• Informacje na temat:

    długie pieczenie w niskiej temperaturze

Przepisy na temat: długie pieczenie w niskiej temperaturze
  • Pulled pork

    Pulled pork oznacza rwaną, szarpaną, a nawet "wyczesaną" wieprzowinę. Jej przygotowanie wymaga nie lada cierpliwości, ale ta naprawdę popłaca! Dobra wiadomość jest taka, że danie właściwie robi się samo, a nakłady czasu trzeba zainwestować w... czekanie - mięso powinno się długo marynować i długo piec (w niskiej temperaturze).

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.

  • Wieprzowina pulled pork

    ...właściwie robi się sama, a nakłady czasu trzeba zainwestować w... czekanie - mięso powinno się długo marynować i długo piec (oczywiście w niskiej temperaturze). Tak upieczona wieprzowina będzie się(...) stopni, mięso w naczyniu żaroodpornym pieczemy przez 8 godzin w tej temperaturze.  3. Po upływie 8 godzin zwiększamy temperaturę pieczenia do 130 stopni, usuwamy folię i pieczemy jeszcze dwie godziny...

  • Czy lepiej smażyć na oliwie czy na smalcu?

    ...pamiętać o kilku prostych zasadach. Po pierwsze - oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótkiego smażenia w niskiej temperaturze (do 120°C). Unikajmy jednak długiego smażenia - w skład oliwy wchodzi m.in. kwas oleinowy (będący jednonienasyconym kwasem tłuszczowym), który w wysokiej temperaturze podczas smażenia lub pieczenia ulega (choć w niewielkim stopniu) procesom utleniania...

  • Na zdrowie i dla ochłody, czyli chłodnik z wędzonym łososiem

    ...- jak tłumaczy Barowicz - niezbyt długiego, w odpowiednich temperaturach, np. zimnym dymem (w temperaturze 25-30 st. C), to stężenia szkodliwych substancji są stosunkowo niskie. I tak, biorąc pod uwagę...

  • Olej, oliwa, a może smalec? Co wybrać do smażenia

    ...z oliwek Po pierwsze - oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótkiego smażenia w niskiej temperaturze (do 120°C). Unikajmy jednak długiego smażenia - w skład oliwy wchodzi m.in. kwas oleinowy (będący(...) odżywczą, a do tego mogą stać się szkodliwe. Smażysz sługo, smaż na smalcu Po trzecie - do długiego smażenia najlepiej jest używać smalcu. Mimo że jest tłuszczem nasyconym, to w wysokiej temperaturze...

  • Uzależnienie od chipsów

    ...jest długa. Oleje znajdujące się na drugim miejscu w ich składzie, zaraz za ziemniakami, to przeważnie niskiej jakości utwardzone oleje roślinne, np. niesławny olej palmowy. Do tego dochodzi proces smażenia. Czy aby na pewno tłuszcz wymieniany jest przed smażeniem kolejnej ziemniaczanej partii? Cóż, nie zawsze. Podczas smażenia w wysokiej temperaturze chipsów, chrupek i innych tego rodzaju przekąsek...

Artykuły na temat: długie pieczenie w niskiej temperaturze
  • Gęś wolno pieczona

    Ta metoda polega na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie na gwałtownym zrumienieniu. Gęś najlepiej więc włożyć do piekarnika rano, by zdążyła się upiec na obiad.

  • Nawet w tradycyjnej kuchni jest dużo miejsca na eksperymenty i nietypowe rozwiązania. Kulinaria to w końcu dziedzina, w której można wykazać się kreatywnością, a czasem także… umiejętnością improwizacji. Fot. 123RF/PicselZ takim podejściem w kuchni można stworzyć coś pysznego, jednocześnie świetnie się przy tym bawiąc. Przedstawiamy triki, które ułatwią pieczenie ciast oraz sprawią, że zasłyniesz jako doskonała gospodyni. Przypalony spód? Żaden problem! Sytuacja tego typu może przydarzyć się...

  • Jak dbać o ubrania i dodatki, żeby długo wyglądały jak nowe

    ...zapobiec zafarbowaniu jasnych miejsc. Wypłowiały czarne spodnie? Namocz je w wodzie z octem. I nigdy nie pierz ciemnych ubrań w wysokiej temperaturze. Prasowanie: Ciemne ubrania, z nadrukami, prasuj(...), bez pocierania i wirowania (najlepiej zakręcając w ręcznik i lekko uciskając), używać do prania niskiej temperatury i delikatnych środków piorących. A suszyć wyłącznie na płasko. Jeżeli więc ulubiony...

  • Święta bez mazurka lub piaskowej babki? Wykluczone! Trudno wyobrazić sobie, by w Wielkanoc na naszym stole zabrakło pachnących i smakowitych wypieków. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich, którzy obawiają się o swoje kulinarne umiejętności, uspokajamy - istnieje kilka sprawdzonych pomysłów na to co zrobić, by przygotowywane przez nas ciasta, torty i ciasteczka zachwyciły resztę domowników. Na Wielkanoc upiecz bliskim radość! Przepis to podstawa Choć wydaje się to oczywiste, podstawą udanego wypieku...

  • Przekąski: Dodadzą ci sił na długiej wycieczce

    Podczas przygotowań do wakacyjnego wyjazdu trzeba załatwić wiele spraw: ubezpieczenie, szczepienia, zakupy. Dlatego często „mniej ważne” rzeczy, jak przygotowywanie prowiantu na wyjazd, są załatwiane na samym końcu. O tym, co będziecie jedli w trasie, warto pomyśleć jednak wcześniej. Dlaczego? Żeby mieć pewność, że zabraliście wszystkie ulubione przekąski i nie będziecie musieli zatrzymywać się...

  • W kuchniach wszystkich narodów jest niezliczona ilość dań z mięsa. I nic dziwnego, bo mięso to niezwykle wdzięczny surowiec - zmienia smak nie tylko w zależności od sposobu przyrządzania (gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie), ale także od użytych do jego przyrządzenia przypraw oraz od dodatków, z którymi się je podaje. Również w polskim klimacie dania z różnych mięs stanowiły i nadal stanowią bardzo ważny element codziennego i świątecznego menu. Lubimy jadać mięsa, uważamy je bowiem za...

  • Rwana wieprzowina (pulled pork)

    Mięso na klasyczny pulled pork tak długo piecze się w niskiej temperaturze, aż dosłownie rozpada się pod dotknięciem widelca. Tak przyrządzona wieprzowina jest wyjątkowo delikatna i smaczna.

  • Ryż, cały czas popularny w Polsce, jest składnikiem większości posiłków w Japonii. Czy spożywanie go w dużych ilościach w Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie ludzie słyną z długowieczności i dobrego zdrowia, jest przypadkiem ? Fot.123rf Ryż posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest przede wszystkim lekkostrawny, dlatego może być spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nie obciąża żołądka i często jadany jest przy okazji zatruć pokarmowych. Odchudza i... Ryż jest świetnym składnikiem diety,...

  • Baterie w domu - co musisz wiedzieć?

    Zasada pierwsza - kupuj z głową Zaczynaj od ograniczania, zanim kupisz baterie sprawdź informacje od producenta sprzętu - jakiego dokładnie rozmiaru i typu potrzebujesz. Pozwoli Ci to kontrolować Twój domowy zapas baterii. Zadbaj o suche otoczenie Baterie należy przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w suchym miejscu. Często można usłyszeć, że baterie powinno się trzymać...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...