• Informacje na temat:

    danie z pietruszki

Przepisy na temat: danie z pietruszki
  • Pietruszka odtruwa

    Korzeń pietruszki jest bogaty w związki, które mają właściwości moczopędne oraz odtruwające, a także zwiększają wytwarzanie soków trawiennych.   Nic dziennego, że warzywo to znajduje się niemal(...) natka - oprócz wyżej wymienionych składników - zawiera kwas foliowy niezbędny kobietom w ciąży do prawidłowego rozwoju płodu.   Posiekaną natkę pietruszki należy dodawać do dań (dla malucha od...

  • Sześć pomysłów na dania z truskawkami

    .... Makaron z białym serem i truskawkami Danie mocno zakorzenione w polskiej tradycji, latem warto wzbogacić smakiem sezonowych owoców, a także listkami świeżej mięty lub natką pietruszki. Owsianka(...)Najwięcej korzyści dla zdrowia przyniesie nam zjadanie surowych owoców, a propozycji, w których truskawek nie trzeba poddawać obróbce termicznej, jest naprawdę dużo. Są i takie jak pierogi, kompot...

  • Dania na każdy dzień tygodnia

    ...z natką pietruszki, bazylią i oregano.   Ryba zapiekana Sposób przygotowania 1. Dorsza umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. W misce(...) brukselkę. Zapiekaj 15 minut w temp. 180°C. Posyp tartym żółtym serem i zapiekaj jeszcze kilka minut, by się roztopił. Danie podawaj udekorowane świeżymi listkami bazylii i posypane świeżo zmielonym...

  • Zalety pietruszki

    Korzeń pietruszki dodaje się najczęściej do wywarów warzywnych, ale można z niej także przygotować purée. Z kolei natka pietruszki jest aromatyczną, zieloną "ozdobą" wielu potraw - zup, sosów, past do pieczywa itp. Jej wielką zaletą jest bogactwo witaminy C, żelaza i kwasu foliowego. Dodawana do posiłków, zwiększa ich wartość odżywczą i smak. Korzeń i natkę można podawać już po 5. miesiącu.

  • Dla zdrowia i smaku: Pietruszka

    Korzeń pietruszki to aromatyczny składnik włoszczyzny niezbędnej do każdej zupki jarzynowej i wywarów z warzyw.

  • Pieczone ziemniaki, pietruszki i marchewki

    Jesień to czas, gdy ziemniaki i inne korzenne warzywa królują na naszych stołach. Przede wszystkim są dodatkiem do różnych potraw, jednak ten przepis może być również doskonałym, samodzielnym ciepłym daniem.

  • Śledzie z pietruszką

    Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

  • Pachnące Włochami bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki

    Bakłażany z czosnkiem i natką pietruszki - to jedno z dań, które należy do klasyki włoskiej kuchni. Doskonałe jest jako ciepła lub zimna przystawka oraz jako dodatek do mięs.

  • Pyszne dania obiadowe

    ...łódeczki. Krewetki pokropione sokiem z cytryny obsmaż na gorącym oleju ze wszystkich stron. Układaj po dwie w każdej łódeczce. Dekoruj ćwiartkami cytryny, posyp natką pietruszki.  Szynka z warzywami...

  • Do smaku pietruszka

    Natomiast natka to nie tylko zielony dodatek do zup, sosów czy past kanapkowych, ale też prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawiera bowiem żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Posiekaną natkę pietruszki należy dodawać do dań (dla malucha od 6.-7. miesiąca) pod koniec gotowania, by lekko zmiękła.

Artykuły na temat: danie z pietruszki
  • Natka pietruszki

    Zdrowie całej rodziny gwarantuje zbilansowana dieta. Pamiętajmy by znalazła się w niej natka pietruszki.

  • Zwykle pojawia się na naszych talerzach w roli mało istotnego dodatku, którego smak niezbyt wyróżnia się na tle innych składników. Tymczasem pietruszka w pełni zasługuje na miano kulinarnego superbohatera. Fot. 123RF/Pcisel O właściwościach leczniczych pietruszki doskonale wiedziały nasze babcie, które bardzo często wykorzystywały ją do przygotowywania naparów i okładów, mających przynieść ulgę chorym. Współcześnie warzywo to bardzo rzadko gości na naszych talerzach, gdyż uznajemy je za...

