• Informacje na temat:

    dobre ciasta z olejem

Przepisy na temat: dobre ciasta z olejem
  • Warzywne ciasta na słodko i na pikantnie

    ...z octem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z piure z batatów oraz olejem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Porcjami połącz z masą z batatami. Do ciasta dodaj sól oraz chili i imbir(...)Torcik jogurtowy na cieście buraczanym Sposób przygotowania: 1. Siemię namocz we wrzątku. Wystudź. Zmiksuj. Buraki zmiksuj z olejem na gładką masę. Dodaj rozdrobnione siemię i 1 szkl. ksylitolu...

  • Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału

    Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.

  • ​Wegańskie hot dogi z domowymi kiełbaskami "pepperoni" i salsą z sera naciowego i papryki

    ...(oprócz glutenu). Blendujemy na gładki sos. Dodajemy gluten i blendujemy, aż powstanie gęste, zwarte “ciasto". 4. Przygotowujemy kilka kawałków folii aluminiowej i nacieramy je olejem. Dzielimy...

  • Tarty owocowe z budyniem i konfiturą

    ...konfiturę i masę  z budyniem. Ułóż morele. Piecz 35 min w 210 st. Posyp grubym kokosem. Dobre rady cukiernika Tartę dobrze wystudź. Jeśli zdecydujesz się zaserwować ją jeszcze lekko ciepłą, musisz(...) Sposób przygotowania: 1. Herbatniki drobno pokrusz. Stop 1 kostkę masła razem z czekoladą. Wystudź. Okruszki ciastek zagnieć z czekoladowym masłem. 2. Formę (śr. 26 cm) posmaruj olejem. Wylep masą...

  • Wyzwania diety bezglutenowej

    ...odpowiednią masę na wypiek. Rozwiązaniem są również specjalnie przygotowane mieszanki mąk, które gwarantują dobre proporcje. Gotowe mieszanki usprawniają usprawnią proces przygotowania ciasta oraz(...) i cukierniczych, w zdecydowanej większości, przeważa mąka pszenna: ciasta drożdżowe, słodkie bułki, pączki czy ciastka. Ale także dania obiadowe, czyli klasyczna pizza włoska, biały makaron pod każdą...

  • Podwyższony cholesterol. Jak przygotowywać wtedy posiłki?

    ...na kanapie: chrupkach, chipsach, krakersach, ciastach, ciastkach czy fast foodach. Rośliny... Aby wystrzegać się nasyconych kwasów tłuszczowych, ogranicz produkty odzwierzęce. To właśnie ich(...) zwierzęcych wybierz olej rzepakowy . To produkt, który jest bardzo rozpowszechniony i obecny w większości gospodarstw domowych. Łatwo dostępny jest np. Olej Beskidzki , będący czystym olejem...

  • Pieczone pierogi z warzywami

    ...muszkatołową. Rozmrożone płaty ciasta francuskiego cienko rozwałkuj.  Placek potnij na kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środku każdego połóż porcję farszu szpinakowo-serowego. Rogi zawiń do środka i zlep ponad(...), osączoną ciecierzycę i groszek. Smaż razem 5 minut. Zdejmij z ognia.  Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty. Na każdy nałóż farsz. Złóż na pół, zlep brzegi. Pierożki posmaruj olejem. Piecz ok. 25 minut...

  • Pyszności na cały tydzień

    .... Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.  2. Szparagi umyj, jasne obierz. Gotuj na parze. Pomidor sparz, polej zimną wodą(...). Dodaj czosnek, zalej przecierem pomidorowym, przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Gotuj 15 minut. Zmiksuj na gładki sos.  3. Z ciasta uformuj małe pizze serduszka. Układaj...

  • Gofry z bitą śmietaną

    .... Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę. Na koniec wlej roztopione i wystudzone masło, wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej gofrownicę, blaszki posmaruj cienko olejem. Kolejno nakładaj porcje przygotowanego ciasta i piecz chrupiące złote gofry. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder do smaku. Jagody (lub inne świeże owoce sezonowe...

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    ...olejem potrzebują chwili, aby urosnąć. Masę warto odstawić przynajmniej na 20 minut. Z kolei soda oczyszczona to o wiele szybszy zawodnik! Działa równie skutecznie, ale z prędkością błyskawicy. Po jej(...) idealne ciasto powinno mieć gładką konsystencję, przypominającą bitą śmietanę. Następnie na patelni z rozgrzanym wcześniej olejem, formuj łyżką drobne placuszki. Smaż je z obu stron, aż do uzyskania...

