• Informacje na temat:

    desery z maku

Przepisy na temat: desery z maku
  • ​Makowe naleśniki z owocowym serkiem

    ...je toną czekolady. Zjedliśmy po jednym i mieliśmy dość, a został cały talerz. Były nieprawdopodobnie słodkie. Długo nie przygotowywałem tego deseru. Teraz robię lekkie w strukturze z dodatkiem maku i owocowego serka roślinnego. Uwielbiam je - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg w maku"

  • Bakalie na świątecznym stole - choć zdrowe, uważajmy na nie

    Na świątecznym stole zagoszczą bakalie, którymi nie powinniśmy objadać się bezkarnie. Niektóre z nich pomogą rozprawić się ze świątecznym przejedzeniem. "W wypiekach nie bójmy się maku, sezamu, orzechów" - wylicza PAP Life dietetyk Magdalena Makarowska.

  • Polecam dziś mój przepis na przepyszne babeczki z suchego maku w wersji bezglutenowej. Smacznego :-)

  • Galaretka brzoskwiniowa

    Składniki: - 0,5 kg. dojrzałych brzoskwiń, - 15 dag białego sera mielonego, - 2 łyżki mielonego maku, - 200 ml. śmietanki 30 %, - 1 galaretka brzoskwiniowa, - 1 kieliszek amaretto, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 śmietan fix Przygotowanie: Jedną brzoskwinię zostawić do dekoracji, resztę sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry. 1 brzoskwinię pokroić w kosteczkę, resztę zmiksować. Galaretkę...

  • Miałam nieco ponad 10 gramów płatków maku - sporą garść. To wydaje się niezbyt wiele, ale płatki są naprawdę leciutkie! Postanowiłam więc nastawić słoik octu makowego. Wyobrażam sobie kosmetyczne użycie tego octu – w toniku i do regulacji odczynu przygotowywanych kosmetyków. Może też do higieny intymnej? Nie wykluczam oczywiście zastosowań kulinarnych – do picia z wodą i do sałatek. W końcu ocet to ocet, prawda? Można go spożywać bez obaw.

  • Pyszności z serka mascarpone

    Składniki na 4-6 osób: - słoik wiśni (720 ml), - 2 opakowania budyniu waniliowego, - 750 ml mleka, - 80 g cukru, - 3 łyżki maku, - 250 g serka mascarpone, - 9 płatów lasagne, - 2 łyżki cukru...

  • Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem.Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-)

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...wybrane cukiernie. Składają się one z ciasta półfrancuskiego i nadzienia z białego maku, wanilii oraz bakalii. W tym regionie skosztować można też czerniny, czyli zupy kiedyś podawanej wybrankowi(...), sandacz, więc jest wtedy tłuściutki i zupełnie inny w smaku" - twierdzi Jakubiak. Dodatkowo w menu znajdziemy sielawę, lina i okonia. Nie bójmy się także spróbować przysmaku o ciekawej nazwie...

  • Esencja świąt!

Artykuły na temat: desery z maku
  • Mus z białego maku

    Mus z białego maku Oczyszczony mak uprażyć i zagotować razem z 80 ml śmietanki. Gotować przez kilka minut i odcedzić. Odcedzony mak wykorzystać do sosu oraz blatów makowych. Śmietankę ponownie(...) fiołkiem. Po dwóch stronach rozsypać kruszonkę i nałożyć sos makowy. Małgorzata Weber Przepis pochodzi z książki "Wykwintne desery polskie"

  • Makowy smakołyk

    Składniki na 10-12 porcji Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 1 żółtko Na masę: 20 dag mielonego maku, 4 szklanki mleka, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 2 opakowania budyniu, 1 białko Ponadto: 10 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z mandarynki. Do garnka wlej 1 szklankę  mleka, dodaj cukier, miód oraz masło, zagotuj. Wsyp mak, wymieszaj i gotuj, aż mak...

  • Smaczne święta malucha

    ...czerwony barszcz, dziecko jak najbardziej może zjeść ze wszystkimi.  Ugotuj go na wywarze z warzyw, z dużą ilością buraków. Nie wzmacniaj smaku zupy kupnym koncentratem barszczu, nie używaj octu ani(...) najmniej cukru, maku i... miodu Możesz podać bez obaw Najlepsze będą serniki (bez spodu oraz bez orzechów, które mogą uczulać)  lub klasyczne drożdżowe ciasto. Jako deser sprawdzą się też...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    ...(szabloku), grzybów (betek), jabłek, orzechów i maku. Dzieci natomiast zajadają się deserem przygotowanym z ryżu polanego stopionym masłem z ugotowanymi suszonymi śliwkami, rodzynkami i cukrem, a także domowymi pierniczkami. W Wielkopolsce spożywało się dawniej np. zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku i kluski z miodem lub z sokiem z kiszonej kapusty. Przygotowywano również siemieniuchę, czyli...

  • Świąteczna TVP w czasach przed Kevinem

    ...z rodziną o godz 15.00, żeby zdążyć na dyżur do telewizji. Córka prezenterki, Grażyna Torbicka zapamiętała, że mama zabierała z domu wszystkie śląskie makówki - wigilijny deser z bułek, maku, cytrusów...

  • ​Świąteczne rewolucje

    ...kiedyś. Maku nie miele się mechanicznie, lecz uciera w makutrze. Jednak dla Jolanty i Caroline święta się nie liczą, jeśli wśród deserów nie ma tortu czekoladowego Duet. Czytelniczkom TS podarowały przepis na niego i dwa inne ulubione ciasta, wierząc, że szczypta odmienności doda smaku nawet najpiękniejszej tradycji. Bûche de noël  (tradycyjne francuskie ciasto bożonarodzeniowe)  Zrób krem...

  • Najlepsze świąteczne przepisy

    Bażant pieczony Schab po myśliwsku Indyk z kasztanami Szynka na dziko Pieczeń z szynki Ciasteczka: Gwiazdki z maku Migdałowe gryziołki Kruche ciasteczka Batoniki migdałowo-imbirowe Greckie ciasteczka Desery: Mus deserowy z suszonymi morelami Mus gruszkowy Orzechowe kokilki Szondowe sztabki Przepisy na najlepsze świąteczne ciasta...

  • Łakocie króluje na wigilijnym stole

    ...w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega...

  • Święta inaczej

    ...grzybowej, nałóż sobie najmniejszy kawałek karpia i maksimum dwa pierogi dla smaku. Zadbaj też, by oprócz tradycyjnych dań na świątecznym stole nie zabrakło produktów zawierających błonnik, który ułatwia(...) tłuszczowej (zwłaszcza tzw. otyłości brzusznej). Po zmianie: Makowiec japoński bez mąki. Zrobiony z maku, jajek, orzechów, jabłek i ugotowanej kaszy manny, z niewielką ilością cukru. Ma korzystne proporcje...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...każde święta. - Na śląskim stole zawsze musiały być też makówki. To deser wigilijny z maku, bakalii oraz specjalnej bułki, wypiekanej tylko raz w roku. Kroiło się ją w kostkę, kładło na talerzu i posypywało rodzynkami i orzechami. Te dwa dania wyróżniały śląską wigilię od innych, nigdzie potem ich nie spotkałem. Z kolei u nas nigdy nie było pierogów, dlatego długo nie znałem ich smaku...