• Informacje na temat:

    desery kuchni azjatyckiej

Przepisy na temat: desery kuchni azjatyckiej
  • Tajski deser na bazie ryżu

    ..."Khao niaw ma muang" brzmi jak formuła zaklęcia, a tak naprawdę chodzi o sztandarowy tajski deser, czyli ryż kleisty z mango i kremem kokosowym. Z tym przysmakiem zapozna nas znawczyni azjatyckiej kuchni, Alicja Than.

  • Kierunek - Orient!

    Kuchnia azjatycka wyróżnia się różnorodnością oraz bogactwem przypraw i aromatów. Chcąc znaleźć się choć na chwilę na Dalekim Wschodzie i zanurzyć w orientalnych smakach i zapachach, nie trzeba wyruszać w daleką podróż. Od poniedziałku 8 lutego we wszystkich sklepach Lidl rozpoczyna się Tydzień Kuchni Azjatyckiej.

  • Kokosowy zawrót głowy - kokos w czterech odsłonach

    Jeszcze do niedawna, kokos w polskiej kuchni kojarzył się głównie z wiórkami, które stanowiły składnik deserów lub element ich dekoracji. Dziś, doceniany za prozdrowotne właściwości owoc palmy kokosowej, coraz częściej gości w naszym menu. Nic dziwnego – mleczko kokosowe, woda kokosowa, mąka kokosowa czy wspomniane wiórki kokosowe dają nieskończenie wiele możliwości zastosowania. Oto nasze cztery...

  • Risotto i tiramisu. Jak przygotować włoską kolację we dwoje?

    Kuchnia włoska to bez wątpienia królowa miłosnych uniesień! Wyrazista, aromatyczna…jej dania wprost rozpływają się w ustach! Specjały rodem z włoskiego talerza to strzał w dziesiątkę na romantyczną kolację. Pyszne risotto i niebiańskie tiramisu – podpowiemy Ci, jak wyczarować te przysmaki. Dzięki naszym wskazówkom z pewnością poczujesz klimat słonecznej Italii – na stole i w sercu.

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku...

  • Mango i Ananas - egzotyczne suszone owoce od Bakalland

    ...z najgorętszych zakątków świata przez cały rok. Gorąca Tajlandia to coraz popularniejszy kierunek wakacyjny. Zjawiskowe plaże, dziewicza przyroda i wspaniała kuchnia zachwycają o każdej porze roku. Ten...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...z Grecji raczyłam wszystkich gołąbkami w liściach winogron, po warsztatach z sushi serwowałam znajomym przysmaki kuchni azjatyckiej. Niedługo jadę w podróż życia, do mekki arcydzieł kulinarnych(...)Czasem wstaję w nocy, żeby... coś ugotować Małgorzata Kwiatkowska (28 l.) z Krapkowic w kuchni eksperymentuje i przełamuje stereotypy. Gotowanie jest dla niej sztuką, ale i sposobem na wyciszenie...

Artykuły na temat: desery kuchni azjatyckiej
  • "Top Chef. Gwiazdy od kuchni": Odpadł wróżbita Maciej

    Po dogrywce, w której zmierzyli się : Katarzyna Skrzynecka, Beata Oleszek, Bartosz Kurek, Andrzej Bachleda i Maciej Skrzątek, odpadł z programu wróżbita Maciej. Zadaniem gwiazd było przygotowanie deseru.

  • ​Japoński napój upiększający powoli dociera do Europy

    Sprzyja odchudzaniu, poprawia trawienie, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i włosów, a nawet łagodzi objawy wypicia w nadmiarze alkoholu. Nie zawiera uczulającego wielu glutenu, za to kryje w sobie bogactwo witamin i korzystnych dla funkcjonowania jelit żywych kultur bakterii. Amazake jawi się, jako jeden z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych produktów w japońskiej kuchni. Pochodzący...

  • Czym zdrowym zastąpić biały cukier

    Oto 8 naturalnych słodzików, które z powodzeniem zastąpią w kuchni biały cukier.

  • Słodka alternatywa dla cukru

    Oto 8 naturalnych słodzików, które z powodzeniem zastąpią w kuchni biały cukier.

  • Imbir, curry, kurkuma

    Nie tylko nadają potrawom wspaniały aromat i smak, ale też mają cenne walory lecznicze. Te przyprawy warto zaprosić do swojej kuchni w mroźne zimowe dni.

  • Chiny to kraj smakoszy

    Rynek restauracyjny w Azji Wschodniej jest niezwykle konkurencyjny. W Chinach restauracje rodzą się i upadają w tempie niewiarygodnym, zmieniając się jak w kalejdoskopie, a w centrach miast na niemal każdej ulicy są dziesiątki miejsc konkurujących ze sobą walorami kuchni.

  • Posmakuj sobie

    ...odkryli piąty smak, zwany umami. Umami to nic innego, jak wrażliwość na obecność glutaminianu sodu - przyprawy szczególnie popularnej w kuchni azjatyckiej. Glutaminian sodu, według niektórych uczonych...

  • Szafran - najdroższa przyprawa świata

    Szafran to nieodłączny element kuchni mauretańskiej, śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Ma zapach grzybów, lukrecji, miodu, drzewa sandałowego, dymu i pieprzu. Nazwa tej przyprawy pochodzi od(...), przeciwdepresyjnych, przeciwutleniających, wspomagających układ trawienny i przeciwdrgawkowych. W kuchni Przyprawia się nim głównie sosy, ciasta, desery, naleśniki, jajecznicę, dania z ryżu...

  • ​Nowy trend kulinarny prosto z Gruzji

    ...restauracyjni goście. Australijscy specjaliści sądzą, że w drugiej połowie 2019 roku użytkownicy mediów społecznościowych zachwycą się gruzińską kuchnią, a konkretnie chaczapuri. Jest to zapiekany placek(...) od popularnego w minionym roku hashtaga "freakshakes", który kojarzony jest z shake’ami pełnymi takich dodatków jak żelki czy pączki. Polacy od wielu lat cenią kuchnię Gruzinów. W wielu polskich...

  • Rodzaje octu. Jaki do czego używać?

    ...sosu tatarskiego. Orientalny przygotowany z octu ryżowego z limonką i imbirem doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej. Biały ocet winny ma smak łagodniejszy od octu spirytusowego...