• Informacje na temat:

    deser owoce leśne

Przepisy na temat: deser owoce leśne
  • Leśne smaki w chrupiącym kubeczku

    Lepiej niż prosto z krzaczka owoce leśne smakują tylko w towarzystwie serka mascarpone i musli. By jak najlepiej wykorzystać zdrowotny potencjał tych leśnych darów, warto przygotować z nich szybką, ale odżywczą przekąskę. Chrupiące musli BA! 5 owoców leśnych sprawi, że w zwykłej szklance stworzymy niepowtarzalną kompozycję smakową, wykorzystując maliny, żurawiny, jeżyny, jagody i porzeczki.

  • ​ Babeczki z bitą śmietaną i owocami leśnymi

    Nasz przepis na babeczki jest prosty, a efekt przepyszny. Doskonały deser dla małego smyka alergika.

  • Leśne smaki

    ...błyszczące owoce mają podobne właściwości lecznicze jak leśne maliny. Ich smak jest nieco cierpki, ale zawartość cukru wzrasta w miarę dojrzewania. Zbiory dzikich jeżyn utrudniają ich kolczaste pędy, ale odmiany ogrodowe - choć pozbawione kolców - nie są tak smaczne i aromatyczne jak te leśne. Owoce jeżyny są dobrym źródłem potasu i żelaza oraz witamin A, E, z grupy B i C. Wspaniale wyglądają...

  • Tarta z owocami leśnymi na herbatnikach

    W sezonie letnim owoce leśne stanowią główny składnik w deserach. Dzisiaj polecamy pyszną tartę z owocami leśnymi.

  • Najlepsze smaki lata

    Sezon na krajowe owoce w pełni. To także doskonały czas na pyszne domowe wypieki. Placek ze śliwkami, babeczka z truskawką, jagodzianki... Kto oparłby się najwspanialszym smakom lata?

  • Zdrowo znaczy pysznie

    ...naprawdę przeogromny. - Natomiast błędem jest zmuszanie dziecka do jedzenia oraz stosowanie systemu kar i nagród, na przykład w postaci słodyczy - radzi dietetyk. Sięgajcie po sezonowe owoce Organizatorzy warsztatów za cel postawili sobie uświadomienie dzieciom, że warzywa i owoce są dobre i zdrowe. Warto sięgać po sezonowe, leśne owoce, które oprócz dostarczenia wielu wartościowych składników...

Artykuły na temat: deser owoce leśne
  • Deser na zimno "Leśne marzenie" mojego autorstwa

    Pyszny i lekki deser na zimno w formie torciku...

  • Olga jak zwykle zaskoczyła nas pomysłowością i starannością wykonania deseru. Jeśli macie ochotę na Leśne orzeźwienie, śmiało skorzystajcie z przepisu. Sos owocowy225 g mrożonych owoców leśnych2 łyżki soku z pomarańczy125 g malin2 łyżki zagęszczonego soku malinowego1 łyżka wody1 kieliszek rumuszczypta gałki muszkatołowejszczypta ziela angielskiegoszczypta cynamonu Masa2 puszki zimnego mleka kokosowego125 ml śmietanki 30%½ szklanki cukru pudruekstrakt waniliowyekstrakt migdałowy Zabajone4...

  • Magia owoców leśnych

    ...klejnotów zalicza się głównie owoce leśne. Zbierającym dostarczają nie tylko satysfakcji, a przede wszystkim są szansą na wykorzystanie bogactwa natury, które pozwala się cieszyć i pełnym zdrowiem(...), zwłaszcza w czasie kuracji wiosennych. Uwaga! Te owoce leśne są trujące! Mimo, że w lesie czeka na nas wiele wartościowych dla zdrowia owoców, czeka też wiele niebezpieczeństw. Poza jadalnymi...

  • Kto jest twórcą najsłynniejszego deseru z truskawek? Prawidłowa odpowiedź brzmi: pies. Chociaż brzmi to absurdalnie, taka jest prawda. Desery truskawkowe uwielbiał Piotr Wielki, a najsłynniejszy powstał na słynnej Eton. Fot. 123RF/Picsel Truskawki można jeść na przeróżne sposoby, ale najbardziej lubimy je na słodko. Są składnikami wielu deserów, ale tylko dwa desery na bazie tych owoców zyskały światową sławę. Truskawki w środku mroźnej, rosyjskiej zimy Anegdota mówi, że car Piotr I ze...

  • Moc owoców leśnych

    ...zaczynając. Poziomka znana jest też, jako roślina wzmacniająca organizm, zwłaszcza w czasie kuracji wiosennych. Uwaga! Te owoce leśne są trujące! Mimo, że w lesie czeka na nas wiele wartościowych(...)Możliwość oddychania pełną piersią pośród leśnej gęstwiny i ukojenia oczu widokiem soczystej zieleni, dla niektórych jest sporym luksusem. Tym bardziej każda szansa wyprawy do lasu jest okazją do...

  • Coraz częściej sięgamy po zdrowsze odpowiedniki znanych i lubianych deserów. W końcu nie ma nic lepszego od możliwości delektowania się słodką przekąską, która nie dość, że nie tuczy to jeszcze jest zdrowa! Dziękujemy za przesłanie do nas odpowiedzi konkursowych. Spośród wszystkich nadesłanych do nas zgłoszeń wybraliśmy 3, które spodobały nam się najbardziej. Książka "Zdrowe Lody" Christine Chitnis, która zawiera aż 75 przepisów na orzeźwiające, smaczne, zdrowe i naturalne zimne desery na...

  • Moc owoców leśnych

    ...pokarmowego, od jamy ustnej zaczynając. Poziomka znana jest też, jako roślina wzmacniająca organizm, zwłaszcza w czasie kuracji wiosennych. Uwaga! Te owoce leśne są trujące! Mimo, że w lesie(...)Możliwość oddychania pełną piersią pośród leśnej gęstwiny i ukojenia oczu widokiem soczystej zieleni, dla niektórych jest sporym luksusem. Tym bardziej każda szansa wyprawy do lasu jest okazją do...

  • Wiktoria przygotowała przepyszny deser z ciasteczkami, masą serową, lemon crud i frużeliną malinową. Zobaczcie jak łatwo można go przygotować samodzielnie. Ciastka:160 g mąki żytniej jasnej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g zimnego masła70 g brązowego cukru1 jajko Masa serowa:1 cytryna1 szklanka jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru1 szklanka śmietany kremówki 36% (schłodzonej)2,5 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny 50 ml...

  • Leśne smaki

    ...błyszczące owoce mają podobne właściwości lecznicze jak leśne maliny. Ich smak jest nieco cierpki, ale zawartość cukru wzrasta w miarę dojrzewania. Zbiory dzikich jeżyn utrudniają ich kolczaste pędy, ale odmiany ogrodowe - choć pozbawione kolców - nie są tak smaczne i aromatyczne jak te leśne. Owoce jeżyny są dobrym źródłem potasu i żelaza oraz witamin A, E, z grupy B i C. Wspaniale wyglądają...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...