• Informacje na temat:

    danie z pieczarek i sera bialego

Przepisy na temat: danie z pieczarek i sera bialego
  • Smakowite dania z ryżem

    ...bulionu warzywnego 25 dag pieczarek 2 czerwone papryki 2 małe pory 20 dag kabanosów 3 łyżki oleju 3 gałązki tymianku 10 dag żółtego sera 1 jajko 5 łyżek mleka sól, pieprz Przygotowanie(...) 2 jajka 10 dag żółtego sera 2 łyżki mąki pszennej 5-6 łyżek klarowanego masła sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu.Odstaw do...

  • Ulubione dania papieża Benedykta XVI

    ...kremówki 300 g makaronu wstążki sól, biały pieprz sok i skórka z 1 cytryny pół pęczka melisy Przygotowanie: Filet pokroić w cienkie plastry. Cukinię pociąć wzdłuż  (np. za pomocą hebelka do sera(...) i dodać do sosu. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Dekorować listkami melisy   Spaghetti w sosie curry Składniki na 2 porcje: 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 1 mały ziemniak 1 papryka...

  • Klasyczny zestaw francuski

    Blanquette de veau (cielęcina w białym sosie) to klasyk kuchni francuskiej. Danie to przygotowuje się na bazie bulionu z cielęciny, obowiązkowo z białym winem. Sos ma bardzo delikatny, wykwintny(...) składniki w blenderze. Tuż przed podaniem: 1. Na małej patelni karmelizujemy orzechy na maśle i miodzie,  w razie potrzeby dodajemy kilka kropel wody, odstawiamy. Obtaczamy dokładnie serki w mące...

  • Obiady kryzysowe

    ..., zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie(...). Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Przed podaniem dekorujemy kotlety dowolną zieleniną. Kotlety z mortadeli 1. Mortadelę kroimy w dość grube plastry. 2. Jajko...

  • Kapusta włoska - warzywo do ponownego odkrycia

    ...g pieczarek, dwóch łyżek sosu sojowego, 2 szklanek mleka, 2 łyżeczek sosu sojowego, małej cebuli, 2 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek tartego sera, soli, pieprzu, mielonej gałki muszkatołowej do smaku...

  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Szybki i tani obiad

    ...minut Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal Ryż z mięsem mielonym Składniki na 4 porcje: - 150 g ryżu, - sól, - 250 g pieczarek, - 2 pory, - 2 łyżki oleju, - 500 g mieszanego mięsa mielonego(...) Warzywno-jajeczne ragout Składniki na 4 porcje: - 500 g brokułów, - sól, - 6 jajek, - 150 g ryżu, - średniej wielkości cebula, - 250 g małych pieczarek, - 40 g masła, - 25 g maki, - 250 ml mleka...

  • Idealne przekąski na sylwestrową domówkę

    ...tostowego skrop masłem z rozmarynem, rozłóż na nich plasterki sera i wstaw je na kilka minut do piekarnika (aż ser się roztopi). Przełóż grzanki na półmisek, połóż kawałek figi lub gruszki, listek...

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ..., - szczypta curry, - sól, pieprz gałka muszkatołowa, - 200 g śmietany, - 4 jajka, - 55 g startego sera Gouda, - mała cebula, - 375 g pieczarek, - pół pęczka pietruszki, - 10 g masła(...) wina, - 800 ml bulionu warzywnego, - 150 g pieczarek, - 30 g pomidorów koktajlowych, - 200 g boczniaków, - pęczek rukoli, - sól, biały pieprz, - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    ..., - mała główka kapusty, - 4 łyżki oleju, - gałka muszkatołowa, - 200 g pieczarek, - 6 gałązek koperku, - łyżka jasnej bazy do sosów, - żółtko, - 3 łyżki śmietany Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrozić(...), - 3 łyżki mleka, - 50 g tartego sera Gouda, - rzeżucha do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozmrozić, rozwałkować, pociąć na 6 kwadratów. Na każdym ułożyć pół plasterka szynki i plaster ananasa. Rogi...

Artykuły na temat: danie z pieczarek i sera bialego
  • Z serem pleśniowym

    Tagliatelle w sosie serowym Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu grube wstążki, np. tagliatelle, 15 dag sera gorgonzolaDD8 dag suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki oleju, 5 dag orzeszków(...). Sznycle pod gorgonzolą Składniki na 4 porcje: 75 dag brokułów, sól, 4 sznycle wieprzowe (po 15 dag każdy), 2 łyżki oleju, pieprz, 10 dag śmietany kremówki, 300 ml mleka, 10 dag sera...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...

  • Dania dla jaroszy

    ...długoziarnistego, 10 dag pieczarek, 1 cebula, sól1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 puszka kukurydzy, 10 dag mrożonego zielonego groszku, 10 dag sera gouda, po 2 żółte i czerwone papryki, pieprz(...) proc., 250 ml mleka, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 5 dag żółtego sera np. gouda, 2 środki (tzw. serca) sałaty rzymskiej, 10 dag pomidorków koktajlowych, 1 marchewka, 4 łyżki białego...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Biały ser w roli głównej

    Faszerowane conchiglioni z sosem Składniki na 4 porcje: 16 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle), 25 dag sera ricotta (ew. mielony tłusty twaróg), 20 dag pieczarek, 6 dag szynki, 2 małe(...) dag sera feta, 30 dag pieczarek, 4 jajka, 3 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki, zioła prowansalskie, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę opłucz, osącz, przełóż do garnka, zalej taką ilością wrzątku, aby...

  • Sery pod różną postacią wyjątkowo często goszczą na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie tak samo wpływają na nasze zdrowie. Oto lista tych, które powinniśmy cenić najbardziej. Białe, żółte, pleśniowe - Polacy uwielbiają sery i bardzo chętnie po nie sięgają. Stanowią one doskonały dodatek do kanapek lub podstawę pysznej przekąski. Wielu z nas nie może wyobrazić sobie codziennych posiłków bez serów. Warto jednak wiedzieć, że niektóre sery lepiej wpływają na nasze zdrowie, a...

  • Dania z drobiu

    Składniki na 4 porcje: 600 g piersi z kurczaka, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, 100 g pieczarek, 1 por, 2 łyżki oleju, 125 ml śmietany 33 proc., 1 ząbek czosnku, 200 g wędzonego sera (np. gryficki(...). Udka serwować z pomidorkami i szpinakowym pesto. Rolada z indyka Składniki na 4 porcje: 700 g piersi z indyka, sól, 50 g żółtego sera (edam), pieprz, garść posiekanych ziół: natka, tymianek...

  • Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej. Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która -...

  • Danie z tego... co zostanie

    Oto przepisy, dzięki którym w kuchni nic się nie zmarnuje. Zupa porowo-serowa Składniki: • 80 dag porów • 10 dag sera żółtego (może być zeschnięty) • 20 dag śmietankowego serka topionego • 750(...) dag mięsa, np. pieczeni z obiadu, kiełbasy, parówek kilka pieczarek • puszka (850 ml) pomidorów • pół szklanki kremówki • mała kulka mozzarelli (125 g) • ew. serek topiony (100 g) • 2 pomidory...

  • Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Jak je przygotować, aby uniknąć kulinarnej nudy? Fot. 123RF/Picsel Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok, jednak rzadko mówi się o ich prozdrowotnych właściwościach.  Już od wielu lat pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym...