• Informacje na temat:

    dip ze smażonego bakłażana

Przepisy na temat: dip ze smażonego bakłażana
  • Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

    ...znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.

  • Grillowane nadziewane bakłażany

    Z dipem paprykowym.

  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    ...zaserwuj gościom hummus w różnych wersjach. Hummus to pochodząca z Bliskiego Wschodu pasta z przetartej ciecierzycy, którą od stuleci wykorzystuje się jako dodatek do pity, zimną przekąskę czy dip. Możesz...

  • Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

    ...należy usunąć dolne listki i obciąć końce pozostałych, natrzeć cytryną i gotować pół godz. Podajemy na ciepło w całości , a na zimno - listki z dipem. Ekstrarada: karczoch o brązowych liściach jest...

  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?

Artykuły na temat: dip ze smażonego bakłażana
  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...roladki z grillowanych plastrów, np. z farszem z sera feta doprawionego ziołami. Z grubszych plastrów przygotujemy bakłażanowe kotlety - panierujemy je jak schabowe i smażymy. Wydrążone połówki bakłażana warto wypełnić farszem z kaszy połączonej z mięsem i warzywami i zapiec. Miąższ z upieczonego bakłażana możemy zmiksować, np. z czosnkiem, wędzoną lub grillowaną papryką i ziołami, otrzymując...

  • Gruszka miłosna, oberżyna, psianka podłużna, jajko krzewiaste. To tylko niektóre z nazw, określających pyszne warzywo – bakłażana. Jeśli dotąd nie wykorzystywaliście go w kuchni, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...sporządza się pasty i dipy. Baba ghanoush, czyli dip po libańsku  Bakłażany umyj, osusz i opalaj na palnikach 15 minut. Gdy zrobią się czarne, włóż do piekarnika na kolejne 15 min. Z gorących wyjmij...

  • Bakłażan to wyjątkowe warzywo, które ma piękny kolor, wyjątkowy smak,a do tego jest bardzo zdrowe. Jeśli do tej pory bakłażany nie gościł zbyt często na waszych talerzach, najwyższy czas to zmienić. Nasi użytkownicy podpowiedzą wam, jak to zrobić. Fot. 123RF/Picsel Powody, dla których powinniśmy jeść bakłażany, można by wymieniać bez końca. Warzywa te są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe. Dzięki zawartym w nim flawonoidom, chronią nas przed działaniem wonnych rodników, a tym...

  • Czy ziemniaki są zdrowe?

    .... Piecz 15-20 min w temp. 180-200ºC. Podawaj od razu z dipem czosnkowo-koperkowym. Zobacz również:

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...

  • Nowy zdrowy rok

    ...klonowy. 4. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. 5. Na końcu wmieszaj posiekany koperek i uprażone orzechy. Krewetki z dipem Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji(...) różowy. 4. Podawaj z kawałkami bagietki i dipem przygotowanym z jogurtu i harissy. Crostini z ucieraną ricottą i pieczoną dynią Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 10

  • Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Papryka - słodka, ostra, czerwona, zielona, a może żółta. Warzywo, które z pewnością wielokrotnie gościło na Waszych stołach. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co tak naprawdę...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ...tarta bułka z masłem. Możemy doprawić je np. łyżeczką sosu z oliwy, musztardy i soku z cytryny lub dipem z odtłuszczonego jogurtu i ziół. Zamiast karkówki, schabowego w panierce, mielonych kotlecików...

  • Wyłoniliśmy zwycięzcę konkursu, w którym do wygrania było urządzenie Philips AirFryer. Zobacz, czy to do ciebie powędruje nagroda. Tym razem wybór zwycięzcy był wyjątkowo trudny, gdyż otrzymaliśmy rekordową ilość zgłoszeń. Po burzliwycyh obradach, jury wyłoniło jednego zwycięzcę. Nagorda powędruje do: Pani Barbary N.: "Właśnie kończyłam kroić bakłażana na cienkie paski. Miałam przygotować z niego frytki w moim ulubionym urządzeniu Philips Airfryer. Wystarczyła chwila pieczenia, a w kuchni już...