• Informacje na temat:

    dobre bułeczki

Przepisy na temat: dobre bułeczki
  • Ciemne zawsze dobre?

    Nie. Już od pewnego czasu można kupić "ciemne"pieczywo, delikatne jak bułeczki, zabarwione na brązowo karmelem. Jednak z chlebem z pełnego ziarna nie ma ono nic wspólnego. Prawdziwy ciemny chleb jest pieczony z mąki z pełnego ziarna - razowej (pieczywo żytnie) lub pszennej (chleb graham). Dzięki temu zawiera wszystkie istotne składniki ziarna - poza białkiem i skrobią ma też sporo witamin...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...bardzo gorący, w przeciwnym razie nie uzyskamy pożądanego efektu chrupkości. Biała dama Podstawą dobrego chleba jest mąka. Początkowo możemy korzystać z najzwyklejszej mąki pszennej, którą(...) żytniej typ 2000, ale robiąc z zakwasu gotowe ciasto na chleb, dodajemy doń np. mąkę pszenną typu 480 lub chlebową typu 750.   Zrobienie dobrego chleba wyłącznie z mąki żytniej typu 2000 nie należy już...

  • Przepisy na dania z dodatkiem produktów zbożowych

    Andrzej Polan w kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotował m.in. falafela z zielonego groszku z płatkami kukurydzianymi, ciepłe rogaliki i bułeczki z maślanką,...

  • Dania z cebulą w roli głównej

    W kuchni programu "Dzień Dobry TVN" Katarzyna Bukowska przygotowała dania z cebulą w roli głównej. Okazuje się, że z tego warzywa można wyczarować wiele pyszności: konfiturę z czerwonej cebuli, odwróconą tartę cebulową, zupę cebulową czy bułeczki z cebulą i serem. Inspiracje znajdziesz w poniższym materiale.

  • Cała prawda o mrożonym pieczywie

    ...konserwowane chemicznie. Obecność konserwantów w mrożonym, uformowanym w gotowe bułeczki lub rogaliki cieście utrudniałoby produkcję oraz psuło jakość gotowych produktów, bo zapach konserwantów nie należy do...

  • Chleb na liście UNESCO?

    ...o  niemieckim chlebie. Także Jared Leto , z grupy 30 Seconds to Mars, powiedział podczas koncertu, że "kocha niemiecki chleb".  Napoleon i francuskie bułeczki  Duża różnorodność niemieckiego pieczywa wynika...

  • Śliwkowe ciastka z pysznymi dodatkami

    ...budyń. Ciasto ponownie wyrób, zrób 12 krążków. 4. Składniki kruszonki zagnieć. Na krążkach połóż po porcji budyniu  i śliwek. Posyp kruszonką. Bułeczki piecz przez 20-25 minut w 175 st. Dobre rady(...)Bułeczki z budyniem i kruszonką Sposób przygotowania: 1. Ciasto: mleko lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj. 2. Do sypkich...

  • Przekąski idealne na sylwestra

    Finalista pierwszej edycji programu „MasterChef Junior” Kuba Tomaszczyk wraz ze swoją babcią Ireną zdradzili przepisy na sylwestrowe przekąski.

  • Serowa uczta z camembert w roli głównej

    Szefem kuchni "Dzień Dobry TVN" był Andrzej Polan, który przygotował serową ucztę. W jego menu znalazł się camembert z owocami jesiennymi, rydze z patelni z serowymi grzankami oraz bułeczki drożdżowe z tymiankiem z pieczonym camembertem w orzechach i serem obtaczanym w czarnuszce. Obejrzyj poniższy materiał i dowiedz się, jak je przygotować.

  • Czemu straszą nas chlebem?

    ..., zapachu, a nawet kształtu? Tak, mrożone ciasto do wypieku bułek zawiera również składniki odpowiedzialne za nienaganny kształt.  Świeżo pieczone bułeczki - serce pęka gdy nieświadomy rodzic,  w najlepszej wierze podaje taką "delicję" dziecku. Te bułeczki pieką się owszem, niemal na naszych oczach, szkoda tylko, że ciasto, z którego powstały było mrożone, na przykład rok. O jakich wartościach...

Artykuły na temat: dobre bułeczki
  • Bułeczki z cynamonem

    Są słodkości dobre, lepsze i te naj, naj, takie, które nie dają o sobie zapomnieć, które chce się przyrządzać bez końca, które wypełniają twój dom cudownym zapachem i wywołują uśmiech na twarzy każdego, kto spróbuje ich choć raz...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Dobre dla serca

    ..., boczki, kiełbasy, mięso kacze i gęsi, - kawior, krewetki, ryby smażone, - batony, budynie, ciasta z wysoka zawartością tłuszczów twardych, lody, wyroby cukiernicze, bułeczki maślane...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Jak jada się w Nowym Jorku? Muffinki czekoladowe na dzień dobry!

    ...w brytyjskie płaskie bułeczki z dodatkiem drożdży. Ale historia! Muffiny czekoladowe w wielkim mieście Przepisy na pyszne muffinki  są prawdziwym skarbcem inspiracji. Te w formie, jaką znamy obecnie, to...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Apetyt na pełne ziarna

    Choć białe bułeczki są pyszne, to dla zdrowia i figury o wiele lepsze są te z pełnoziarnistej mąki. Oto, dlaczego!

  • Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok, zajadamy się nimi nie dłużej niż 6 tygodni, a co o nich wiemy? Fot. 123RF/Picsel Czy potrafimy kupować dobre truskawki?   Na początek trochę historii. Truskawka kiedyś była poziomką - docenioną na dworze króla Francji Ludwika XVI. Znany z licznych podbojów miłosnych król szukał w poziomce siły do kolejnych romansów. Niestety...

  • ​"Pyszne. Na każdą okazję" Anny Starmach

    ​60 nowych przepisów. Proste przepisy, trudne przepisy stają się proste, praktyczne porady, bardzo dobra cena. Z Anią Starmach każde danie będzie pysznie.

  • Wszystkich rodzajów chleba chyba nikt nie zliczy. Jak rozpoznać ten najlepszy i najzdrowszy? Fot. 123RF/Picsel Stojąc przed półką z pieczywem, możemy być naprawdę skołowani. W końcu piekarnie oferują nam obecnie tak wiele rodzajów chleba, że trudno zdecydować się na jeden konkretny. Oczywiście, najważniejszym kryterium, jakim zazwyczaj się kierujemy, jest smak. Ale co jeszcze powinniśmy wziąć pod uwagę? Który chleb najbardziej pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Zdrowy chleb czyli jaki?...

Zdjęcia na temat: dobre bułeczki
Wideo na temat: dobre bułeczki
  • Przepis na domowe bułeczki

    W "Dzień Dobry TVN" pokazano przepis na domowe bułeczki. Jakie składniki są potrzebne? Jak długo należy je piec? (Dzień Dobry TVN)

  • Ciasto maślane na trzy sposoby. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Ciasto maślane królowało w kuchni "Dzień Dobry TVN". Kucharz Piotr Kucharski przygotował: śniadaniowe bułeczki "Pluszki", wytrawne bułki serowo-orzechowe oraz smażone ciasto z kurczakiem po afrykańsku.

  • Serowa kuchnia Andrzeja Polana

    Szefem kuchni "Dzień Dobry TVN" był Andrzej Polan, który przygotował serową ucztę. W jego menu znalazł się camembert z owocami jesiennymi, rydze z patelni z serowymi grzankami oraz bułeczki drożdżowe z tymiankiem z pieczonym camembertem w orzechach i serem obtaczanym w czarnuszce.