• Informacje na temat:

    dietetyczna masa do ciast

Przepisy na temat: dietetyczna masa do ciast
  • Dietetyczne ciasta i ciasteczka zbożowe

    ...rozgniecione banany i osączoną żurawinę, wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Piecz ok. 60 minut w 180 st.  Razowa tarta z jabłkami Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Zagnieć ją z mocno schłodzonym, posiekanym masłem. Jajko ubij z bardzo zimną wodą i zimnym sokiem z cytryny. Dodaj do zagniecionej mąki i ponownie wyrób ciasto - zrób to możliwie szybko, by...

  • Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

  • ​Proste drożdżowe z wiśniami

    Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.

  • Bardzo dobra masa do ciast. Polecam.

  • To musisz wiedzieć o diecie bezglutenowej!

    ...z w/w zbóż, ciasto- świeże, suche, nadziewane, produkty pieczone słodkie lub słone np. paluszki, chleb, suchary, krakersy, pizza, torty, ciastka drożdżowe. Ryzykowne, których lepiej unikać(...) w proszku, masa kakaowa, lody, lizaki lodowe, napoje mrożone, cukierki, gumy do żucia, owoce kandyzowane, galaretki, pastylki, słodziki sztuczne. NAPOJE Bezpieczne: napoje gazowane...

  • dodatek do ciast i kremow

  • Cukinia - zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

    Im dalej sięga nasza kulinarna kreatywność, tym szersze zastosowanie znajdujemy dla niektórych produktów. Jednym z nich jest cukinia. Miłośnicy kulinarnych eksperymentów tworzyli już ciasta z cukinii, makarony, ciekawą przekąska są również cukiniowe frytki.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Kudłaci kucharze: Lubimy jeść, ale chcemy schudnąć

    ...delikatnie wmieszaj tę masę do mąki. Działając szybko, rozdziel ciasto do wyłożonych papilotkami wgłębień w formie. Piecz babeczki na środkowej półce piekarnika przez 16-18 minut, aż nabiorą...

  • Dumałam, dumałam i w końcu wydumałam:). Ciacho bez mąki, bez cukru i bez tłuszczu, a nadal smakuje jak szarlotka:)

Artykuły na temat: dietetyczna masa do ciast
  • Ciasta na cenzurowanym

    Aromatyczny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki to pokusa, której od czasu do czasu ulega większość z nas. Ale jak wybrać najzdrowsze ciasto? Piec samemu czy udać się do cukierni? Korzystać z tradycyjnych przepisów czy iść za modą? Czym słodzić i na jakie składniki się zdecydować?

  • Są jednym z najpopularniejszych, wakacyjnych deserów i obowiązkową przekąską każdego Polaka wypoczywającego nad morzem. Okazuje się jednak, że niepozorne gofry mogą zniszczyć nam urlop i z trudem wypracowaną sylwetkę. Fot. 123RF/Picsel Urlop bez gofrów? Trudno to sobie wyobrazić. Niektórzy z nas robią je samodzielnie, jednak zdecydowana większość decyduje się je kupić. Ich popularność nie powinna dziwić, gdyż są nie tylko smaczną, ale i bardzo prostą w przygotowaniu przekąską....

  • DIETETYCZNY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE Z POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ

    ....  *Jeżeli chcemy, aby ciasto było jeszcze bardziej wyrośnięte i puszyste to z masa należy dodać same żółtka, a na sam koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Polewa Część truskawek(...)Spód Migdały zmielić na mąkę, bądź bardzo drobne cząstki. Połączyć je z jajkiem i cynamonem. Wyrobić dłońmi ciasto i wyłożyć je na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • 8 dietetycznych przekąsek, które możesz zabrać do pracy

    ...słonecznikowego. Następnie składniki mokre wymieszaj niezbyt dokładnie z suchymi. Tak powstałym ciastem napełnij wyściełane papierem foremki do pieczenia muffinek. Wierzch każdej babeczki posyp płatkami...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...

  • Białkowe przeboje spalą zimowy tłuszczyk

    .... Mączka migdałowa To tak naprawdę zmielone migdały, które wspaniale urozmaicą nasze wypieki. W 100 gramach mączki jest 20 g białka. Wystarczy więc zjeść mały kawałek ciasta lub chleba z takim(...) dekorujemy sałatkę np. listkami rukoli. Migdałowe ciasteczka Przydadzą się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale... zdrowego. Przepis na ok. 25 ciasteczek: kostkę masła drobno siekamy. Mieszamy...

  • Bez nich trudno sobie wyobrazić jakąkolwiek, większą lub mniejszą, uroczystość. Niektóre z nich potrafią być ozdobą stołu, inne z kolei są prawdziwymi arcydziełami, stanowiącymi wyzwanie dla niejednego kucharza. O czym mowa? Oczywiście o legendarnych ciastach! Fot. 123RF/Picsel Każdy z nas je zna i z pewnością jadł nie raz. Serwowała je ciocia na imieninach lub babcia w czasie niedzielnej wizyty. Zwykle były bardzo proste, ale za to ich smak przewyższał wypieki z najlepszych cukierni....

  • Jak chudnąć, gdy zdrowie szwankuje?

    .... indyka czy królika. Jeśli nie lubisz białego mięsa, możesz dwa razy w tygodniu sięgać po wołowinę. Uważaj też na tłuszcze ukryte: choć nie widać ich gołym okiem, są obecne w ciasteczkach i ciastach, wędlinach (np. salcesonie, parówkach, kiełbasie). Trzeba też unikać smalcu i śmietany. Sięgając po nabiał, wybieraj produkty odtłuszczone: mleko powinno mieć nie więcej niż 2 proc. tłuszczu, biały...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Fot. 123RF/Picsel Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas...