• Informacje na temat:

    dlaczego czosnek robi się zielony

Przepisy na temat: dlaczego czosnek robi się zielony
  • Wielu spośród Was z nowym rokiem robi postanowienia. Jednym z najpopularniejszych postanowień Polaków jest odchudzanie i zmiana swojego wyglądu; następnym jest rzucenie nałogów oraz zmiana pracy na lepszą. Niestety rzadko udaje nam się zrealizować postanowienia noworoczne. Dlaczego tak jest? Z czego wynika trudność w ich zrealizowaniu?

  • Chrupiący z zewnątrz (ale bez skóry) i miękki w środku. 10 minut roboty, a potem kurczak sam się sobą zajmuje w piekarniku - można zdążyć jeszcze ogarnąć chatę jak mają wpaść goście :)

  • Ogólne wiadomości o czosnku, oraz krótki film jak szybko obrać czosnek.

  • najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)

  • kiedy w trakcie gotowania obiadu przypominasz sobie, że jeszcze nie ma deseru :) Swietna szybka alternatywa do szarlotki :)

  • najszybsze nawiązanie do kuchni hinduskiej, w międzyczasie jakaś surówka i obiad albo obiadokolacja albo kolacja sama się piecze, a w tym czasie można się upiększać zanim wpadną goście, np. w piątkowy wieczór

  • alternatywa do ciężkiego pleśniowego sera :) bundz podgrzany troszkę się rozpuszcza już nie przypominając białego sera, a bardziej najdelikatniejszy żółty, jaki kiedykolwiek jadłam :) lubię ciepłe śniadania niezależnie od pory roku,

  • Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

  • W Azji ryż to symbol życia i podstawa dań. Robi się z niego mąkę, płatki, olej, papier. Każda kucharka ma swoje własne sposoby przyrządzania i podawania ryżu. Ja proponuję zieloną wersję.

Artykuły na temat: dlaczego czosnek robi się zielony
  • Czy to prawda, że szpinak zawiera dużo żelaza, a od czytania po ciemku psuje się wzrok?

    Naukowcy i lekarze są tylko ludźmi i nie mogą wiedzieć wszystkiego. Historia medycyny pełna jest fundamentalnych błędów, propagowanych przez dziesięciolecia – czasem mimo dowodów z testów klinicznych i badań obserwacyjnych przeczących popularnym mądrościom. Poniższy fragment pochodzi z książki "Nie daj się wkręcać szarlatanom" autorstwa dr n. med. Ewy Krawczyk, dr hab. Januarego Weinera 3. oraz...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi babcie i mamy usilnie nakłaniały was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...

  • Naturą w grypę i przeziębienie

    Dlaczego warto w okresie grypy sięgnąć po naturalne metody? Bo ich działanie pomagają zapobiegać i zwalczać choroby, pobudzając jednocześnie naturalny system odpornościowy człowieka.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Naturą w grypę i przeziębienie

    Dlaczego warto w okresie grypy sięgnąć po naturalne metody? Bo ich działanie pomagają zapobiegać i zwalczać choroby, pobudzając jednocześnie naturalny system odpornościowy człowieka.

  • W okresie jesienno-zimowym wielu z nas, walcząc z powszechnymi przeziębieniami i infekcjami, sięga po czosnek. Warto jednak wiedzieć, że chcąc skorzystać z wszystkich właściwości tej rośliny, powinniśmy umieć wybrać polski czosnek, a nie ten, który przywieziono do nas z Chin. Fot. 123RF Czosnek czosnkowi nierówny. Jeśli chociaż raz zdarzyło wam się zakupić główkę, która była pozbawiona charakterystycznego aromatu i smaku, z pewnością wiecie co mamy na myśli. Nasze sklepy zostały zalane...

  • Jak zachować świeżość owoców i warzyw

    ...więcej tego nie rób. Nawet lekko nadpsute warzywa i owoce pod żadnym pozorem nie nadają się do jedzenia ani dalszego przetwarzania.  Dlaczego? To, co zostało odkrojone to tylko widoczna dla naszych(...) proces pasteryzacji, dlatego z zaatakowanych nią owoców nie wolno robić przetworów.  Razem lub osobno Są warzywa i owoce, które źle czują się w swoim towarzystwie. Niektóre z nich, np. jabłka, gruszki...

  • Wszyscy znamy czosnek i jego właściwości, ale mało kto kojarzy, że istnieje tzw. czarny czosnek, którego działanie prozdrowotne i wartości odżywcze znacznie przewyższają moc tego pospolitego. Czarny czosnek pochodzi z Korei, coraz większą popularność zyskuje jendak w Chinach, Japonii i USA. Był dobrze znany już w starożytności i uznawany za lekarstwo wydłużające życie, a nawet zapewniające nieśmiertelność. W Polsce wciąż trudno go zdobyć, ale warto poszukać w sklepach z ekologiczną...

  • Jak już wspomniałam, "Zlot Czarownic" to nie była jedyna atrakcja wtorkowego wieczoru. Po 22ej jak już damskie towarzystwo troszkę zaczęło się przerzedzać...

  • Zastanawialiście się kiedyś dlaczego, gdy byliście dziećmi Wasze Babcie i Mamy usilnie nakłaniały Was do jedzenia zielonego groszku, i dlaczego powinniście być im za to wdzięczni? Jeśli nie wiecie, spieszymy z odpowiedzią! Fot. 123RF/Picsel Zielony groszek przybył do nas z Azji, jest rośliną jednoroczną, a jego plony zbierane są na przełomie czerwca oraz lipca i tylko w tym okresie można jeść go na surowo. Po tym czasie najlepiej korzystać z mrożonego produktu. Należy do rodziny roślin...