• Informacje na temat:

    do kiedy kisimy ogórki

Przepisy na temat: do kiedy kisimy ogórki
  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    .... Nie wiadomo dokładnie kiedy chrzan przybył do Polski. Pierwotnie rósł dziko i był uważany za chwast. Obecnie jest uprawiany na działkach i w ogrodach. Spotkamy go już nie tylko w Europie, ale także(...) żywność przed zepsuciem. Liści używa się także do marynat, szczególnie kiszonych ogórków, którym zapewniają aromat, jędrność i trwałość. Kiedyś dolne długie liście chrzanu, ułożone na głowie i przewiązane...

  • Ser w diecie dziecka

    Od kiedy można podać szkrabowi kanapkę z twarożkiem, żółtym serem lub danie z camembertem? Sprawdź, co radzi nasz specjalista.

  • Czas coś zjeść

    Kiedy serwować obiad? Czy karmić przed kąpielą, czy po niej? Rozwiejemy twoje wątpliwości na temat pór posiłków.

  • Nie masz ani czasu, ani nic w lodówce? Głód zaspokoi sałatka SOS

    ..."Zdarzają się takie dni, kiedy w lodówce nie mam prawie nic. Tę sałatkę robię w chwilach, gdy muszę wyczarować danie z tego, co akurat znajdę w kuchni. W mojej spiżarni zawsze mam marynowaną paprykę, kiszoną cebulę i pomidorki koktajlowe. W prawdziwym polskim domu zawsze znajdą się też ziemniaki! Jeśli czeka cię ciężki dzień, gotuj na zapas. Warto zawsze mieć pod ręką przygotowane przez siebie...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Specjalista radzi, aby od grudnia do końca lutego urozmaicić dietę o silnie rozgrzewające dania. - To okres, kiedy ciężkie gulasze i dania jednogarnkowe nie będą nam tak straszne. Długo i powoli(...) dni są wszelkiego rodzaju kiszonki - te tradycyjne wytwarzane przez nasze babcie tj. ogórki kiszone czy kapusta, ale też ich bardziej egzotyczne odmiany.  - Osobiście polecam mocno czosnkowe...

  • Salceson "na młodość"

    ...kiedy jeszcze mieszkałam na Powiślu, robiłam zakupy w tamtejszym sklepie mięsnym. Pewnego dnia sklepowa, widząc mnie, zapytała, czy mówiłam ostatnio coś o salcesonie w mediach. - Dlaczego(...) z pytlowego chleba z salcesonem i ogórkiem kiszonym. Natomiast za najlepszy kolagen dla naszego organizmu wskazuje ten pochodzenia rybnego, w postaci proszku. Kolagen rybi ma bowiem identyczną strukturę jak...

  • Sushi po polsku

    ...z obu stron (z podanej porcji składników wyjdzie 8-10 sztuk). 2. Kiedy placki lekko przestygną, posmaruj je serkiem przyprawionym na słodko-kwaśno octem i cukrem. Posyp koperkiem. Obłóż listkami...

  • Wiosną jedz sałatki!

    Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

  • Multicooker: Zupa ogórkowa

    ...program STEW na 20 minut. 4. Przed końcem dodać poszatkowane ogórki kiszone i nastawić jeszcze na 7 minut. 5. Na koniec dodać 1 łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. 6. Kiedy program(...)Składniki: 2 l wody 30 dkg żeberek 2 pokrojone marchewki 1 pokrojona pietruszka ½ pokrojonego selera 3 pokrojone ziemniaki ½ pora 1 cebula cała 4 kiszone ogórki starte...

  • Monika Zamachowska: Moją kulinarną idolką jest babcia Ziuta

    ...rana do wieczora przy kuchni. Dopiero po jej śmierci, zaczęłam dochodzić do wniosku, że to, co robiła, miało sens. Teraz, kiedy sama jestem matką, rozumiem, jak wielka wartość jest w tym, że dzieci...

Artykuły na temat: do kiedy kisimy ogórki
  • Ogórki po przeróbce

    Delikatniejsze i bardziej chrupkie od kiszonych są ogórki małosolne. Wystarczy, że włożymy je na 48 godzin do solanki, by ze świeżych zmieniły swój smak. Wszystko dzięki procesowi fermentacji.

  • I małosolny, i kiszony

    Należą do rodziny dyniowatych. W naszej kuchni znalazły miejsce na stałe – i nic w tym dziwnego, bo ogórki są nie tylko pysznym dodatkiem do głównego dania, ale też znakomitą przekąską, którą możemy zjeść między posiłkami.

  • Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    ..."Kiszone buraki czy buraczany zakwas to klasyka naszej kuchni. Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie. Szczególnie, kiedy w naturalny sposób możemy wzmocnić krew przy niedokrwistości! Kwas mlekowy, który odpowiada za kiszenie się buraków, korzystnie wpływa też na florę bakteryjną jelit, co przy Hashimoto jest podstawą terapii...

  • Ciążowe zachcianki

    Masz ochotę na czekoladę, a zaraz po niej chcesz sięgnąć po kiszone ogórki? Na temat kobiecych zachcianek w ciąży narosło wiele mitów. Czy faktycznie powinno się im ulegać?

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    Koniec lata to czas, kiedy warto pomyśleć o przechowaniu sezonowych warzyw i owoców na jesień czy zimę. Jednym ze sposobów jest mrożenie - np. zieleniny; innym kiszenie - np. buraków; czy konserwowanie w słoikach - np. w postaci dżemów owocowych.

  • Gdy poziom hormonów ulega wahaniom

    Kiedy wygasa praca jajników, kobiety muszą mierzyć się z kolejną burzą hormonów. Są na nią jednak sposoby.

  • 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...i przeżył blisko 90 lat. Nie wiadomo dokładnie kiedy chrzan przybył do Polski. Pierwotnie rósł dziko i był uważany za chwast. Obecnie jest uprawiany na działkach i w ogrodach. Spotkamy go już nie(...) przed zepsuciem. Liści używa się także do marynat, szczególnie kiszonych ogórków, którym zapewniają aromat, jędrność i trwałość. Kiedyś dolne długie liście chrzanu, ułożone na głowie i przewiązane...

  • Domowe sposoby na przeziębienie

    Kiedy to początek infekcji, liczy się czas. Choroba rozwija się dwa dni. Co zrobić, aby jej leczenie nie trwało dłużej?

  • Czego brakuje w diecie?

    Organizm może na wiele sposobów dawać ci znać, że potrzebuje niektórych składników odżywczych. Sprawdź, kiedy warto nieco zmienić jadłospis...