• Informacje na temat:

    desery z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: desery z ciasta francuskiego
  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...syropu, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca. Przepis pochodzi z książki  Moje wypieki na 4 pory roku ,  D. Świątkowskiej.  Makowe koperty z wiśniami Koperty z ciasta francuskiego(...) długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło orzechowe. Do zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się...

  • Ciasto francuskie z lodami

    Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 jabłek łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru 6 kulek lodów waniliowych Przygotowanie: 1. Jabłka umyj, obierz ze skóry, przekrój na połówki(...) brzeg i dociśnij do dna. Na ciasto wyłóż duszone jabłka, przykryj resztą ciasta. Piecz według opisu na opakowaniu. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, pokrój na porcje, podawaj z kulkami lodów waniliowych.

  • Rozeta na francuskim cieście

    Sposób przygotowania 1. Płaty francuskiego ciasta rozwiń. Ułóż jeden obok drugiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez 15 minut, by rozmarzły.  2. W tym czasie gruszki obierz, pokrój na(...) z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje.  3. Płaty francuskiego ciasta kolejno rozwałkuj na 2 owalne placki. Dwie okrągłe formy wyłóż pergaminem. Każdą wylep plackiem ciasta. Spody...

  • Tarta na cieście francuskim

    Jabłka umyć, obrać. Wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Dolać sok cytrynowy i cydr. Włożyć jabłka, zagotować. Dusić 5 minut. Płat ciasta rozwałkować. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wylepić plackiem. Ponakłuwać widelcem. Na spodzie ułożyć jabłka. Śmietanę wymieszać z jajkami, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, skórką...

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Fondant au chocolat - ulubione ciasto Francuzów

    ..."Niedawno czytałam wyniki sondażu, w którym zapytano Francuzów o ich ulubione desery. Wysoko uplasowały się naleśniki, zupa "nic", zwana też pływającą wyspą, mousse au chocolat i tarte aux pommes (tarta z jabłkami). A co znalazło się na pierwszym miejscu? Fondant au chocolat (ciasto czekoladowe z płynnym wnętrzem)" - pisze Susan Herrmann Loomis. Pisarka przyznaje, że Francuzi mają hopla na...

  • Lekki torcik na cieście francuskim

    Słodkie ciasta z kwaskową nutą to doskonała propozycja na pyszny letni deser. Jeśli nie przepadamy za ciastem francuskim, możemy je zastąpić kruchym (przygotowanym np. jak na tartę). Deser będzie równie smaczny.

  • Orzeźwiające kremówki

    Napoleonka z masą jagodową Sposób przygotowania 1. Płaty ciasta francuskiego rozłóż jeden obok drugiego i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną. Następnie rozwałkuj je na placki(...). Przykryj pozostałymi kawałkami francuskiego ciasta. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem kremówki oprósz cukrem pudrem, ew. udekoruj według uznania.  Karpatka z malinami Sposób...

  • Słodkości z serem

    Dla ukochanych miejmy zawsze takie desery, aby poprosili nas o drugą dokładkę.

Artykuły na temat: desery z ciasta francuskiego
  • Popularne desery PRL-u

    .... Ostudzony, ale jeszcze ciepły krem przekładamy na blat ciasta francuskiego. Równomiernie rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy uważając, by budyń nie wylewał się bokami(...). I właśnie od włoskiego miasta określa się go we Francji neaopolitańskim. Spolszczając nazwę ciasta przyjęło się mówić napoleonka, zamiast neapolitanka. W wielu regionach kraju ciastka przełożone...

  • Desery świata

    ..., ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja. Baklawa Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka(...) powierzchni ciasto lekko nadkrój radełkiem (3 rzędy po 6 sztuk). Posmaruj powierzchnię ciasta wodą. Piecz 30 min w 180 st C. Gotuj 5 min wodę z cukrem. Odstaw, dodaj miód i rozpuść go. Zalej gotową...

  • Jabłka w cieście francuskim

    Aromatyczny, pyszny i prawdziwie jesienny deser.

  • Francuskie bezy

    Beza jest charakterystycznym elementem francuskiego cukiernictwa.

  • Ciasto z legendami

    ..., jak w przypadku ciasta francuskiego. Odmianą tego ostatniego jest ciasto półfrancuskie, które uchodzi za dużo łatwiejsze w przygotowaniu. W odróżnieniu od pierwowzoru przygotowuje się je z dodatkiem drożdży, śmietany bądź twarożku. Fascynująca historia, wyjątkowy smak oraz możliwość przyrządzania oryginalnych przekąsek i deserów powoduje, że popularność ciasta francuskiego nieustannie wzrasta...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    Mówisz Francja, myślisz moda i sery. Tak, Francuzki, mimo że jedzą żółte sery, bagietki z białej mąki oraz słodkie desery, są szczupłe. Gdzie tkwi sekret?

  • Fondant czekoladowy  z lodami bananowymi i solonym karmelem

    ...francuskiego”

  • Śliwkowe clafoutis dla dorosłych

    Clafoutis to pieczony francuski deser z dodatkiem owoców. Polecamy wersję ze śliwkami i odrobiną rumu.

  • Strudel gruszkowy z garnuszka

    ...mieszając. Gotować minutę i rozdzielić do 4 garnuszków lub foremek. Z ciasta francuskiego wyciąć "pokrywki" o średnicy nieco szerszej niż średnica garnuszka. Na środku pokrywki wyciąć dziurkę o średnicy 1 cm. Z resztek ciasta wyciąć małe krążki (1 cm) i udekorować nimi pokrywkę, a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Pokrywki nałożyć na garnuszki, dociskając brzegi. Piec w 200 st. C 8-10

  • ​Makowe koperty z wiśniami

    Koperty z ciasta francuskiego nadziane masą makową i konfiturą wiśniową.

Zdjęcia na temat: desery z ciasta francuskiego
Wideo na temat: desery z ciasta francuskiego
  • Wiosenne ciasta owocowe w wykonaniu Bartka Boratyna

    Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast?

  • Wiosenne ciasta owocowe w wykonaniu Bartka Boratyna

    Bartek Boratyn przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" wiosenne desery. Na stole pojawiły się: truskawkowo-pistacjowa tarta francuska, bunt cytrynowo-tymiankowy, miętowo-czekoladowe doniczki oraz limonkowe cupcakesy z kremem maślanym. Jakich składników Boratyn użył do przygotowania tych ciast? (Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news).

  • Prosty przepis na strudel

    Strudel to tradycyjne, bardzo proste ciasto, które od lat jest świetnym pomysłem na deser! Idealnie nadaje się na dodatek do kawy czy popołudniowej herbaty. Zaletą jest przede wszystkim szybkość przygotowania - w kilka chwil można przyrządzić wyjątkowe ciasto, które zachwyci wszystkich! Wybierzcie dorodne jabłka, trochę cukru i cynamonu, a do tego możecie nawet użyć gotowego ciasta francuskiego