• Informacje na temat:

    desery z warzyw

Przepisy na temat: desery z warzyw
  • Desery z warzyw? Piotr Kucharski poleca lody... selerowe

    Desery zazwyczaj robione są z owoców. Jednak można przygotować je też z warzyw - któż nie zna smaku ciasta marchewkowego? "Choć wolę tradycyjne desery, lubię wyciągnąć z warzyw to, co nie zawsze jest oczywiste" - mówi PAP Life Piotr Kucharski i poleca lody selerowe.

  • Smacznie i szybko. Polecam.

  • Dynia na obiad i deser

    To fantastyczne warzywo ma mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Do tego jest niedrogie i wydajne. Korzystaj z niego na wiele sposobów.

  • Pyszny i aksamitny deser z czekoladą.

  • Truskawki nie tylko na deser

    ...szpinak i paprykę na talerzach, posól, skrop oliwą. Wyłóż na warzywa pokrojone truskawki, pokruszony ser i plasterki kurczaka. Całość polej sosem balsamicznym i posyp prażonymi migdałami.  Tosty...

  • Do wykonania deserów użyłam mrożonych jagód leśnych, mogą być również świeże.

  • Deser z grilla dla każdego

    Wiosna zachęca nas nie tylko do wyjścia na dwór, ale też do jedzenia w plenerze. Sezon grillowy rusza pełną parą. Na ruszcie można kłaść nie tylko mięsa, kiełbasy czy warzywa. Wielbiciela dań z grilla stworzą na nim nawet deser owocowy.

  • Sprawdzony przepis na "Deser z warzyw"

  • Desery z burakiem w roli głównej

    Ciasto marchewkowe czy brownie z cukinią nie zdziwią koneserów zdrowych wypieków. Monika Mrozowska do listy "warzywnych" deserów proponuje dodać buraka, który - jak zdradza - doskonale komponuje się z czekoladą.

  • Polecam :)

Artykuły na temat: desery z warzyw
  • Deser z warzyw

    Składniki: zielona sałata, kilka pomidorków, gęsty jogurt, sól, posiekany szczypiorek, pieprz, oliwa Przygotowanie:  Oczyść i pokrój pomidorki. Umyj i poszarp sałatę. W szklaneczce ułóż warstwowo każde z warzyw dodając warstwy jogurtu. Czynność powtarzaj, aż skończą się składniki. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

  • Opinie na temat mrożonek są podzielone: niektórzy uważają je za szkodliwe i wykluczają z diety, dla innych są źródłem witamin w trakcie zimy i podstawą wartościowych dań obiadowych. Dziś, dzięki odkryciom naukowców, wiemy, że mrożonki są równie wartościowe jak świeże produkty, a niekiedy nawet zdrowsze. Fot. 123RF/Picsel Według naukowców z Hallam University w Sheffield mrożone warzywa i owoce mogą być zdrowsze niż świeże - dzieje się tak dlatego, że zamraża się świeżo zebrane warzywa, pełne...

  • Owoce i warzywa - surowe mają największą moc

    Wydawać by się mogło, że warzywa i owoce, które uchodzą za najzdrowsze w naszej diecie, moglibyśmy jeść w każdej postaci. Jednak gotowanie, duszenie, pieczenie, a zwłaszcza smażenie, zmienia - nie tylko ich smak - ale też wartości odżywcze płynące z ich spożywania.

  • Czy wiedzieliście, że kiełkujące warzywa, które często uważamy za nienadające się do spożycia, można ponownie wykorzystać? Podobnie jest z pestkami owoców, warzyw, a nawet ich skórkami. Poznajcie kilka trików, dzięki którym dacie warzywom drugie życie. Cebula i czosnek puściły łodygi, a ziemniaki zapuściły „wąsy"? To żaden problem! W takich sytuacjach można ponownie je wykorzystać i w doniczce na parapecie zasadzić warzywa wcześniej sklasyfikowane jako odpady. Podobnie jest z obierkami i...

