• Informacje na temat:

    dekoracyjne ciasta

Przepisy na temat: dekoracyjne ciasta
  • Ciasto na słono z szynką i oliwkami

    Bardzo łatwe w przygotowaniu, słone ciasto z szynką i oliwkami. Idealne na przystawkę, nie tylko smaczne, ale i dekoracyjne. Efekt zależy od twojej inwencji.

  • Słone ciasto z groszkiem i fetą

    ...witamin: B2, B6, B12 oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu. Wbrew obawom, feta nie traci swych właściwości smakowych np. podczas pieczenia. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 150(...) i natychmiast osączamy. Świeży groszek nie potrzebuje wcześniejszej obróbki. Do przygotowanego ciasta dodajemy posiekane listki mięty oraz kostki sera feta. Na koniec dodajemy groszek i mieszamy...

  • Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    Nie ulega wątpliwości, że media społecznościowe zrewolucjonizowały współczesny świat. Z każdej strony zalewają nas mnóstwem informacji, ciekawostek czy zdjęć. To również źródło codziennych inspiracji, także tych kulinarnych! Dzisiaj pod lupę bierzemy popularny Instagram i pomysły jego użytkowników na ciasta bez pieczenia. Oj będzie się działo!

  • Ciasto szpinakowe

    ...wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi. Rada:   Do ciasta najlepiej użyć świeżego...

  • Kruche ciasta z owocami

    ...1. Dzień przed pieczeniem ciasta owoce umyj i osusz, oderwij je z gałązek, przebierz, usuń szypułki. Odłóż 1/2 szkl. do dekoracji. Resztę wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody i zagotuj. Gdy puszczą sok...

  • Ciasto z owocami, budyniem i galaretką

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą, dodaj cukier i żółtka. Wsyp mąki i proszek do pieczenia, mieszaj. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C.  2. Ugotuj gęsty budyń, ostudź. Rozpuść galaretkę. Budyń schłodź, smaruj nim wierzch ciasta. Owoce pokrój, ułóż dekoracyjnie na budyniu. Część owoców zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na całą noc. 

  • Ciasto „Flaga amerykańska” ze śliwkami kalifornijskimi

    ...(ponieważ śliwki kalifornijskie są ciężkie, w trakcie pieczenia opadły na dół ciasta, lepiej mieć je na górze ciasta). Ciasto pokryj cienką warstwą bitej śmietany, pomoże Ci w tym długi nóż (nie musi być równo jak w cukierni, to będzie Twoje własne ciasto). Resztę bitej śmietany przełóż do rękawa dekoracyjnego. Dekoruj robiąc kolejne rzędy z owoców lub bitej śmietany.

  • Tradycyjne ciasta z Polski

    ...) ●łyżeczka proszku do piecz. (wyjątkowo do tego kruchego ciasta się go dodaje) ●3 łyżki cukru pudru ●5 żółtek; na piankę: ●5 białek ●szkl. drobnego cukru ●15 g cukru wanil. ●2 op. budyniu(...) ciasta, przyklep. Podpiecz na złoto w 180ºC przez ok. 20 min. Ostudź. 2. Ubij białka na sztywno, stopniowo wsypuj oba cukry, cały czas ubijając. Powoli wsyp też proszek budyniowy, miksując. Strużką...

  • Tarta jabłkowa

    .... 2. Jabłka pokrój, zasyp cukrem w rondlu i uduś do miękkości. Dodaj cynamon. Wyłóż na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z trzeciej części odłożonego ciasta (rozwałkuj, pokrój na podłużne...

  • Karnawałowe wypieki

    Podwójna przyjemność na powitanie Nowego Roku – tradycyjne ciasta plus odświętne dodatki. Taki zestaw zaskoczy domowników i gości wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem.

Artykuły na temat: dekoracyjne ciasta
  • Ciasta bez pieczenia

    W charakterze "ciasta" wystąpiły dziś pokruszone ciasteczka.

  • Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto bożonarodzeniowe. Najważniejszym jest jednak, by były przygotowane dokładnie według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dla takich pyszności warto zapomnieć o diecie i w Boże Narodzenie pozwolić sobie na kulinarne grzeszki. Fot. 123RF/Picsel Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Na te kilka niezwykłych dni znów stajemy się dziećmi. Tak samo jak one z radością wyglądamy pierwszej gwiazdki, z niecierpliwością rozpakowujemy prezenty i z tym...

  • Ciasto rabarbarowe z winną nutą

    Bardzo proste i smaczne. Rabarbar można częściowo zastąpić truskawkami.

  • W kwestii ciast każdy ma swojego faworyta, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce, miodowniki, pierniki... Bez jakich ciast nie wyobrażacie sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Wielu osobom święta Bożego Narodzenia kojarzą się głównie z wytrawnymi potrawami. Na stołach królują wówczas barszcze, ryby, pierogi, krokiety oraz różnego rodzaju sałatki. Warto jednak pamiętać, że każde ucztowanie powinno zostać zwieńczone wyjątkowym smakołykiem. Mamy nadzieję, że zostawicie...

  • Ciasta pysznie zakręcone

    ...środku ułóż rurki waflowe i połowę ubitej śmietany. Zawiń ciasto w ciasny rulon. Z wierzchu obłóż je śmietaną. Możesz na niej narysować nożem dekoracyjne paseczki lub też część bitej śmietany(...) z lodówki, usuń ściereczkę. Banany obierz, ułóż jeden za drugim wzdłuż ciasta, przykryj połową kremu. Zwiń ciasno w roladę. Wierzch posmaruj kremem, udekoruj orzechami i plasterkami bananów. Wstaw na...

  • Mazurek, makowiec, a może babka? Jeżeli zastanawiasz się, czym w tym roku zaskoczyć gości, przychodzimy z pomocą. Przygotowaliśmy krótki przewodnik po najlepszych wielkanocnych wypiekach. Skorzystają z niego zarówno miłośnicy klasycznych ciast, jak i wszyscy ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty. Fot. 123RF/Picsel Każda porządna gospodyni domowa powinna mieć w swoich kulinarnych przepisach kilka specjałów, by sprawić, aby te święta zostały na zawsze zapamiętane przez gości - a nic tak nie...

  • Ciasteczka na święta

    Są pyszne, dekoracyjne i naprawdę proste. Warto przygotować je wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku, by cieszyć się ich smakiem przez całe święta.

  • Do staropolskiej tradycji należy przygotowywanie na święta szczególnych wypieków. Dawniej sposób przyrządzania ciast był pilnie strzeżoną tajemnicą, którą matki przekazywały córkom. Dziś na ogół chętnie udostępniamy swoje przepisy znajomym, a nawet nieznajomym. W niniejszym opracowaniu znajduje się 130 przepisów na serniki i szarlotki, pierniki i pierniczki, kruche ciasta i ciasteczka, ciasta drożdżowe, biszkoptowe, torty i różnorakie drobne ciasteczka. Najwięcej miejsca poświęcono...

  • Ciasto czereśniowe

    .... 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta wyłożyć...

  • Około 100 przepisów na rozmaite smakowitości. Palce lizać! Sernik gotowany, klasyczny i wiedeński, jabłecznik na kilka sposobów, drobne ciasteczka, takie jak amoniaczki, eklerki, napoleonki, sokoły czy wuzetki. Wszystkie smakołyki możesz w prosty sposób wykonać. Upieczesz domowe ciasta tak pyszne jak te, które robiła dla Ciebie babcia. Dzięki mechanicznym urządzeniom, takim jak blender czy robot kuchenny, przygotujesz je w kilka minut. Zapach, które rozejdzie się po całym domu, zapewni...