• Informacje na temat:

    dlaczego solimy jajka

Przepisy na temat: dlaczego solimy jajka
  • Trzy sposoby na pastę kanapkową

    Dlaczego warto jeść jajka? Są pyszne i zawierają tak bogaty pakiet składników odżywczych, że uznano je za najbardziej doskonały produkt pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w nich komplet(...). Wlewamy olej i sok z cytryny. Solimy. Całość dokładnie blendujemy, aż powstanie jednolita, kremowa pasta. To, czego nie zużyjemy na bieżąco, trzymajmy w szklanym naczyniu w lodówce...

Artykuły na temat: dlaczego solimy jajka
  • Sledz wedzony

    Czesto pisalam, ze brak w Italii ryb wedzonych i nie moge zrozumiec dlaczego. Czyzby w ich morzach go nie bylo? Byc moze, bo raczej rozne slimaczki i robaczki...

  • Ta mała roślinka w wielkanocnej tradycji symbolizuje nadzieję i odrodzenie. Istnieje kilka jej rodzajów, jednak tylko jeden jest jadalny. Jest to rzeżucha ogrodowa - o drobniutkich liściach i charakterystycznym, pikantnym smaku. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Rzeżucha jest rośliną bogatą w witaminy. Obecna w niej witamina C opóźnia starzenie się skóry, a w połączeniu z przeciwutleniaczami chroni organizm przed nowotworami. Po rzeżuchę warto również sięgnąć...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    .... A może nawet okrzyk bardziej wesoły niż zdziwiony. Powstaje pytanie: dlaczego łączymy tę postać ze smakowitą skądinąd potrawą? Jacek Odrowąż, czyli Święty Jacek, żył w XIII wieku w Sandomierzu, ale co(...) oraz jedno jajko dokładnie mieszamy w misce. Solimy, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mąki trzeba dodać tyle, ile zabiorą wyżej wymienione składniki. Ciasto powinno mieć...

  • Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć chrzanu. Zgodnie z tradycją, ma on chronić nas przed zepsuciem i chorobami. Jak się okazuje, jest w tym znacznie więcej niż ziarno prawdy, gdyż chrzan posiada naprawdę zaskakujące właściwości. Fot. 123RF/Picsel Chrzan znany jest w Polsce już od setek lat, podobnie jak jego prozdrowotne właściwości. Nie bez powodu jest nazywany „słowiańskim żeń-szeniem". Bardzo często wykorzystuje się go w medycynie ludowej, a współczesne...

  • Ryby mają głos

    Kiedy ryby są najsmaczniejsze i najzdrowsze? Wcale nie latem, gdy wypoczywasz nad morzem, tylko teraz, zimą. Dlaczego? - Akurat gdy zaczynają się wakacje, ryby kończą tarło - wyjaśnia prof. Piotr(...) powiedzieć, dlaczego to takie ważne, i wybrać te, które są nie tylko smaczne, lecz także najlepsze dla zdrowia? Zgłębiamy temat. Co mówią dietetycy, czyli zdrowy jak ryba Statystyczny Polak je 12 kg...

  • Zobaczcie 5 sposobów na wielkanocne jajka! Panowie z "5 sposobów na" tym razem prezentują 5 ciekawych pomysłów na wielkanocne jaja: - jajka w paski - jajka z galaretek - pajęczynki na jajkach - jajeczną rodzinkę - marynowane jajka Zapraszamy na film:

  • Przedszkolak czerpie energię ze zbóż

    ...jednocześnie nowych pojęć, takich jak: węglowodany złożone, błonnik, kwasy tłuszczowe. Będą też wiedziały dlaczego zamiast słodyczy warto jeść orzechy. Warsztaty uzupełniają zabawy edukacyjne, cykl(...) znajdują się m. in informacje o tym, jak rozpoznać dobry chleb, dlaczego warto hodować kiełki i jakie produkty wpływają na IQ ich dzieci. Akademia Zdrowego Przedszkolaka to ogólnopolski cykl akcji...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, pyszny smak, jest afrodyzjakiem, odchudza i do tego jest zdrowe. Zobaczcie, jaki jest jego sekret! Fot. 123RF.COM/PICSEL Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo - bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Antocyjany, czyli tajemnice koloru Bakłażany są bogate w antocyjany, czyli barwnikom roślinnym, którym warzywa te...

  • Więcej zielonego

    ...przez warzywa i owoce. Dlaczego? - Nie chodzi o to, że węglowodany nagle stały się złe. Są niezbędne tak samo jak inne składniki odżywcze, na przykład białka czy tłuszcze. Produkty zbożowe to(...) g czerwonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworów jelita grubego o 17 proc. - Zdrowszą alternatywą są ryby, jajka i nasiona roślin strączkowych, które zawierają wszystkie aminokwasy występujące w mięsie. Ryby...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...