  • Jedz letnie warzywa i owoce

    Sezon letni obfituje w dorodne, smaczne warzywa i soczyste owoce. To najlepszy czas, aby zrezygnować z ciężkich potraw na rzecz lekkich i prostych w przygotowaniu dań. Surowe, gotowane, pieczone czy grillowane – polskie warzywa i owoce smakują doskonale pod każdą postacią.

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    Najnowsza dieta, której działanie udowodniono naukowo, ma na celu wydłużenie życia. Chodzi nie tylko o to, by żyć 120 lat, ale także o to, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pełną sprawnością fizyczną oraz umysłową. Dieta ta, autorstwa Valtera Longo, jest dietą, w której dominują warzywa, z niewielkim dodatkiem ryb i nabiału. Teraz, gdy lato w pełni, możesz ją wypróbować.

  • Dorota Świątkowska, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, mojewypieki.com, przygotowała wybór babeczek, muffinów, rozmaitych ciasteczek, mrożonych deserów, a także tart, ciast kruchych, nie zabrakło też tortów, serników i innych smakowitych wypieków. Wszystkie kulinarne propozycje zawarte w książce to wynik długoletniej pracy autorki na swoim blogu kulinarnym. Każda receptura została wielokrotnie sprawdzona, co gwarantuje kulinarny sukces następnym adeptom domowego...

  • 5 zalet owoców i warzyw z puszki

    Żywność przechowywana w puszkach posiada wiele zalet, o których często zapominamy. Warto wybierać ją przede wszystkim wtedy, gdy w sklepach nie ma świeżych owoców i warzyw. Przeszukując półki w poszukiwaniu w ten sposób pakowanych produktów, musimy jedynie pamiętać, aby wybierać te, które nie zawierają konserwantów. Co zyskujemy kupując owoce czy warzywa z puszki?

  • Mamy zaszczyt przedstawić Wam zwycięzców, do których powędrują książki Sarah Britton "My New Roots" Serdecznie dziękujemy za wszystkie przesłane do nas zgłoszenia. Po raz kolejny udowodniliście, że z prostych produktów można wyczarować smakowite i zaskakujące dania. Nasze jury za najciekawsze uznało propozycje nadesłane przez: Panią Izabelę: Jesień daje bogactwo smaków, dlatego w deszczowe jesienne popołudnia warto zamknąć się w kuchni i eksplorować królestwo warzyw. Podane warzywa...

Zdjęcia na temat: desery z warzyw
Wideo na temat: desery z warzyw
  • Chruściki, falafel i brownie w wykonaniu Beaty Kartowicz

    Restauratorka Beata Kartowicz zdradziła w kuchni "Dzień Dobry TVN" przepisy na dania, które można zabrać w podróż. Na stole pojawiły się: chruściki z piersi z kurczaka, ciabatta z pastą jajeczną, kanapka Klubowa, hummus z suszonymi pomidorami i chrupiące warzywa, falafel w picie, spring rolls, sałatka owocowa, a na deser ciastka brownie.

  • Smakołyki w wersji fit

    Aktorka Monika Mrozowska przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy, które zazwyczaj nie kojarzą się ze zdrową kuchnią. Pokazała między innymi, jak zrobić pizzę w wersji fit. Na stole w programie pojawiły się takie potrawy, jak: pieczone warzywa w sosie słodko-kwaśnym, zapiekanka parmigiana di melanzane, pizza razowa oraz na deser tort bez cukru. (DDTVN/x-news)

  • Śledź z jabłkiem i turbot bałtycki z boczkiem

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" rządzili bracia Wałęsa: Rafał, Piotr i Paweł. Podzielili się przepisami na swoje ulubione nadmorskie przysmaki. Na stole pojawiły się takie dania jak: śledź z jabłkiem, cebulą, koperkiem i rodzynkami, turbot z boczkiem, wiosennymi, zielonymi warzywami i młodymi ziemniakami, a na deser truskawki kaszubskie z sernikiem z koziego sera i płatkami owsianymi. Jak wygląda ich