• Informacje na temat:

    dobre ciasto ciemne z masą

Przepisy na temat: dobre ciasto ciemne z masą
  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...z podanych składników). 3. Zapiekaj jeszcze ok. 30 min w temp. 180ºC. Z Mazur Ciasto z wiśniami Dobre dla lubiących mniej słodkie wypieki Składniki ●2,5 szkl. mąki ●250 g masła (zimnego(...) ●60 g cukru; owoce: ok. 500 g jeżyn lub malin ●bułka tarta Przygotowanie: 1. Zagnieć szybko ciasto i wstaw je do lodówki na ok. 1,5 godz. Po tym czasie wylep nim blaszkę (25x25 cm), wyłożoną...

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    .... Mogą z niej także powstać np. domowe bułeczki. Typ 650 - warto po nią sięgnąć, jeśli chcemy upiec  bułki, ciemne ciasto  - pierniki, lub zrobić zasmażkę. Doskonale sprawdzi się także, jako(...), czy jest ona odpowiednia do tworzonej potrawy. Właściwy wybór tego składnika to klucz do kulinarnego sukcesu, sprawiający, że wypieki będą odpowiednio puszyste lub kruche, a ciasto na pierogi...

  • Sposoby na przemycenie dziecku warzyw w posiłku

    .... Torcik z ogórkiem, rzodkiewką i gotowanym jajkiem Ciasto: 100 g sera tartego parmezan 400 g mąki pełnoziarnistej 150 g masła 4 jajka Masa: 4 kromki ciemnego pieczywa 500 g chudego białego sera(...) rodzynkami Ciasto: 100 g homogenizowanego serka waniliowego 200 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka woda Mus 100 g rodzynek 2 łyżki miody 600 g jabłek 50 g masła Koperty z ciasta francuskiego...

  • Ciepłe lody w polewie

    ...czekoladzie (połowę w białej, połowę w ciemnej). Odstaw do zastudzenia. Gdy polewa zastygnie, dekoruj słodycze żółtym i niebieskim lukrem. Posyp kolorową posypką, ponownie ostudź. Serowe lody Na...

  • Przepis na wyśmienity tort tiramisu!

    ...proszku do pieczenia do ciemnego biszkoptu: 1 łyżka kakao (nie przesadź z kakao, bo obciąża ciasto i może nie wyrosnąć tak jak powinno) Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 250(...)) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tart. Wstaw do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i piecz 25-30 min. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem ( może być takim na szaszłyki ) czy ciasto jest suche...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    ...na odrobinie oliwy z oliwek. Śmietankę wymieszaj z jajkami, dodaj posiekany tymianek, dopraw solą i pieprzem. Ciasto przełóż do formy, ułóż na nim warzywa, dodaj plastry pomidora, całość polej masą jajeczną. Na wierzchu połóż pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika na 20 minut i gotowe Małe tarty z kremem waniliowym, z figami i śliwkami Kruche ciasto przygotowuję przynajmniej raz...

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    .... Dietetyczne babeczki cytrynowe z polewą Babeczki są ostatnio bardzo popularne, ale niestety sprzyjają tyciu. Aby nie tracić wszystkiego, co dobre, spróbuj ich niskokalorycznej wersji(...) delikatnie wmieszaj tę masę do mąki. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż nabiorą...

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

Artykuły na temat: dobre ciasto ciemne z masą
  • Ciasta na niedzielę

    ...podłużnej foremki najpierw nałożyć jasne ciasto, potem ciemne. Obie warstwy delikatnie przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175(...)Dobre rady Szarlotka bez zakalca W pieczonej w prodiżu szarlotce nie powinien powstać zakalec, jeśli podduszone z cukrem jabłka nałożymy na lekko podpieczony kruchy spód. Dobra baza Zanim...

  • Nie od dziś wiadomo, że ciemne pieczywo należy do najzdrowszych i najbardziej wartościowych. Jak je zrobić w zaciszu własnej kuchni? Fot. 123RF/Picsel Jak wskazują statystyki, spora część Polaków najczęściej sięga po jasny chleb pszenny. Posiada on niewiele błonnika, przez co, jedzony w nadmiarze, może tuczyć. Właśnie z tego względu coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go znacznie zdrowszym pieczywem razowym. Zdecydowanie najzdrowsze jest pieczywo żytnie razowe, powstające z pełnego...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Śniadanie mistrzów

    ...z cukrem na gładką masę, a z białek ubij sztywną pianę. Do żółtek wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło i wymieszaj. Pod koniec dodaj pianę z białek i wyrób gładkie ciasto. Formę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175° C przez 60 minut, następnie schłódź. Mandarynki odsącz z zalewy. Ubij na sztywno śmietanę i lekko wymieszaj...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Babki godne cesarza!

    ...formy do pieczenia, które bardzo przypominają dzisiejsze formy do babek. Ponieważ Rzymianie znali już drożdżowe ciasto, można zakładać, że pierwsze Gugelhupfy zostały upieczone w okolicach Wiednia(...). Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec na złoty kolor (ok. 45-50 minut). Gotowy Gugelhupf pozostawić na chwilę do ostudzenia, a następnie wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem. Można...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    Pieróg biłgorajski, czyli krupniak dla 4-6 osób niedrogo i treściwie Na farsz: 3 szklanki kaszy gryczanej prażonej 5 ziemniaków 10 dag masła 30 dag dobrego białego tłustego sera 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany sól i pieprz świeża mięta (opcjonalnie) suszone pomidory i świeża bazylia (opcjonalnie) Na ciasto: 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mleka 2 szklanki mąki...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...