kuchennym oknie, żeby nie zapomnieć podlać. Nie(...) pasty do podłogi, który mieszał się z zapachem świeżo wykrochmalonych firanek i trzepanych dywanów. Przed świętami zawsze robiliśmy generalne porządki. Myło się wszystkie okna, zaglądało w każdy kąt...

  • Książki, ciasta i boks

    .... Nawet jeśli w przepisie nie ma czekolady, to ją dodaję. Piekę brownie, serniki czekoladowe, ciasta bananowo-czekoladowe. Ciasto stwarza w domu fajny klimat, no i pozwala odpocząć. Biegasz jeszcze(...) w zaskakujący i niespodziewany sposób. Na dobre zespaja je uczucie dwojga odmieńców, introwertycznego albinosa i okaleczonej w płomieniach dziewczyny. Po kilkudziesięciu latach mroczną tajemnicę rodzinną...

  • Łakocie pod lupą

    ...wody, nie maczaj smoczka w cukrze, nie słodź potraw przygotowywanych dla malucha. Im później niemowlę rozsmakuje się w słodkościach, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie ich wielbicielem w przyszłości. Nie wprowadzaj słodkich sobót W niektórych krajach, np. w Skandynawii, na dobre przyjęły się słodyczowe soboty, kiedy to dzieci do woli mogą jeść łakocie. Nie polecamy tej metody, bo co...

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Wielkanocne śluby

    W polskiej tradycji pojawiły się pod koniec XVIII stulecia. Wcześniej gody odprawiano najchętniej w zapusty, ewentualnie w listopadzie, kiedy prace rolnicze były ukończone, a spiżarnie i komory pełne, tak że nawet niezbyt zasobne rodziny miały z czego urządzić weselną biesiadę.

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    Do zamrażarki spokojnie mogą trafić pierogi i uszka. Ale oczywiście pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. Pierogi można zamrozić zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Także niewykorzystany(...). Filety warto przełożyć pergaminem - nie będą się sklejać" - tak w książce "Wykorzystuję, nie marnuje" radzi Sylwia Majcher. Autorka podpowiada też, że upieczone lub ugotowane ryby można zamarynować...

  • Ania Starmach: Obiady trzeba celebrować

    W swojej najnowszej książce "Pyszne obiady" jurorka Masterchefa, Anna Starmach, dzieli się swoimi ulubionymi przepisami na tradycyjne i nowoczesne dania obiadowe. O tym, dlaczego warto przykładać wagę do tego posiłku, jak wyglądały tradycyjne obiady w jej rodzinnym domu i co jadła w podróży poślubnej opowiada w rozmowie ze Styl.pl.

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    .... Polecam wtedy kasze (zwłaszcza jaglaną), które świetnie oczyszczają jelita. Podaję je z warzywami, są równie dobre na ciepło, jak i na zimno. Na przejedzenie pomaga napar z kilku plasterków imbiru(...) sernik, barszcz w kartonie i mrożone pierogi. Z pewnością to oszczędza sporo pracy. Ale ja wszystkie potrawy przygotowuję od podstaw. Z dwóch powodów. Po pierwsze, półprodukty często mają kiepski skład...

  • Siostra Anastazja: Nie można co do joty kierować się przepisem

    ...mąż od razu nie siadł i nie krytykował. Tylko żeby pochwalił. A za tydzień może powiedzieć: "Wiesz co, tamto ciasto było dobre, ale mogłoby być lepsze". Nie przekreślić z góry, że ktoś się nie nadaje(...), na spotkanie z kołem gospodyń wiejskich, do parafii. Ma siostra jakiś tajemniczy składnik swoich potraw? - Ser na sernik. Przywozi nam gospodarz spod Krakowa takie prawdziwe mleko i robimy ser...