• Informacje na temat:

    do zrobienia jedzenia

Przepisy na temat: do zrobienia jedzenia
  • Marnujesz jedzenie?

    ..., ponad 50 proc. jedzenia marnują gospodarstwa domowe. Ceny żywności nieustannie idą w górę, a my wciąż nie nauczyliśmy się racjonalnie kupować i konsumować. Może zamiast zajmować się ocenianiem działań(...). zakupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do konsumpcji. W Polsce do kosza trafia około 9 mln ton żywności rocznie. Nasz kraj zajmuje 5 miejsce w Europie w tym niechlubnym rankingu, zaraz za...

  • Jak kreatywnie wykorzystać resztki jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle, a ze skórek cytrusów – cukier owocowy.

  • Jedzenie dla dziecka

    Jaką ilość chleba powinien zjadać codziennie czterolatek i czy paluszki rybne są równie zdrowe jak ryba? Ekspert odpowiada na pytania mam.

  • Zdrowe i pyszne jedzenie dla dziecka

    Zdrowe jedzenie może być pyszne, przekonuje Grzegorz Łapanowski. I proponuje przepisy na potrawy, które zachwycą każdego małego niedowiarka.

  • Maia Sobczak: Jedzenie jest miłością

    Kulinarna blogerka, choć niektórzy mówią o niej: "kulinarna hipsterka", Maia Sobczak w nowej książce zachęca, by wykorzystać żywność do ostatniego okruszka. "Jedzenie jest miłością, więc dlaczego ją marnować?" - mówi.

  • Koniec śmieciowego jedzenia?

    .... Mniej cukru, więcej zdrowych produktów. Mniej śmieciowego jedzenia, więcej warzyw i owoców. To bardzo pozytywny kierunek, bo spirala cukrowa rozkręca się do granic możliwości. Im więcej cukru(...). Szkoła potrzebuje wsparcia rodziców. I na odwrót. Zakaz sprzedaży śmieciowego jedzenia na terenie szkół jest konieczny, ale nie wystarczający, abyśmy mogli świętować zwycięstwo. Nawyki dziecka...

  • Quiche z warzywami, czyli jak nie wyrzucać jedzenia po świętach

    ...- Tego przepisu nie należy traktować, jako jedynego słusznego. To, co znajdzie się w środku, zależy od ciebie. Może masz końcówki pomidorów, grzybów, kilka rodzajów sera?" - zachęca do kulinarnego eksperymentowania i nie wyrzucania jedzenia autorka książki "Bez resztek" Jagna Niedzielska. Quiche to niezobowiązująca przystawka, idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Niektóre panie domu mają...

  • Inspirujące sałatki na święta. Te zrobisz w mniej niż godzinę!

    Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami. To znakomita okazja do tego, aby już teraz zastanowić się, jakie potrawy znajdą się na naszym świątecznym stole. Sporządzenie listy zakupowej pozwoli nam kupić tylko te rzeczy, których naprawdę potrzebujemy, a także ograniczyć marnotrawstwo jedzenia. W obecnej sytuacji zapasy warto zresztą zrobić z pewnym wyprzedzeniem - w ten sposób unikniemy tłumów...

  • Jak przekonać niejadka do jedzenia? Obiady dla dzieci

    Marudzenie i wybrzydzanie przy stole to dla Ciebie codzienność? Pomimo wielu próśb, zachęt czy kulinarnych urozmaiceń Twoja pociecha i tak odmawia zjedzenia obiadu? Znamy ten ból! Przybliżymy Ci tricki na to, w jaki sposób przekonać małego niejadka do jedzenia. Zaczynamy! W zdrowym ciele zdrowy brzdąc! Jak doskonale wiemy, odpowiednio dobrana dieta stanowi bardzo istotny czynnik dorastania...

  • Jak zrobić domowy serek topiony?

    Jak nie wyrzucać jedzenia? Zrobić z resztek coś nowego. Tak przynajmniej radzi Sylwia Majcher czytelnikom swojej książki "Gotuję nie marnuję".

Artykuły na temat: do zrobienia jedzenia
  • Wykorzystaj resztki jedzenia

    W czasach, kiedy jedzenia mamy pod dostatkiem, niektórzy nie przykładają do niego wagi i wyrzucają produkty, które można jeszcze wykorzystać. Podpowiadamy, jak nie marnować resztek jedzenia.

  • Na pięciolecie ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji Restaurant Week namawia do dojrzałej, świadomej i pełnej szacunku miłości do jedzenia. Do końca października trwa jesienna edycja Festiwalu (16-31.10). Odbywa się ona w rekordowych 15 regionach (ponad 40 miast) pod hasłem "#KochajJedzenie". Fot. 123RF/Picsel Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym...

  • Zero Waste - jak nie marnować jedzenia?