Artykuły na temat: dobre ciasta z olejem
  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    ...do zamrażalnika. A dopiero potem, po kilku godzinach, zsyp je do pudełka lub torebki. Pierogi i kluski można też przemrozić najpierw na tacy albo wysmarować olejem lub wrzucić od razu do pojemnika(...) i mielone można trzymać 3 miesiące, gotowe dania z drobiu - 4 miesiące, owoce - 3-6 miesięcy, warzywa - do 8 miesięcy, biały ser - tylko do 1 miesiąca, lody - 2 miesiące, ciasta, ciasteczka...

  • Ciasta z kokosem

    Dobre rady Aromatyczne wiórki Dodawane do wypieków wiórki kokosowe będą bardziej aromatyczne, jeżeli uprzednio uprażysz je, mieszając, na suchej patelni.  Kolejność ucierania Gdy trzeba(...) do masy kakaowej sprawi, że ciemna część ciasta marmurkowego nie będzie zbyt sucha.  Ocalić marmoladę Marmoladę do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając...

  • Przeczytalam twoj wpis i choc przyznam, ze nie wiem jak robilas tarte ze szpinakiem to warto zwrocic na kilka rzeczy uwage uzywajac francuskiego ciasta:...

  • Najlepsze oleje, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi

    By obniżyć cholesterol, warto tłuszcze twarde zastąpić wybranymi olejami, np. zrezygnować z margaryny do ciasta, smalcu do smażenia czy masła na grzankę. Starajmy się jednak, by było to nie więcej niż łyżka lub dwie dziennie.

  • Zapiekanka z pieczarkami i czosnkiem

    To niedrogie mięso sprawdza się w różnych potrawach. Jest pyszne w formie pieczeni, pulpetów z dodatkiem ziół, a także jako zapiekanka lub farsz do ciasta. Dobre na szybki i smaczny obiad.

  • Ciasta bez pieczenia

    Dobre rady Owoce do ciasta Do ciast z dodatkiem żelatyny nie dodajemy surowych ananasów, kiwi, papai i mango. Enzymy zawarte w tych owocach sprawiają, że masa nie zastyga. Sposobem na obejście tej(...) z tortownicy, jeśli wcześniej wyłożymy ją przezroczystą folią spożywczą (brzegi i spód dobrze jest wcześniej posmarować olejem, wtedy folia będzie lepiej przylegać). Zapobiegnie to także wyciekaniu...

  • ...i generalnie w ciastach typu piaskowego. To wiadomość szczególnie dobra dla osób, które z różnych powodów unikają nabiału. Uwaga wegetarianie, weganie i alergicy: oleje roślinne, np. olej rzepakowy, można(...): niektórzy alergicznie reagują na oliwę z oliwek, inni nie wyobrażają sobie dań z olejem lnianym. Dla nich, choć nie tylko dla nich, dobrym rozwiązaniem będzie np. klasyczny rafinowany olej rzepakowy...

  • Gofry gryź!

    Mają nawet swoje święto, Międzynarodowy Dzień Gofra obchodzony jest 25 marca. Przypominamy sobie o nich, gdy robi się ciepło. Wtedy też odżywa spór, które lepsze: z bitą śmietaną czy z cukrem pudrem? Zamiast dywagować, lepiej eksperymentować, żeby sprawdzić, jakie jeszcze dodatki pasują do gofrów. I czy w wersji wytrawnej są równie dobre, jak na słodko...

  • Sześć powodów, dla których warto jeść kalafior

    ...na sitku, zmiażdż. Dodaj jajko, połowę sera, przyprawy, sól i pieprz. Wymieszaj. Blaszkę posmaruj olejem, wysyp mąką. Wyłóż masę. Dociśnij łyżką, wyrównaj. Piecz 20 min. w 160 st. Pomidor sparz...

  • Jak zdrowo się odżywiać? Sprawdźcie przykładowy jadłospis

    ..., kolendra świeża szczypta, papryka, czosnek, chili Wykonanie : Awokado i paprykę pokroić w kosteczkę, wymieszać z pozostałymi warzywami i olejem. Doprawić do smaku świeżą kolendrą i przyprawami...