• Informacje na temat:

    do czego szpinak

Przepisy na temat: do czego szpinak
  • Sezon na...szczawi szpinak

    Do czego są najlepsze? 1. Szczaw ma charakterystyczny, kwaśny smak. Jest dobry na surowo jako dodatek do różnych sałatek i surówek, jak również gotowany - w zupach czy sosach. 2. Szpinak jest(...), oraz na ciepło, np. jako składnik farszu do wielu dań. Jedz, będziesz piękniejsza! Szpinak zawiera beta-karoten, wit. C i luteinę (silne przeciwutleniacze), które korzystnie wpływają na stan naszej...

  • Smoothie z ogórkiem i szpinakiem

    Składniki: ●duży ogórek wężowy ●jabłko ●2 łodygi selera naciowego ●duża garść listków szpinaku baby ●ewentualnie kilka łyżek przegotowanej, chłodnej wody (jeśli napój okaże się zbyt gęsty) ●opcjonalnie sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Ogórek dokładnie umyj, cienko obierz, a następnie pokrój w dużą kostkę. 2. Z jabłka wytnij gniazda nasienne, pokrój. Szpinak opłucz i osącz...

  • Wiosenne zupy

    Szpinak, młoda kalarepka, marchewka... Na straganach jest już z czego wybierać! Z dobrze dobranych młodych jarzynek stworzysz przepyszne lekkie dania.

  • Szpinakowe muszle

    Szpinak zamknięty w muszlach? Czemu nie! Wygląda apetycznie...

  • Zielona zupa minestrone - eliksir młodości na talerzu

    Odwiedzając Sardynię Dan Buettner, zajmujący się badaniem zjawiska długowieczności i tzw. niebieskich stref, odkrył, że jednym z sekretów długowieczności mieszkańców włoskiej wyspy jest zupa minestrone. Tradycyjny przepis można nieco unowocześnić, do czego zachęca Carole Bamford...

  • Faszerowane pieczenie

    ...sznureczkiem. Piecz 70 minut w 180˚C.  Filet szpinakowy z fetą Sposób przygotowania 1. Szpinak opłucz, włóż na kilka minut do lekko posolonego wrzątku. Odcedź, przelej na sitku zimną wodą(...) zeszkli.  2. Fetę utrzyj. Dołóż szpinak, podsmażone warzywa i jajko. Wszystkie składniki wymieszaj. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, rozetnij na płat. Natrzyj go...

  • Pomysły na perfekcyjne krokiety

    Polacy uwielbiają tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami w towarzystwie gorącego barszczu. Warto jednak spróbować nieco innych sposobów ich przyrządzania. W kuchni programu "Dzień Dobry TVN" Marieta Marecka zdradziła kilka pomysłów na idealne krokiety. Przygotowała naleśniki na kilka sposobów np. ze wspomnianą wcześniej kapustą i grzybami oraz z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem, wariację...

  • Dietetycy grzmią: łap witaminy, jedz sałaty! O co tyle szumu?

    .... W sałacie, szpinaku czy jarmużu odnajdziemy takie witaminy jak: A, B, C, E czy K, a także błonnik pokarmowy. Czytaj w liściach Co jeszcze kryją w sobie zielone dobrodziejstwa natury?  - Warto(...). sałatę fryzyjską, sałatę lodową, sałatę rzymską, cykorię endywię, cykorię radicchio, ale także młody szpinak, buraczka, marchewkę, białą kapustę czy kukurydzę. Dzięki mieszankom sałat, którym daleko do...

  • 101 pomysłów na naleśniki

    ...mąki i mleka, o których tak źle się ostatnio mówi. Zawsze mamy wybór i możemy nawet do niedoskonałych dań wybrać najlepsze z dostępnych rozwiązań. Czego potrzeba by usmażyć dziesięć pysznych(...) drobno pokrojonego bakłażana lub szpinak. Ostateczną kompozycję każdy z uczestników uczty niech przygotuje własnoręcznie na swoim talerzu i nabiera odwagi w nowych połączeniach i smakowaniu świata...

