• Informacje na temat:

    desery ze świeżych mandarynek

Przepisy na temat: desery ze świeżych mandarynek
  • Zapraszamy do koktajlbaru

    Twoje dziecko jest niejadkiem? A może niechętnie pije mleko lub jogurt albo unika świeżych owoców? Przygotuj mu pyszny koktajl!

  • Soczyste i aromatyczne!

    ...sprawdza się jako przekąska, a także w sałatkach i deserach. Dobra rada: Suszone banany w plasterkach to smaczna i zdrowa przekąska. Jest w nich 3 razy więcej potasu i magnezu niż w świeżych owocach...

Artykuły na temat: desery ze świeżych mandarynek
  • Słodkie maleństwa

    Właśnie teraz mandarynki są najsmaczniejsze, a desery z nich wprost bajeczne.

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Cytrusowy zawrót głowy

    Gdy po smaku świeżych truskawek, malin i czereśni pozostało jedynie mgliste wspomnienie, warto sięgnąć po cytrusy, które o tej porze roku są najsmaczniejsze.

  • Zimą wszystkie cytrusy są najsmaczniejsze. Nie inaczej jest w przypadku mandarynek, po które chętnie sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Fot. 123RF/Picsel Suszona skórka mandarynki jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej do regulowania przepływu siły życiowej nazywanej qi. W medycynie współczesnej naukowcy coraz częściej odkrywają, że mandarynki rzeczywiście mają wiele zaskakujących właściwości oraz... że to najprawdopodobniej od mandarynek (i kilku innych...

  • Czas na cytrusy

    Z cytrusów można przygotować wspaniałe desery, sałatki owocowe, ciasta. Stanowią cenny dodatek smakowy do napojów i to zarówno rozgrzewających herbat, jak i alkoholowych ponczów. Skarbnica witaminy(...) usposobienie i optymizm, ułatwia pokonywanie stresów i nastrojów depresyjnych. Gdy brak świeżych krajowych owoców, owoce cytrusowe kuszą nas smakiem, zapachem i optymistyczną barwą. WAŻNE: Owoce...

  • Zioła to nasi naturalni sprzymierzeńcy. Ich siłę wykorzystywali nasi przodkowie, używając ich w medycynie ludowej, magicznych obrzędach, zabiegach pielęgnacyjnych i w kuchni. Odpowiednio dobrane potrafią zdziałać cuda. Najwięcej aromatu, olejków eterycznych, flawonoidów oraz witaminy i składników mineralnych mają świeże zioła. Właśnie dlatego dietetycy i kucharze zalecają używanie w kuchni świeżych, a nie suszonych roślin. Dodane na kilka minut przed ich przetworzeniem nie tylko wzbogacą...

  • Herbaciane ciasteczka

    Tutti-frutti Składniki na 12 porcji: 1 duża paczka herbatników, 1/2 szklanki mleka 2 proc., 10 dag mielonych orzechów, 3-4 czubate łyżki cukru, 1 łyżka masła, 20 dag mrożonych jagód, 15 dag świeżych(...), 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z jednej cytryny Ponadto: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 szklanki soku pomarańczowego, 2 torebki śmietan-fixu, 1 puszka mandarynek, 3 szklanki śmietanki kremówki...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Zapraszamy do koktajlbaru

    Twoje dziecko jest niejadkiem? A może niechętnie pije mleko lub jogurt albo unika świeżych owoców? Przygotuj mu pyszny koktajl!

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...