    Zero Waste i dowiedz się, jak nie marnować jedzenia!

  • Już 1 lipca 2013 ukaże się oczekiwana przez miłośników kuchni książka „Z miłości do jedzenia. Najlepsze przepisy polskich blogerów”. Inspiracją do jej powstania były przepisy nadesłane przez blogerów, którzy wzięli udział w wyborach Kulinarnego Bloga Roku 2012 organizowanego pod auspicjami marki Lurpak.   W przedmowie napisanej przez cenionego i znanego krytyka kulinarnego oraz jurora w konkursie, Piotra Bikonta, możemy przeczytać: „To już druga taka książka, pokłosie kolejnej edycji...

  • Jak uniknąć zadławienia jedzeniem u dziecka?

    ...żucia i połykania jedzenia. Małe dzieci nie mają w pełni rozwiniętych zdolności poznawczych, nie kontrolują zachowania, nie potrafią dobrze przeżuwać i powoli jeść. Ponadto maluchy bardzo często(...) podawać dzieciom od 13. miesiąca życia. Ucz dziecko, żeby do buzi wkładało małe porcje jedzenia. Nadmierna ilość jedzenia w ustach może powodować reakcje wymiotne lub zadławienie. Co zrobić, gdy dziecko...

  • Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych produktów spożywczych. Hipermarkety i małe osiedlowe sklepiki kuszą przeróżnymi promocjami, a producenci żywności prześcigają się w uatrakcyjnianiu swojej oferty. Wszystko po to, abyśmy chcieli kupować jeszcze więcej. Fot. 123RF/Picsel Marnowanie jedzenia stanowi problem globalny. Badania Federacji Polskich Banków Żywności wykazały, że co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności! W Europie wyrzuca się około 100 mln ton...

  • Zamień leczenie na jedzenie, Andreas Michalsen

    ...znalezienie metody na uchronienie się przed chorobami za pomocą odpowiedniej diety. Potwierdzone badaniami sukcesy lecznicze jego pacjentów dowodzą, że kombinacja regularnych postów i zdrowego jedzenia...

  • W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy! Pomysł nr 1: BigosPolacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo...

  • Zdrowe jedzenie

    Każdy wybór niesie konsekwencje. Można zaobserwować w ostatnich latach wyraźnie skrajne stanowiska jeżeli chodzi o tematy jedzenia i stylu życia. Może warto się pogodzić, że o produktach doskonałych nie ma sensu marzyć. Mamy wyjałowioną glebę - jej stan jest nieporównanie gorszy niż na przykład sto lat temu. Mamy zanieczyszczone powietrze i coraz gorszy stan wód. Takie są fakty. Nie zmienia to...

  • Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze stoły uginają się od potraw przyrządzanych dla naszych rodzin. Jak sprawić, aby jedzenie nie wylądowało w koszu? Poznaj łatwe sposoby na ograniczenie marnowania żywności. Fot. 123RF/PicselW dzisiejszym świecie, w dobie ruchu zero waste, który kultywuje utrzymywanie czystości i wykorzystania wszystkich zakupionych produktów, bardzo ważnym aspektem w naszym codziennym życiu jest umiejętność sprytnego i przemyślanego przechowywania żywności....

Zdjęcia na temat: do zrobienia jedzenia
Wideo na temat: do zrobienia jedzenia
  • Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla?

    Grillowanie to już nieodłączny element letnich pikników na świeżym powietrzu, a także doskonały sposób na przyrządzanie wybornych potraw - grillowane warzywa czy mięso smakuje zawsze wybornie! Niestety, większość rusztów grilla ma tę uciążliwą przypadłość, że mięso czy warzywa przywierają do powierzchni, utrudniając obracanie na grillu. Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla? Wystarczy jeden banalny sposób! Zobaczcie, jak łatwo to zrobić!

  • Czy jedzenie w samolocie musi źle smakować?

    - Nasz smak trochę wariuje, gdy jesteśmy w powietrzu - powiedział w "Dzień Dobry TVN" Mikołaj Rey. Co zrobić, by jedzenie w samolocie lepiej smakowało? Jaki związek z naszym smakiem ma słuch? - Jeśli jemy w hałasie, to jedzenie nam dużo gorzej smakuje - podkreślił Rey. (DDTVN/x-news)

  • Zdarza ci się wyrzucać jedzenie? Możesz temu zapobiec

    W Polsce każdego roku trafia do śmieci około 9 milionów ton jedzenia, z czego aż 2 miliony to żywność z gospodarstw domowych. Czteroosobowa rodzina miesięcznie wyrzuca do kosza jedzenie o wartości 200 zł. Najczęściej żywność wyrzucają osoby zamożne z dużych miast, najrzadziej - osoby starsze i studenci. Jak nie marnować jedzenia i co zrobić z jego nadwyżką? Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery