• Informacje na temat:

    deser z cytryn

Przepisy na temat: deser z cytryn
  • Cytryna – owoc uniwersalny

    Cytryna zrobiła karierę po 1720 roku, kiedy stwierdzono, że jest skutecznym antidotum na siejący spustoszenie wśród marynarzy szkorbut. Dziś trudno wyobrazić sobie jadłospis pozbawiony cytryn. Sok z cytryny potrafi nas uratować z niejednej kulinarnej opresji. Jakie atuty ma cytryna?

  • Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią...

  • Świąteczne pieczenie

    Jeśli na przygotowanie świątecznych specjałów masz nie kilka dni, lecz kilka godzin, skorzystaj z naszych przepisów. Przyrządzenie każdej pieczeni zajmie ci niewiele czasu. Potem tylko wstawisz ją do piekarnika i będziesz mogła… zająć się deserem...

  • Ciasto na biszkopcie cytrynowym z masą budyniowo -cytrynową i pianką cytrynową. Dodatkowo przełożone herbatnikami i polane cytrynową polewą.Ciasto bardzo winne i przepyszne

  • Cytrynowy zawrót głowy w kuchni najlepszy na upały

    Potrawy o cytrynowym smaku przynoszą szczególne ukojenie w dniach największych upałów. Takich dań we włoskiej kuchni jest bardzo dużo- od makaronu i risotto po mięsa i oczywiście desery. Królują one zwłaszcza w rejonie Neapolu i pobliskich wysp- Capri i Ischia.

  • Cytryny, które przynosimy ze sklepu do domu, bardzo szybko zaczynają się psuć. Używam ich prawie każdego dnia a bywają dni, że żadna nie nadaje się do spożycia. Kupuję więc kilogram, szoruję szczoteczką pod bieżącą gorącą wodą. Wycieram do sucha i z każdej ścieram skórkę -uważając by nie zetrzeć białej części. Następnie każdą przekrawam i wyciskam z niej sok. Starte skórki przekładam do malutkich torebek strunowych. Tak samo robię z sokiem. Wkładam do zamrażarki i wyjmuję wtedy, kiedy...

  • Do wypieków na Boże Narodzenie (i nie tylko) jak znalazł. Trochę cierpliwości i pracy, a otrzymamy rzecz własnoręcznie zrobioną o niezwykłym aromacie. I pomyśleć, że najczęściej te skórki wyrzucamy.

  • Mus z jajek, miodu, jabłka i cytryny

    Ten deser możesz zjeść bez dodatków, dla przyjemności, albo użyć do smarowania naleśników. Możesz też nałożyć go na kromkę chleba - z powodzeniem zastąpi dżem. Najbardziej efektownie wygląda, gdy podasz go w pieczonym jabłku. Smacznego!

  • Smaczny pomysł na "Żeberka w marynacie ze świeżych cytryn"

Artykuły na temat: deser z cytryn
  • Deser z pianką

    Spróbuj słodkich specjałów na bazie soku z cytryny, zdobionych plasterkami tych owoców. To świetny pomysł dla łasuchów lubiących orzeźwiające smaki.

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Deser słodko- kwaśny

    Cytrynowy miodownik z kremem to idealny poczęstunek dla osób, które cenią niebanalne smaki.

  • Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą. Porzeczki, bez względu na kolor, są świetnym rozwiązaniem na lekki deser. Zobacz, jakie dania można wyczarować z tych niepozornych owoców. Fot. 123RF/Picsel Czarne, czerwone, czy białe? Jedz każdy rodzaj. Porzeczki, bez względu na kolor, są źródłem wielu witamin, m. in. C i P, i składników odżywczych. Z czarnych porzeczek otrzymasz lekarstwo na przeziębienie. Stosuj je zamiast tabletek z witaminą C. Czerwone pomogą ci przy dolegliwościach...

  • Czego nie wiesz o cytrynie

    ...w słoiku. Jeśli suszone skórki pochodzą z cytryn ekologicznych, możesz dodawać je do ciast i deserów. Mają więcej witamin oraz soli mineralnych niż sok i miąższ z tych owoców.  Zmielone skórki(...)Wyciśnij jak najwięcej Zanim zabierzesz się do wyciskania soku z cytryny, wrzuć owoc na 10 minut do gorącej (ale nie wrzącej) wody. Potem dokładnie go wytrzyj, przekrój i wyciśnij sok. Możesz także...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...

  • Cytrynowy obiad – cielęcina panierowana w cytrynach i menu na Wielki Tydzień

    ...    I danie główne i deser, który za chwilę pokażę oparte były na cytrynach. Nic dziwnego, w końcu, gdy kończy się zima cytryny mają nawet swoje święto,...

  • Największym powodzeniem cieszy się na wschodzie Polski. Jej fenomen kryje się w słodkości i starannie dobranych składnikach sprawiających, że nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj sekrety i przepisy na aromatyczną kutię. Fot. 123RF/Picsel Mistyczne znaczenie Nierozstrzygnięte jest skąd pochodzi nazwa kutia. Z greki kókkos oznacza pestkę, ziarno, a ludowa etymologia zaś wskazuje na słowo kut, czyli kąt. Poza Ukrainą jest spożywana również na Litwie, Białorusi oraz polskiej...

  • Cytrynowe desery

    Nim na naszych stołach pojawią się truskawki i maliny warto spróbować deserów z cytrusami. Kwaskawe ciasto albo mus z to wyśmienita propozycja zwłaszcza dla tych, którzy lubią niebyt słodkie desery.

  • Ochota na odrobinę egzotyki? Lodowy deser z gujawą i sosem waniliowym bez wątpienia was zachwyci. Masa z makiem2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez100 g maku1 tabliczka czekolady mlecznej300 g mieszanki studenckiej100 g płatków białej czekolady Masa z gujawą2 jajka3 łyżki cukru pudru500 ml śmietanki 36%100 g bez200 g pulpy z gujawy200 g kandyzowanych kolorowych ananasów100 g orzechów macadamia½ ananasa Kruche ciasto450 g mąki pszennej150 g masła150 g margaryny5 żółtek...