  • Zielona tarta z musem jeżynowym

    Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku.

Artykuły na temat: do czego szpinak
  • Z czego zrezygnować zimą?

    ...ogórków. Kolejnym warzywem, którego lepiej unikać zimą jest szpinak. Liczne badania potwierdziły, że to warzywo wyjątkowo silnie chłonie zanieczyszczenia i sztuczne substancje. Sezon na szpinak to schyłek lata. Nietrudno się domyślić, że świeży (niemrożony) szpinak, który widzimy w sklepach zimą, nie wyrósł w naturalnych warunkach. Czytaj więcej...

  • Od dzieciństwa słyszymy, że znienawidzona wątróbka i szpinak są zdrowe i trzeba je jeść. Okazuje się, że, i owszem, są one korzystne dla zdrowia, ale z innych powodów, dla których były zalecane od lat. Czy szpinak i wątróbka są lekiem na raka? / fot. 123RF.COM Szpinak, zjadany ze smakiem przez znanego z kreskówek Popeye'a, okazuje się nie tylko źródłem żelaza, ale też bronią w walce z rakiem płuc. Również wątróbka jest dla nas cenna nie tylko ze względu na zawarte w niej żelazo. Potwierdzają...

  • Czego lekarz nie powie ci o osteoporozie?

    ...unikaj w diecie! Ogranicz ilość tłustego mięsa, masła i tłustej śmietany oraz produktów bogatych w szczawiany - szpinak, szczaw, rabarbar. Niewskazana jest też rzodkiewka i buraczki, orzeszki ziemne...

  • Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej. Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie...

  • Czego brakuje w diecie, gdy...

    ...warzywa, np. kapusta, sałata, brokuły, szpinak oraz awokado, brzoskwinie, jajka i ziemniaki. Cierpisz na nawracające grzybice? Grzybica najczęściej atakuje paznokcie, stopy, pochwę. Zakażeniu(...), bakłażan, buraki, szpinak, cukinia. Dobrze jest jeść je surowe lub krótko gotować, np. na parze. Oligosacharydy pomagają wytwarzać probiotyki zwalczające grzyby. Źródła oligosacharydów: cebula...

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Zamrażanie i rozmrażanie – co można, a czego nie wolno

    ...produkty, które celowo są zamrażane w ten sposób (np. szpinak rozdrobniony).

  • Czy wiedzieliście, że niecała puszka sardynek ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Czego jeszcze o nich nie wiemy? Fot. 123RF/Picsel W wielu rejonach świata rybie mięso jest podstawowym elementem diety. Dziwi więc fakt, że w Polsce - kraju, który posiada tak wiele rzek i jezior oraz dostęp do morza - ryby i owoce morza jada się tak rzadko. Jeśli już decydujemy się na rybę to zazwyczaj jest to karp ze stawu hodowlanego podawany w święta. To duży błąd. Gdyż mięso ryb jest bogatym źródłem wielu...

  • Szpinak dobry na wszystko

    Chcesz się wzmocnić - jedz szpinak. Naukowcy z Instytutu Karolińskiego w Szwecji przywracają tej roślinie dobre imię. Tym razem jednak nie ze względu na mylnie przypisywaną jej dużą zawartość żelaza, ale całkowicie prawdziwą - azotanów. O tym, do czego mogą się przydać pisze w najnowszym numerze czasopismo "Cell Metabolism".

  • Przyjmujesz leki zgodnie z zaleceniem lekarza? Warto wiedzieć, że nie tylko porady specjalistów gwarantują nam ich skuteczność i bezpieczne zażywanie. Duży wpływ na działanie lekarstw ma również stosowana przez nas dieta. Czego zatem nie powinniśmy jeść, aby uniknąć niepożądanych objawów w trakcie farmakoterapii? Produkty, które zwykle uznajemy za wartościowe i zdrowe, w połączeniu z niektórymi lekarstwami mogą okazać się niebezpieczne dla naszego organizmu. Aby nie zaszkodzić sobie podczas...

Zdjęcia na temat: do czego szpinak