• Informacje na temat:

    dobra babka wielkanocna przepis

Artykuły na temat: dobra babka wielkanocna przepis
  • Mamo, odkąd biegasz, nie krzyczysz!

    Przeszła ciężką kontuzję kręgosłupa, po której nikt nie wierzył, że może jeszcze wrócić do formy. Dziś biega maratony, chodzi po górach i dzieli się swoją pasją z innymi. Małgorzata Majewska, autorka książki "Przepis na bieganie" wie jak zacząć od nowa.

  • Wyrośnięta, niepopękana, wilgotna, a jednocześnie „piaskowa”, czyli sypka – taka powinna być babka wielkanocna, ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie święta. Pieczenie babki wielkanocnej nie musi być trudne, wystarczy przestrzegać kilku zasad /123RF/PICSEL Dzieci ją kochają, również w tym roku nie możemy ich zawieść. Ale jak ją zrobić, by nie wyszedł nam zakalec i przypominała ciasto, które robiły nasze mamy i babcie? Podpowiadamy, jakich błędów unikać, by upiec idealną babkę...

  • Wylewaniec mojej przyjaciolki Ani

    Jakos te Jesien trzeba przywitac. Upieklam wczoraj na Lisa wylewaniec Ani. Jest to proste i baaardzo dobre ciasto. Niewysokie - piecze sie je na szerokiej niskiej blaszce. Pozniej kroi na kawalki. I zajada. W Italii zyskalo wielkie uznanie i wydaje mi sie, ze nie podawalam przepisu. Wazna, jest kolejnosc czynnosci. Zaczynam: 25o g masla ( moze byc margaryna ) 150 g cukru 5 jajek 250 g maki...

  • Babka to prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. Pięknie wyrośnięta i bogato udekorowana z pewnością skusi każdego łasucha. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie baba wielkanocna. Ciasto początkowo znane było u naszych wschodnich sąsiadów - Białorusinów i Ukraińców, jednak szybko zawitało i zadomowiło się w polskiej, rodzimej kuchni. Baby pieczone były na gruncie polskim już w XVII w. Rozsławił je sam król Stanisław...

  • ... swiateczny przysmak wloski czyli PANETTONE DI NATALE

    ...... bedzie bez zoltego garnka - chociaz w tekscie jest przepis ... ale ja sama nigdy nie pieklam PANETTONE DI NATALE ... wiec nie bede sie podszywac pod...

  • Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie. Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść. Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika...

  • Katarzyna Żak: Na Wielkanoc musi być sernik babci Helenki

    .... Ta babka miała inny smak niż dzisiejsze babki. W domu na święta zawsze musiały stać w wazonie bazie i żonkile - kupowałyśmy je z mamą na rynku w Toruniu. Z dzieciństwa pamiętam też pisanki malowane(...) ostatnio był np. sernik z tofu. I mam małą satysfakcję, że mój, tradycyjny, cieszył się większą popularnością. Bo ja robię sernik według przepisu babci Heleny. "Ucieramy ser ręcznie, zawsze w jedną...

  • Mamy dobrobyt, sklepowe półki uginają się od ciężaru wędlin i mięs. Jednak czy faktycznie sklepowe mięso jest takie dobre? Czy wędliny dostępne w sklepach są zdrowe? FOT. 123RF.COM/PICSEL Mięso na wędlinę - fakty Z 1 tony mięsa można wykonać około 850 kg wędliny - bardzo dobrej jakości wyrób wędliniarski (bez żadnych ulepszaczy), który możemy bez obaw zjeść sami albo podać dzieciom. W tradycyjnej kiełbasie może się znajdować aż 95 proc. mięsa wieprzowego, pozostałe 5 proc. to przyprawy, sól i...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    Światowej sławy dziennikarka i komentatorka polityczna, laureatka Pulitzera. Prywatnie żona marszałka sejmu Radosława Sikorskiego, pani na dworku w Chobielinie. Gotuje, uprawia ogród i popularyzuje naszą kuchnię wśród swoich rodaków w książce "Przepisy z mojego ogrodu". Łukaszowi Modelskiemu opowiada, jakie smaki odkryła w Polsce.

  • Mazurek, sernik, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie przykuwa uwagi, jak pyszne desery. Babka - królowa świątecznego stołu Królową świątecznego stołu jest niewątpliwie...

Wideo na temat: dobra babka wielkanocna przepis
  • Jak zrobić idealną, wielkanocną babkę piaskową?

    Babka piaskowa to tradycyjne wielkanocne ciasto. Jak sprawić, żeby na świątecznym stole wyglądała imponująco? Idealny przepis na pyszną babkę zdobioną kwiatami pojawił się w "Dzień Dobry TVN".