• Informacje na temat:

    deser wino

Przepisy na temat: deser wino
  • Deser dla ochłody

    ...na minimum 3 godziny. Do garnka wlej wino i wsyp cukier. Dodaj żelatynę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Następnie odstaw do ostygnięcia. Wystudzoną, ale nie zastygłą galaretkę przelej na białą masę. Do...

  • winko może być dodatkiem do obiadu jak i deserów

  • Przepis na gruziński deser

    Gruzja to nie tylko piękne widoki i wspaniałe wino, ale również pyszna, aromatyczna kuchnia. Chaczapuri, chinkali czy tolma to klasyki gruzińskiej kuchni, które powinien znać każdy miłośnik tego kraju. Mało jednak mówi się o gruzińskich słodyczach, które są równie dobre i wyróżniają się niekonwencjonalną formą. Takie właśnie są churachele – zdrowe, pyszne i w ogóle nie przypominają słodyczy...

  • Proste, szybkie, pyszne i niezawodne

  • Winny deser owocowy

    Składniki: 6 dużych gruszek 4 szklanki czerwonego wina 3 laska wanilii 4 goździki kora cynamonu 1 i 1/2 szklanki cukru 2 pomarańcze 200 ml słodkiej śmietanki Przygotowanie: 1. Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i mieszając gotuj, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy włóż...

  • Ciekawy smak

  • Desery ze szczyptą pikanterii

    ...przygotowania 1. Obierz gruszki, od spodu wykrój gniazda nasienne. W rondelku połącz wino z cukrem i przyprawami. Zagotuj, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Włóż gruszki do rondelka, płyn powinien...

  • Wyśmienite danie na słodko z ryżu. Można jeść jako zakąskę lub deser. Łatwe w przygotowaniu, ucieszy każdego i osłodzi dzień.

  • Gruszka w czerwonym winie

    Pokochasz ten deser!

  • Wspaniały, orzeźwiający drink z "szampana"

Artykuły na temat: deser wino
  • Wino w niskokalorycznej diecie - pijmy, ale z umiarem

    Jest nieodzownym elementem romantycznych kolacji, znakomicie wzbogaca smak potraw, działa relaksująco. Uchodzące za najszlachetniejszy spośród trunków wino posiada także cenne właściwości zdrowotne. Jak przekonują eksperci, pić mogą je także osoby będące na diecie.

  • Mówi się, że wino to słońce zamknięte w butelce. Aby jednak dać mu szansę w pełni zabłysnąć, powinniśmy poznać parę zasad jego serwowania. W jaki sposób i do czego podawać białe wino? Fot. 123RF/Picsel Wino to wymagający trunek: potrzebuje odpowiedniej temperatury, atmosfery i towarzystwa. To ostatnie jest dzisiaj naszym głównym tematem, ale najpierw pokrótce omówmy dwie pierwsze kwestie. Nie za ciepło, nie za zimno Podając wino sprawdźmy, czy ma odpowiednią temperaturę. Nie musimy w tym celu...

  • Wino w kuchni: Do jakich dań je dodawać

    Wino – nic tak dobrze nie podkreśla smaku potrawy. Nie wystarczy jednak go tylko zaserwować, by magia zadziałała – należy starannie dobrać gatunek wina do konkretnej potrawy. Jak to zrobić?

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...

  • Włoskie desery

    W słodkim świecie włoskich deserów.

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • ​Gruszki pieczone w winie chianti i soave z gorzkim kremem z orzechów włoskich

    Wyjątkowy deser na romantyczną kolację.

  • Białe do ryb, czerwone do mięsa – tę zasadę zazwyczaj traktujemy jako podstawową przy doborze wina do potrawy. Ale czy jest ona słuszna i jedynie obowiązująca? Fot. 123RF/Picsel - Za podaniem białego wina do białego mięsa i ryb oraz czerwonego wina do czerwonego mięsa idzie pewna logika - tłumaczy Wojciech Cyran, ambasador australijskiej marki wina Jacob's Creek. - Mamy wina lekkie i ciężkie. Białe są lżejsze, czerwone - przez zawartość tanin - są cięższe. Podobna zasada dotyczy potraw....

  • Kremowy, brzoskwiniowo-migdałowy deser

    ...temu deserowi nieco animuszu wlewając do masy kieliszek Amaretto by jeszcze bardziej zaznaczyć migdałowy smak. Robi się go bardzo prosto i szybko, ale trzeba przewidzieć minimum 3 h na dobre schłodzenie naszego dzieła. Krem podajemy ze świeżą brzoskiwnią, nawet ze sporą jej ilością, i z listkami mięty a jeśli marzy nam się jakiś napitek to białe musujące wino, bardzo świeże z nutą...

  • Gruzja to nie tylko bogata historia, mnóstwo zabytków oraz zapierające dech w piersiach krajobrazy i przyroda. To przede wszystkim gościnność Gruzinów. Ta legendarna wręcz uprzejmość przeobraziła się wręcz w narodową ideologie. Gruzińskie powiedzenie mówi "Gość w domu jest posłańcem Boga". Elementami gościnności są zarówno tradycyjne potrawy takie jak placek chaczapuri, pierożki khinkali czy kawałki kurczaka w sosie czosnkowym i oczywiście wino. Posiłki za Kaukazu wywołają zachwyt niejednego...

Wideo na temat: deser wino