• Informacje na temat:

    dobre ciasto na gofry

Przepisy na temat: dobre ciasto na gofry
  • Gofry z bitą śmietaną

    .... Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę. Na koniec wlej roztopione i wystudzone masło, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej gofrownicę, blaszki posmaruj cienko olejem. Kolejno nakładaj porcje przygotowanego ciasta i piecz chrupiące złote gofry. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder do smaku. Jagody (lub inne świeże owoce sezonowe...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ..., czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do kulinarnego sukcesu, sprawiający, że wypieki będą odpowiednio puszyste lub kruche, a ciasto na pierogi(...) - mąka poznańska, znakomicie nadaje się do wyrobu pierogów, na pizzę, a także do zasmażek i sosów. Typ 500 - mąka wrocławska, z niej powstaną pyszne naleśniki, racuchy i gofry.   Typ 500 - mąka...

  • 5 pomysłów na szybkie śniadania dla dzieci

    .... Przeglądając sklepowe półki warto zwrócić uwagę na hummusy z linii "Z gruntu dobre". Występują one w trzech smakach: klasycznym, z czarnuszką i z suszonymi pomidorami. To produkty bezglutenowe, z czystą(...) formie, stanowią świetną bazę do ekspresowego "przerobienia" na ośmiorniczki, pajączki czy mumie. Smak wakacji Któremu dziecku gofry nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem? To uwielbiane przez...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...z dodawania ich do potraw (tak możesz przygotować ciasto owocowe z kruszonką, naleśniki i wiele innych specjałów). Mleko zastępuj wodą lub preparatem mlekozastępczym, a mąkę pszenną - mąką bezglutenową(...) uczuleniu na gluten przyda się nawet oddzielny nóż do chleba. Ciasto i inne potrawy z piekarnika zawsze piecz dziecku w jego własnej foremce (może się różnić od pozostałych kształtem). Gotując jednocześnie...

Artykuły na temat: dobre ciasto na gofry
  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Gofry mogą być podane z bitą śmietaną, czekoladą lub z owocami. To idealny przysmak na wakacje, kiedy spacerując brzegiem morza mamy ochotę na coś słodkiego. Zamawiamy je najczęściej w turystycznych miejscowościach, ale warto pokusić się o ich samodzielne wykonanie! Fot. 123RF/Picsel Z czego płyta grzewcza? Nikt nie lubi wydobywać resztek ciasta z urządzenia. Aby gofrownica prawidłowo spełniała swoją funkcję, powinna posiadać nieprzywierającą powłokę. Teflon to zdecydowanie lider na rynku...

  • 20 minut dziennie

    ...w dobę wypełnioną od świtu do wieczora. I tylko brak mi 20 minut na antyzadania, antytreningi, antyćwiczenia. Na takie przyzwyczajenia, które służą nie sukcesowi, lecz dobremu samopoczuciu. Nie zdobyciu nowej umiejętności, ale dobremu życiu. Według psychologa Charlesa Duhigga, autora książki "Siła nawyku", każde przyzwyczajenie, dobre czy złe, składa się z trzech elementów. Bodźca, działania...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Wakacje – czas na atrakcje

    Owszem, lato to czas na lody, gofry i watę cukrową, ale dozujmy je dziecku z rozsądkiem i umiarem. Spełnianie każdej zachcianki i zapychanie żołądka słodyczami to prosta droga do eskalowania problemu(...), rodzice też mamy prawo do swoich zachcianek, ale zachowajmy umiar i zdrowy rozsądek. Ten zresztą smakuje najlepiej. Drugie czy trzecie ciasto nigdy nie jest tak pyszne jak pierwsze. Zjadamy je...

  • Są jednym z najpopularniejszych, wakacyjnych deserów i obowiązkową przekąską każdego Polaka wypoczywającego nad morzem. Jak odtworzyć ten smak w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Urlop bez gofrów? Trudno to sobie wyobrazić. Niektórzy z nas robią je samodzielnie, jednak zdecydowana większość decyduje się je kupić. Ich popularność nie powinna dziwić, gdyż są nie tylko smaczną, ale i bardzo prostą w przygotowaniu przekąską. Czy gofry są zdrowe? Ze zrobieniem gofrów powinien poradzić...

  • Za mało miłości

    Dobre małżeństwo. On nie ma kochanki. Nie pije, nie bywa agresywny. Mówi, że kocha. Ale ona uważa, że bardziej siebie niż ją. Sfrustrowana, raz zabiega o jego uwagę, to znów karze go za obojętność, którą czuje. Szukała wsparcia na forach, zaczęła pisać blog o samotności w związku. Wie, że takich spragnionych miłości kobiet jest wiele. Żyją ze swoimi partnerami pod jednym dachem jak współlokatorzy...

  • Są jednym z najpopularniejszych, wakacyjnych deserów i obowiązkową przekąską każdego Polaka wypoczywającego nad morzem. Okazuje się jednak, że niepozorne gofry mogą zniszczyć nam urlop i z trudem wypracowaną sylwetkę. Fot. 123RF/Picsel Urlop bez gofrów? Trudno to sobie wyobrazić. Niektórzy z nas robią je samodzielnie, jednak zdecydowana większość decyduje się je kupić. Ich popularność nie powinna dziwić, gdyż są nie tylko smaczną, ale i bardzo prostą w przygotowaniu przekąską....

  • Genodieta: Nowy hit w odchudzaniu

    ...wyjaśniają, że to co zalecane dla większości populacji, nie zawsze musi być dobre dla każdego z nas. Stawiają na spersonalizowane diety, sięgające do wytycznych zapisanych w DNA. Konsultacje...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...