• Informacje na temat:

    deser z owocami i kruszonka

Przepisy na temat: deser z owocami i kruszonka
  • Desery z dziwnych odmian znanych owoców

    Łączą nowe nuty smakowe z dobrze znanymi. Podpowiadamy, jak przyrządzić z nich desery bardziej oryginalne niż zwykle.

  • Poniewaz kruszonka jest moim ulubionym skladnikiem ciasta, spróbowalam zrobic ciasto tylko z kruszonki, w dodatku sposobem, który zawsze gwarantuje chrupiacy efekt, bez specjalnego nakladu pracy. Przepis nadaje sie do ciast ze wszystkimi owocami.

  • Desery na bazie budyniu

    Restauratorka zdradziła przepis na prawdziwy, domowej roboty budyń. Przygotowany wcześniej przysmak wykorzystała do ciasta z kruszonką z dodatkiem konfitury wiśniowej i suszonymi śliwkami. W menu znalazł się również kremowy deser przekładany kruchymi ciastkami, budyniem czekoladowym, z serkiem mascarpone i świeżymi owocami oraz rurki nadziewane masą budyniową. Zobacz cały film!

  • szybko i smacznie

  • Drożdżowe z kruszonką

    Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

  • Deser, a właściwie śniadanie na dobry początek dnia :)

  • Soczyste owoce pod kruszonką

    Wyjątkowo smaczny deser!

  • Deser z żelatyną. Dobry pomysł na wykorzystanie domowych soków i mrożonych owoców.

  • Jesienne desery

    Jesienią chętniej sięgamy po słodkie przekąski, a także o wiele częściej niż latem pieczemy ciasta, tarty czy przygotowujemy desery, które możemy spożywać na ciepło. Jabłka, śliwki, miód czy przyprawy korzenne to smaki jednoznacznie kojarzące się z jesienią. Warto więc wykorzystać sezon na tego rodzaju produkty i przygotować pyszne słodkości, które umilą nam chłodne wieczory spędzane w domu.

  • Ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Ciasto pieklam na dużej blasze 25x35cm i jest dość niskie jeśli chcecie wyższe to radzę zrobić z półtorej porcji lub w mniejszej formie

Artykuły na temat: deser z owocami i kruszonka
  • Owoce pod kruszonką

    Ten deser wspaniale smakuje z kulką lodów waniliowych. Pasują do niego wszelkie drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki...

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby ciast z kruszonką. Ten uniwersalny składnik jest idealnym uzupełnieniem ciast i deserów. Jak ją zrobić, aby za każdym razem wychodziła perfekcyjnie? Fot. 123RF/Picsel Nieodłącznym elementem wielu domowych ciast jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych, podkradana ukradkiem, gdy tylko ciasto zostanie wyjęte z piekarnika. Chociaż wydaje się być wyjątkowo prostym składnikiem, jej przygotowanie to prawdziwa sztuka. Właśnie z tego względu należy...

  • Crumble, czyli owoce pod kruszonką

    ...do miseczki. Składniki rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Posyp kruszonką owoce.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw kokilki i piecz przez około 20 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni. Udekoruj jeżynami. Podawaj deser ciepły, np. z sosem waniliowym lub ulubionymi lodami. Zobacz także:

  • Zdrowa i smaczna owsianka to idealny pomysł na śniadanie. Zagwarantuje ci energię do działania przez cały dzień. SKŁADNIKI - 5 łyżek płatków owsianych - 150 ml mleka - 1/2 jabłka - 8 borówek - 1 nektarynka bądź inny owoc np. maliny - 4 posiekane orzechy laskowe albo łyżeczka płatków migdałowych PRZYGOTOWANIE Krok 1Mleko zagotowujemy w garnku. Zalewamy nim płatki owsiane i odstawiamy na parę minut, aby płatki napęczniały.Krok 2Pół jabłka kroimy w drobną kostkę bądź ścieramy na tarce o grubych...

  • Crumble, czyli owoce pod kruszonką

    ...dodatkiem do crumble jest bita śmietana lub lody. Deser można przygotowywać także z mrożonych owoców. Trzeba tylko pamiętać, żeby je wcześniej całkowicie rozmrozić. Zobacz także:

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...

  • Placek z twarożkiem i owocami

    ..., odstawiamy.   2. Przesiewamy półtorej szklanki mąki, dodajemy pół szklanki cukru, 150 g masła w kawałkach i siekamy nożem. Następnie zagniatamy, by powstała kruszonka, odstawiamy w chłodne miejsce(...) rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką i lekko dociskamy. Pieczemy 45-50 minut w 200ºC. 4. Ciasto studzimy w blasze. Kroimy na 24 kwadraty i przekładamy na paterę lub duży talerz. Podajemy na deser...

  • Czekoladowy krem z dodatkiem mango, polewa malinowa - to wszystko znajduje się w cieście zaproponowanym przez Rafała. Ciasto parzone125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej5 jaj Krem czekoladowy z mango750 ml mleka160 g drobnego cukru do wypieków1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej2 czubate łyżki kakao150 g czekolady deserowej250 g masła (w temperaturze pokojowej)1 mango Polewa malinowa¾ szklanki malin6 łyżek wody1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dekoracjaświeże...

  • Soczyste owoce pod kruszonką

    Ten deser nie wymaga dużego nakładu pracy.

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...

Wideo na temat: deser z owocami i kruszonka
  • Mus z jabłek z kruszonką piernikową

    Jabłka są świetnym owocem deserowym. Restauratorka Beata Kartowicz pokazała w "Dzień Dobry TVN", jak przygotować pyszne i słodkie desery z jabłkami w roli głównej. Na stole pojawiło się jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotka Le Targ.

  • Deser w wersji fit dla miłośników rabarbaru

    Dla tych, którzy chcieliby zjeść nie tylko pyszny, ale też zdrowy deser, Ola Głębicka przygotowała specjalną propozycję w programie "Pytanie na śniadanie". Rabarbar z truskawką i kardamonem, zapiekany pod kruszonką, to idealne rozwiązanie dla dbających o linię. Wystarczy dodać mniej kruszonki lub zastąpić ją większą ilością owoców. (Źródło: TVP/ x-news)

  • Słodkie wariacje Andrzeja Polana na temat jabłek

    Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni "Dzień Dobry TVN" szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery właśnie z tymi owocami w roli głównej. Na stole pojawiły się takie słodkości jak: szarlotka na szybko, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonka z jabłkami. (DDTVN/x-news)