• Informacje na temat:

    do czego jest zakwas z mąki żytniej i razowej

Przepisy na temat: do czego jest zakwas z mąki żytniej i razowej
  • Trzy mąki, jeden chleb

    ...720, 0,25 kg mąki razowej tzw. śruty typ 2000, około 950 ml dobrej wody (takiej samej, na której przyrządzony jest zakwas), 3 płaskie łyżeczki soli oraz 4 łyżki naszego zakwasu najlepiej 3-10 dniowego(...) wypieku. Do przyrządzenia zakwasu potrzebujemy naprawdę niewiele: 1-2 łyżki mąki żytniej, pytlowej typ 720, 1-2 łyżki mąki żytniej typ 2000 bardzo grubo mielonej i trochę wody. Wszystkie składniki...

  • Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej wartościowa dla zdrowia, ale można także zrobić zakwas z mąki żytniej jasnej typu 720.

  • Jak wybrać chleb, by był naprawdę dobry?

    Chleb nie zawsze kupujemy w zaufanej piekarni. Czasami w zwykłym spożywczym, a tam nie każdy jest dobry. Warto wiedzieć, jaki wybrać, by był i smaczny, i zdrowy.

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z mąki żytniej razowej"

  • Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej

  • Jakoś tak mnie dziś naszło na pieczenie chleba, przyznam się wam że to mój drugi chleb w życiu. A że w domu zalegała mi mąka żytnia chlebowa postanowiłam po kombinować i wyszedł, wyszedł naprawdę cudowny pachnący w całym domu chlebuś. O dziwo nie ma zakalca a skórka jest tak chrupiąca że można jeść suchy chleb. Polecam serdecznie jeśli ktoś nigdy nie piekł chlebka.

  • Przyznacie chyba, że nie ma nic lepszego niż pachnący, domowy chleb na własnym zakwasie. Nie ma co się oszukiwać - nawet najlepszy i najuczciwszy chleb drożdżowy nie dorówna chlebowi na zakwasie! Powiem Wam szczerze, że od pieczenia chleba można się uzależnić, a zrobienie zakwasu to pierwszy krok do rozpoczęcia tej smacznej przygody. Przygotowanie zakwasu jest niezwykle proste, wymaga tylko dwóch składników i odrobiny czasu. Mąka, woda i fermentacja - to wszystko! Zakwas traktujemy jak domowe...

  • Szybkie w przygotowaniu placuszki niezbyt słodkie. Nie wyglądają pięknie, ale dobrze smakują :)

  • nie taki diabeł straszny.... ;)

  • Do wypieku chleba

Artykuły na temat: do czego jest zakwas z mąki żytniej i razowej
  • Święconka na ciepło. Pomysły na podanie

    ...tradycyjny przygotowuje się na zakwasie. Ten z kolei wykonuje się z razowej mąki żytniej, a przyprawia się czosnkiem, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi. Jednak na zakwasie nie(...) śniadanie zwykle jest prawdziwą ucztą. Co można przygotować ze święconki? Zupa nie tylko na obiad Suto zastawiony stół w Niedzielę Wielkanocną to prawdziwa nagroda po 40 dniach Wielkiego Postu...

  • Żurek lub barszcz biały to obowiązkowe pozycje w wielkanocnym menu. Aby zachwycały wyrazistym smakiem, powinny być przygotowywane na zakwasie domowej roboty. Fot. 123RF/Picsel Polskie święta nie mogą obyć się bez zupy. W Boże Narodzenie na naszych stołach królują barszcz czerwony i grzybowa, a przy okazji Wielkanocy gotujemy żurek i barszcz biały. Czym różni się żurek od barszczu białego? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa. Znajdą się nawet tacy, którzy sądzą, że tak...

  • Pieczywo dla zdrowia

    Wybieraj chleb na naturalnym zakwasie Upieczony z mąki żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału, chleb ten jest bogaty w błonnik, mikroelementy i witaminy. Dzięki zakwasowi działa niemal jak(...), długo nie pleśnieje (wysycha).  Chleb dla serca Jest zalecany przez kardiologów (recepturę tego chleba opracowano w Instytucie Kardiologii). Chlebek ten jest wypiekany z mąki żytniej, pszennej...

  • Ciężko wyobrazić sobie bez niego Boże Narodzenie. Jego aromat pamiętamy z dzieciństwa, jako ten, który rozpoczynał najznakomitszą kolację całego roku. Jako że jego smak jest niezastąpiony, nie warto używać gotowych koncentratów, a postawić na tradycyjny barszcz zrobiony na zakwasie z buraków. Oto kilka wskazówek, przygotujecie go bez trudu. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...laurowy, ziele angielskie, 1 i 1/2 łyżki mąki żytniej, 500 g ziemniaków, cebula, 100 g szynki szwarcwaldzkiej, 2 ząbki czosnku, sól Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj w litrze wody z dodatkiem(...) będą miękkie, dodaj litr maślanki wymieszany z łyżką żytniej mąki. Doprowadź do wrzenia, a gdy zupa już zgęstnieje, dodaj przesmażoną na patelni szynkę z cebulą. Zupa wzmocni cię i usprawni trawienie...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • Jak przygotować święta bez chemii

    ...sięgam po żytnią - jest tańsza, ale nie wszystko da się z niej zrobić, np. naleśniki czy pierogi nie wyjdą z maki żytniej. Możemy też zmieszać mąki. Pierogi możemy lepić z mąki orkiszowej. Farsz im(...) przygotować święta zdrowe i bez chemii? Czegoś trzeba unikać? - Pierwsza zmiana, którą ja wprowadziłam to zmiana mąki - zamiast pszennej żytnia i orkiszowa. Mąkę warto zamienić nie tylko ze względu na...

  • Na wielkanocnych stołach najczęściej goszczą tradycyjne dania. W świątecznym menu co roku odnajdujemy dobrze znane nam smaki. Fot. 123RF/Picsel Klasyczny barszcz biały, wiosenne sałatki czy faszerowane jajka - tych potraw nie może zabraknąć na Wielkanoc! Jednak, by święta wypadły bez zarzutu, dobrze jest solidnie się do nich przygotować. Nie dajmy się zaskoczyć i zaopatrzmy się w niezbędne produkty, które pomogą podkreślić smak wielkanocnych specjałów oraz wydobyć z nich to, co najlepsze....

  • Do czego można dodać hummus i dlaczego warto go jeść? Popularna w kuchni arabskiej pasta coraz częściej gości na polskich stołach. Czasem zdarza się jednak, że rezygnujemy z hummusu, nie wiedząc z czym będzie się dobrze komponował. Oto kilka propozycji! Fot. Hummus to najzdrowsza pasta/Picsel Choć do niedawna nasza kuchnia była raczej ograniczona, dziś to się zmienia. Częściej eksperymentujemy i nie boimy się nowych, orientalnych smaków. Nic więc dziwnego, że uwielbiany przez mieszkańców...

  • Kuchnia włoska i francuska królują w kulinarnym świecie. A co z kuchnią hiszpańską? Czy ma nam coś ciekawego do zaoferowania? Oczywiście, że tak - odnajdziemy w niej egzotyczne wpływy oraz bogate smaki, zróżnicowane regionalne. Fot. 123RF/Picsel Gdzie najchętniej jeździmy? Hiszpania składa się z 19 regionów dbających o swoją autonomię kulturalną, co w naturalny sposób przekłada się na kulinaria. Przyjrzyjmy się regionom najchętniej odwiedzanym przez turystów i poszukajmy przysmaków, których...