• Informacje na temat:

    dekorowanie ciast drożdżowych

Przepisy na temat: dekorowanie ciast drożdżowych
  • Bułeczki drożdżowe w kształcie piesków

    ...1. Z wody, drożdży, cukru i 3-4 łyżek mąki przygotowuję zaczyn. Odstawiam go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypuję do miski. Dodaję sól, przyprawę do grilla, margarynę i zaczyn. Całość wyrabiam ok. 15 minut. Ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formuję z niego wałek. Kroję go na 12 plasterków i formuję bułeczki. Układam je na blasze wyłożonej...

  • Dzięki pomysłowej dekoracji zachęcisz wszystkich, a zwłaszcza dzieci do spróbowania potrawy.

  • Placuszki z lodami

    ..., resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką. 3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do(...); porcja – 250 kcal, cena 3,20 zł. Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant, które nie wymagają przyrządzania rozczynu. By ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45˚C) wodą...

  • Musiałam sprawdzić czy uda mi się krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej, i udało się. Muffiny to takie zwyczajne z kawałkami czekolady, ale krem rewelka :) idealnie się nakłada, nie spływa, w smaku też dobry. I twierdzę że to nic trudnego :)

  • Lussebullar, czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z rodzynkami

    ...13 grudnia w Szwecji obchodzony jest Dzień Świętej Łucji, czyli święto światła. Z tej okazji piecze się ciastka z rodzynkami i szafranem zwane lussekatter. "Są one bardzo żółte od szafranu i masła" - mówi PAP Life Eliza Mórawska, a Michał Godyń podaje przepis.

  • Super połączenie ciasta drożdżowego z sernikowym wnętrzem. Podzielne małe co nieco do kawki.

  • Placuszki z lodami

    ...obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką. 3. Ciasto na placuszki(...) ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45˚C) wodą lub mlekiem.

  • Wypróbowany przepis na "Jabłka w drożdżowych płaszczykach"

  • Przedświąteczna szkoła bab

    ...miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać ciepłe jajka, resztę cukru i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Wyrobić ciasto rękami, aż będzie odstawało od stolnicy. Wyrobione ciasto przełożyć do(...) ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł. 2. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki...

  • Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje na świąteczny stół.

Artykuły na temat: dekorowanie ciast drożdżowych
  • Baby drożdżowe

    Na ciasto drożdżowe trzeba mieć więcej czasu, ale nie oznacza to, że jest trudne.

  • Śmietanowa pizza z szynką

    ...1. Drożdże rozkruszamy w 250 ml letniej wody z odrobiną cukru. Odstawiamy na chwilę. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. 2. Obraną cebulę kroimy w półplastry. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. 3. Stolnicę posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto i rozwałkowujemy...

  • Lukier pomarańczowy

    Sprawdzi się idealnie jako dodatek do wszelkich deserów: ciast, muffinów, tortów.

  • Tarty, pizze i placuszki

    Tarta z boczkiem i cebulą Składniki na 4-6 porcji: Na ciasto: 1/2 kostki masła, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki gęstej śmietany, sól. Na farsz: 1 łyżka masła, 6-10 plastrów wędzonego boczku, 5 cebul, pieprz, sól l 10 dag sera żółtego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3 jajka, świeże zioła. Ciasto zagnieść, uformować kulę i schłodzić około pół godziny w lodówce. Wyjąć, cienko rozwałkować...

  • Naleśniki na słodko

    Ciasto naleśnikowe powinno odpocząć, odstawmy je na 20-30 minut, żeby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto będzie aksamitne, a naleśniki gładkie. Zamiast mleka można do ciasta zastosować piwo, a wodę zwykłą zastąpić gazowaną. Żeby uniknąć smarowania patelni tłuszczem, do ciasta dodaję dwie łyżki stopionego i ostudzonego masła albo oleju. Waniliowe z bakaliami i cytrusami Składniki na...

  • Domowe drożdżówki

    Wystarczy dodatek twarogu, powideł czy owoców, by ciasto drożdżowe zabłysło nowym blaskiem…

  • Cytrynowy cake według Pierre Hermé i o tym co przyrządzić na Święta Wielkiejnocy?

    ...  Pyszne ciasto cytrynowe nasączone syropem i przez to wilgotne. Cytryny confit na słodko podkreślają subtelnie jego smak. Trzeba je przygotować poprzedniego...

  • Wielkanocna awanturka

    Marzena lubi mazurki, Ania woli drożdżowe baby, ale same ciast nigdy nie piekły. Za trudne! – przyznają. W tym roku z nami i pod opieką Agnieszki Kalińskiej, cukiernika z hotelu Sheraton, dziennikarki telewizyjne odważyły się zadebiutować. Przy rozmowie o świątecznych zwyczajach w Krakowie i na Podlasiu powstawał pierwszy mazurek Marzeny Rogalskiej i świąteczna baba Anny Maruszeczko.

  • Podwieczorek wspomnień

    Niby te ciasta potrafimy zrobić same. Ale u babci smakują jakoś inaczej. Przenoszą nas w czas dzieciństwa...

  • Cukier w diecie: bywa niezbędny

    ...przykład chleb. Ciasto nie wyrośnie bez drożdży, a to właśnie cukier je odżywia. Jeśli więc twoje domowe drożdżowe wypieki nie wyrastają, upewnij się, że dodajesz do nich odpowiednio dużo cukru. Dzięki(...) produkcji wyrobów drożdżowych i alkoholi  (ze względu na to, że jest pożywką dla drożdży) 5. Ma właściwości konserwujące (w roztworach o stężeniu powyżej 60%), dzięki temu żywność zachowuje swoje...