  • Pietruszka - rodzimy superfood

    Natka pietruszki to zielona część rośliny popularnej we wszystkich regionach świata, cenionej ze względu na walory smakowe i szereg właściwości odżywczych. Charakteryzuje się sporą zawartością witamin: A, C, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9 (kwas foliowy). Oczywiście, największym atutem jest zasobność natki pietruszki w witaminę C. W 100 g liści może znajdować się jej nawet 160 mg, podczas gdy dzienne...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Pieczona gruszka z pietruszką, pęczakiem i orzechami laskowymi

    Gruszka i pietruszka tworzą niezły duet. U mnie pojawia się on w wielu odsłonach – od pietruszkowej owsianki z karmelizowanymi gruszkami przez zupę gruszkowo-pietruszkową po budyń z pietruszki z pieczonymi gruszkami. I jest też niniejsza sałatka. Pyszna, sycąca, zbudowana z rożnych struktur upieczonych jarzyn i owoców. Koniecznie posyp ją uprażonymi orzechami laskowymi!

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

    ...​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

  • Już 12 października rozpocznie się festiwal Whisky Live Warsaw. Aby wygrać zaproszenia na to wydarzenie, weź udział w naszym konkursie. W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, a wszystko za sprawą piątej już edycji festiwalu Whisky Live Warsaw. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele znamienitych trunków ze wszystkich stron świata. Jeśli chcesz wygrać zaproszenie na Festiwal, opowiedz nam, jakie danie przygotowałbyś z wykorzystaniem...

  • Ekspresowe dania na święta. Sprawdzone pomysły

    ...tej drugiej kategorii. Zaczynamy od ugotowania jarzyn -  dwóch niedużych ziemniaków, dwóch marchewek, jednej średniej pietruszki  - oraz dwóch jajek. Te czynności lepiej wykonać nieco wcześniej(...) ulubionych przypraw, natki pietruszki lub świeżo posiekanego koperku. Jeśli ma być ozdobą świątecznego stołu, możemy ją także udekorować kiełkami rzeżuchy lub, jeśli czas nam pozwala, fantazyjnie...

  • Dania jakie moglibyście zaprezentować w konkursie kulinarnych z pewnością zasługują na miano wykwintnych. Wasza wyobraźnia jest nieprawdopodobna, co sprawiło nam nie mały kłopot w wybraniu zwycięzców. llość przysłanych zgłoszeń pozytywnie nas zaskoczyła. Mimio, iż postawiliście nas przed ciężkim zadaniem, udało nam sie wybrać zwycięzców. Książki Adama Kozaneckieog "Gotowanie jest super" powędrują do: Pani Doroty Jako danie główne w konkursie kulinarnym zaprezentowałabym comber jagnięcy ze...

Zdjęcia na temat: danie z pietruszki
Wideo na temat: danie z pietruszki
  • Purée z pietruszki - jak je zrobić?

    Puree zwykle kojarzy się nam z ziemniakami, które podajemy najczęściej do obiadowych drugich dań. Ciągle jednak nie próbujemy nawet próbować przyrządzać tego półproduktu z innych warzyw czy roślin - a szkoda! To genialny i bardzo prosty sposób na wprowadzenie do swojej diety bardziej zdrowych, świeżych warzyw, których ciągle jemy za mało! Tym razem mamy dla was przepis na pietruszkowe purée - zachwycicie się tym smakiem, nawet jeśli dotąd nie przepadaliście za pietruszką!

  • Przepis na szwajcarski placek ziemniaczany

    Rösti, czyli szwajcarski placek ziemniaczany, to jeden z najpopularniejszych sposobów na śniadanie w kraju Helwetów. Puszysty placek z ziemniaków z dodatkiem aromatycznych warzyw, z dodatkiem żółtego sera i zielonych pietruszki i rukoli - to nie tylko sycące danie, ale i solidna porcja zdrowia na dzień dobry! Zobaczcie, jak szybko go przygotować!

  • Andrzej Polan i jesień w kuchni

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" królował Andrzej Polan. Kucharz przygotował dania inspirowane jesienią, m.in. śliwkę z makiem i pasternakiem, kalafior faszerowany, brukselkę z grzybami i jajkami sadzonymi oraz gruszki panierowane herbatnikami z koglem-moglem i karmelem. Zdradził także, jak odróżnić pasternak od pietruszki.