• Informacje na temat:

    delikatne flaki

Przepisy na temat: delikatne flaki
  • ulubiona "męska" zupa ;-)

  • Staropolskie proste danie, super na zakrapiane imprezy.

  • Zdjęcie nie udane i ....

  • Dziś szału nie ma bo tylko flaczki ale że my je uwielbiamy więc je dziś przygotowałam trochę w innej wersji niż dotychczas. Uwielbiam we flakach dużo warzyw i zieleniny.

  • Zapraszam na mojego bloga Paszczak gotuje.

  • Super smaczne i super tanie

  • uwielbiam flaki różnego pochodzenia i koniecznie z zasmażką,są bardziej syte.

  • Świetnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem w okresie zimowym. Flaczki tak, jak i inne podroby, aby były smaczne, wymagają odpowiedniego przyrządzenia.

  • Zupa gęsta i treściwa, która swobodnie może stanowić jedno danie. Można podać ją ze świeżym pieczywem.

  • Flaki bardzo pyszna i aromatyczna zupa rozgrzewająca , pożywna i sycąca . Podajemy z bułkami lub chlebem .

Artykuły na temat: delikatne flaki
  • Jak wybrać dobre mięso wołowe?

    .... Z podrobów wybierajmy flaki, wątrobę, serce i ozór. Najdelikatniejsze Mięso kilkumiesięcznych cieląt karmionych mlekiem ma jasnoróżowy kolor, jest delikatne, kruche i chude. Cielęcinę można smażyć...

  • Prezentujemy dawne receptury i współczesne smaki z książki „Kuchnia staropolska”, która właśnie ukazała się w wydawnictwie Buchmann. Jak kiedyś jadano i co na naszych stołach się zmieniło? Kuchnia staropolska była bogata i różnorodna. Wiele dań zaproponowanych w książce jest popularnych do dzisiaj, a inne - choć już zapomniane - wciąż mocno kuszą smakiem. „Kuchnia staropolska" zachęca do poszukiwania dawnych przepisów: potraw, które są zdrowe i przyrządzane z regionalnych produktów....

  • Bartek Kieżun: Twoje serce jest tam, gdzie twój żołądek

    ...doceniamy składników, którymi dysponujemy, a oni ich nie lekceważą. Mamy w Polsce jadalne kasztany, raki czy flaki. - Jadalnych kasztanów jest bardzo mało. Kiedyś jedliśmy mąkę z żołędzi(...) kaszę. Teraz raki wracają na stoły, bo są pyszne, ale nadal to drogie jedzenie, nie dla każdego. Cena często jest granicą tego, na co możemy sobie pozwolić. A flaki? - Flaki się po polsku obrzydliwie...

  • Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki i wiele innych przestały już być traktowane jako towar z niższej półki. Coraz częściej zwraca się uwagę na ich zdrowotne korzyści jak i walory smakowe. Czy warto zatem sięgać po podroby? Fot. 123RF/Picsel Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może...

  • Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

    ...wlaliśmy do fondue. Delektując się daniem, patrzymy sobie w oczy i szepczemy czułe słówka. Po kaszubsku. Na następnej stronie znajdziesz przepis na flaki po warszawsku >> Flaki po warszawsku(...) sól świeżego imbiru dobre 4 cm 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cała gałka muszkatołowa 2-3 łyżki słodkiej papryki majeranek pieprz Flaki gotujemy z giczką. W połowie dodajemy starte na...

  • Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44. Fot. materiały prasowe/ Wydawnictwo Dwie Siostry Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół...

  • Paulina Mikuła: Języka można się uczyć, pękając ze śmiechu

    ...użyć wulgaryzmu tak, żeby on nikogo nie obraził. Masz jakieś ulubione słowo w języku polskim?  - Mam więcej takich, których nie lubię np. flaki, śledziona, wątroba . Ulubionego słowa nie mam. Być...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Wątróbka na trzy sposoby

    ...fasolkę szparagową. Podgrzać ją. Potrawę doprawić pieprzem i solą. Można podawać z ryżem. Obróbka podrobów Jak przyrządzać? Do gotowania najlepiej nadają się flaki i ozory. Smaży się podroby o delikatnej tkance (wątroba, nerki cielęce). Te o tkance ścisłej, zbitej (nerki wieprzowe i wołowe, płuca) poddaje się duszeniu. Ozory - wyszorować Smakosze cenią delikatne w smaku ozory cielęce i peklowane...

  • Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego, majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości. Oto majeranek od kuchni. Fot. 123RF "Górska radość", mawiali średniowieczni weselnicy na wieniec zrobiony z majeranku, który miał przynieść młodej parze szczęście i dostatek. Jego obecność na tej wesołej uroczystości to nie przypadek, gdyż majeranek jest tradycyjnym, europejskim symbolem...