• Informacje na temat:

    dobre ciasto bez jaj i mleka

Przepisy na temat: dobre ciasto bez jaj i mleka
  • Moje ulubione ciasto bananowo-kokosowe

    Uwielbiam to ciasto, tylko zawsze nie wiedzieć czemu wychodził mi z niego wielki gniot. Co ciekawe, wiele osób zachwycało się tym gniotem i prosiło o więcej. Ale ja chciałam uzyskać ładniejsze, większe, bardziej wyrośnięte i pulchne. Nie byłabym sobą, gdybym troszeczkę nie poeksperymentowała....

  • Uczulenie na nabiał? Sprawdź, czym zastąpić jaja, sery i mleko

    ...​Alergia pokarmowa jest jedną z najczęściej spotykanych form uczulenia. Niestety, pomijając fakt, że podobnie jak wszystkie alergie jest uciążliwa fizycznie, to dodatkowo mocno ogranicza nasz menu.

  • Ciasto śliwkowe po staropolsku

    Latem we dworach często pieczono ciasto śliwkowe. 1. Rozczynić pół kwarty (pół litra) mąki mlekiem i łutem (pół łyżki) drożdży; gdy podrośnie, wbić parę jaj, wsypać kubek cukru, sporą łyżkę masła i przyczynić mąką, aby ciasto było gęstsze niż na placki. Gdy się drugi raz ruszy, rozciągnąć cieniutko na blachę, a gdy zaczyna rosnąć, ułożyć rozkrajane śliwki bez pestek, skórką obracając do ciasta...

  • 10 zasad gotowania dla alergika

    Twój brzdąc ma alergię pokarmową i czeka cię wprowadzenie specjalnej diety? Dzięki naszym podpowiedziom bez większych trudności uporasz się z tym wyzwaniem.

  • Śniadaniowe rewolucje

    ...g drożdży, 125 g masła, 1/2 kg mąki, 6 jaj, 6 łyżek cukru, 150 g mleka, 3 szklanki malin, cukier Drożdże rozrób w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na 10 minut. Masło przełóż do rondla(...) cienkie płaty. Przypraw je oregano i solą. Usmaż na patelni grillowej, bez tłuszczu (po 2 minuty na każdą stronę). Usuń gniazda nasienne z pomidora i posiekaj go w drobną kostkę. Tak samo pokrój...

  • Gotowanie dla smyka alergika

    ...z dodawania ich do potraw (tak możesz przygotować ciasto owocowe z kruszonką, naleśniki i wiele innych specjałów). Mleko zastępuj wodą lub preparatem mlekozastępczym, a mąkę pszenną - mąką bezglutenową(...) panierka na schabowym jest zrobiona z jajek przepiórczych i bułki bezglutenowej. Nie musisz się uczyć gotowania od nowa, po prostu próbuj modyfikować znane ci przepisy. Jeśli nie masz odwagi lub brakuje ci...

  • Cała prawda o jajkach

    ..., niestety, silnym alergenem. Na liście produktów uczulających zajmuje aż drugą pozycję - zaraz po białku z mleka. Dlatego w dniu, gdy po raz pierwszy podasz maluchowi białko z jajka, uważnie go obserwuj(...) znajdują się przecież także w makaronach i ciastach, a nawet zupach czy sosach w proszku. Czytaj więc skład produktów na etykietach i wybieraj te bez dodatku jajek. Jajka mają bardzo dobry wpływ na wzrok...

  • Zdrowy jadłospis po 1. urodzinach

    ...zapewni brzdącowi prawidłowy rozwój. Przyrządzaj smykowi lekkostrawne dania Jeśli będą oparte na świeżych produktach z jak najmniejszą ilością chemicznych dodatków, pomożesz dziecku wyrobić dobre nawyki żywieniowe na całe życie. Maluch powinien jeść potrawy gotowane, pieczone i duszone (smażone - tylko w domu, na świeżym tłuszczu - od czasu do czasu). Przyzwyczajaj też malucha, by nie podjadał...

Artykuły na temat: dobre ciasto bez jaj i mleka
  • Wesele bez mięsa?

    ...wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego - unikają mięsa, mleka, jaj i miodu. Osobom nieobeznanym z tematem wydaje się, że to dieta pełna ograniczeń i restrykcji, niesmaczna i nudna, a już na pewno(...) wspaniałych smaków można odkryć, próbując potraw kuchni roślinnej: grillowane warzywa, potrawki z tofu, jaglane kotlety to tylko niektóre z proponowanych pozycji wegańskiego menu. Tort bez użycia jajek...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Ciasta ze śliwkami

    Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Dobre dla serca

    ..., wyroby ciastkarskie francuskie, - tłusty nabiał (mleka, sery, mleko skondensowane), - kawa parzona, kawa ze śmietanką, alkohol, napoje słodzone, - tłuszcze utwardzane, masła, margaryny(...), z dzika, mięso drobiowe zawsze bez skóry (kurczak, indyk), - ryby duszone, gotowane, zapiekane lub grillowane, ryby wędzone zawsze bez skóry, z owoców morza - ostrygi, - sałatki owocowe, bezy...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Ciasta na niedzielę

    Dobre rady Szarlotka bez zakalca W pieczonej w prodiżu szarlotce nie powinien powstać zakalec, jeśli podduszone z cukrem jabłka nałożymy na lekko podpieczony kruchy spód. Dobra baza Zanim(...) 12 porcji: 6 jajek, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, 1 pełna łyżka kakao, pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 20 dag masła, 1 szklanka + 10 łyżek mleka, 2-3 banany, 10 dag posiekanych...

  • Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez pierogów. To niemal narodowe danie, które na całym świecie kojarzy się z naszym krajem. Fot. 123RF/Picsel W Polsce pojawiły się około XIII wieku, przywędrowały ponoć z Dalekiego Wschodu, a sprowadzono je przez Ruś Kijowską. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się na kartach pierwszej polskiej książki kucharskiej, czyli Compendium ferculorum z 1682. Znalazł się tam przepis na pierogi z mięsem, a konkretnie z farszem z nerek, łoju oraz...

  • Skuteczna dieta paleo bez efektu jo-jo

    ..., wieprzowinę (oczywiście bez kawałków tłuszczu), drób (bez skóry), dziczyznę oraz podroby. Mięso dostarczy ci zapas żelaza i białka. Ryby oraz owoce morza, najlepiej ryby morskie (np. dorsz, łosoś(...), wzmacniający odporność. Wykluczone są ziemne!  Przykładowy jadłospis na cały dzień Śniadanie: Jajko ugotowane na miękko. Gruszka pokrojona w kostkę, wymieszana z suszoną żurawiną i posiekanymi...

  • Rozpoczynając odchudzanie, eliminujemy ze swojej diety produkty powszechnie uznawane za niezdrowe. Jak się okazuje, nie wszystkie z nich powinny automatycznie trafiać na naszą czarną listę, gdyż po dokładnej analizie, okazują się całkiem zdrowe. Popcorn, czekolada, makaron - to tylko niektóre z produktów, które wykreślany z naszego jadłospisu, gdy zaczynamy o siebie dbać. Jeśli zrezygnowanie z nich było dla was sporym wyrzeczeniem, mamy dobrą wiadomość. Chociaż powszechnie są uznawane za...