• Informacje na temat:

    danie z mrożonej ryby

Przepisy na temat: danie z mrożonej ryby
  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    ...zapakuj w osobną torebkę, by zapobiec ich sklejeniu. Rozmrozisz tylko tyle, ile w danej chwili będziesz potrzebować.  Jak mrozić ryby? Podobnie jak w przypadku mięsa, do mrożenia nadają się jedynie ryby, które wcześniej nie były rozmrażane. Najlepiej jest mrozić ryby świeżo złowione, dzięki czemu nawet po czterech miesiącach w zamrażalniku, będziemy mogli cieszyć się ich wspaniałym smakiem...

  • Kotlety z ryby

    Prosty przepis na kotlety z ryby.

  • Ryby -  bezcenny skarb z morskiej głębiny

    ...ryby, które są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, jodu, cynku, selenu oraz żelaza. Woda morska niczym antybiotyk Woda morska pełna jest substancji odżywczych(...) udowodniły, że woda morska posiada właściwości bakteriobójcze a nawet antybiotyczne. Dlatego też doceńmy skarby jakie daje nam morze, szczególnie w postaci ryb. Rybne przysmaki na różne sposoby Ryby...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    Ryby i owoce morza są niskokaloryczne, lekkostrawne, smaczne. I zdrowe. Ale czy zawsze? Oto przegląd popularnych opinii na temat ryb i owoców morza.

  • Czas na dobrą rybę

    ...​Wbrew krążącym po sieci opiniom, nad polskim morzem można zjeść dobrą, świeżą rybę. Niestety nie wszędzie i nie zawsze, dlatego warto zachować czujność. Ryby są zdrowe i szczególnie polecane dla dzieci. Czego się zatem wystrzegać?

  • Wakacyjna ryba

    ...​Liczysz, że nad morzem zjesz dobrą i świeżą rybę? Wbrew krążącym po sieci opiniom jest to możliwe. Nie znaczy to jednak, że nie trzeba pozostać czujnym. Zwłaszcza, że ryby są zdrowe i polecane dla dzieci. Na co zatem zwracać uwagę?

  • Smażona, wędzona, z folii czy na parze?

    ...​Wybierając się nad morze z lubością korzystamy z lokalnych smażalni i wędzarni ryb. W końcu nie ma nic przyjemniejszego niż zjeść świeżą rybkę w przytulnym lokalu. Do tego ryby są przecież zdrowe i polecane dla dzieci. Jak więc odmówić sobie takiej przyjemności?

  • Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo

    ...- Karkówka i kiełbasa zostają jako klasyk, ale jest coraz więcej eksperymentów - mówi PAP Life były mistrz świata w grillowaniu Maciej Grubman i dodaje, że coraz częściej na ruszt wrzucamy ryby i warzywa. Na grillu wszystko można zrobić smacznie i zdrowo - wtóruje szef kuchni Paweł Kibart.

  • Zielono mi!

    ..., szpinak, zielony groszek i brokuły, dzięki czemu danie ma intensywnie warzywny smak i aksamitną konsystencję. Mrożone tuż po zebraniu, polskie smakołyki wprost z natury, w kilka chwil gotowe są do(...). Zupa krem z zielonych warzyw może posłużyć również do przygotowania... apetycznego sosu, na przykład do ryby. Lekka ryba z warzywnym dodatkiem będzie doskonałym urozmaiceniem wiosennego menu. Dodatek...

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...zdrowe, pyszne i nie tuczą. To spodoba się szczególnie kobietom! Wybieraj na grilla to, co jest zdrowe: Równie smaczne jak karkówka czy żeberka, mogą być: niskokaloryczny opiekany drób, ryby, owoce morza, warzywa, a nawet sery (szczególnie oscypek) i owoce. Zawsze używaj tacek: Jeśli ułożysz mięso czy ryby bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz i soki będą skapywały na żar. A wtedy pojawi się...

Artykuły na temat: danie z mrożonej ryby
  • Sześć sposobów na dobre mrożenie

    Najczęściej mrozimy owoce, warzywa, mięso i ryby. Ale tak naprawdę mrozić można niemal wszystko, zwłaszcza gotowe potrawy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, aby produkty były jak najdłużej(...) rodziny, kotlety na posiłek dla dwojga, marchewkę z groszkiem na raz, mieszankę warzywną na zupę. A gdy ugotowało Ci się za dużo obiadu, zamroź całe danie składające się np. z kaszy, kotleta i buraków...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    .... Filety warto przełożyć pergaminem - nie będą się sklejać" - tak w książce "Wykorzystuję, nie marnuje" radzi Sylwia Majcher. Autorka podpowiada też, że upieczone lub ugotowane ryby można zamarynować...

  • Jak przyrządzać ryby

    Lekcja kupowania Sprawdź, czy tułów ryby jest gładki, sztywny i sprężysty. Jeśli jest miękki, wiotki i ze zgrubieniami – ryba jest nieświeża. Oczy ryby powinny być wypukłe, jasne i wilgotne. Jeśli są mętne i suche – nie kupuj jej. Skrzela muszą być żywej czerwonej barwy, bez zasinień. O świeżości ryby świadczy też jej skóra – wilgotna i lśniąca. Naturalne dla gatunku plamy muszą mieć żywe...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    Ryba zapiekana w posypce Składniki na 4 porcje: 4 spore filety smażonej lub pieczonej ryby, 1/2 kostki masła, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku, 1/3 pęczka koperku, 1/3 pęczka(...) ułóż porcje ryby, a na niej masło ziołowe oraz bułkę tartą z serem i skórką cytrynową. Formę z rybą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190° C. Rybę zapiekaj 25-35 minut. Podawaj na ciepło...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    .... A jeśli jemy ryby hodowlane, odpowiednio karmione, ryzyko, że trafimy na zarażone, jest minimalne. Poza tym pasożyty giną w rybie zamrożonej w temperaturze -35 st. C, w czasie gotowania i pieczenia(...) Medycznego Enel-Med w Warszawie. Dzięki tym składnikom ryby chronią nas przed chorobami układu krążenia, konserwują układ nerwowy, poprawiają pamięć, zapewniają dobrą kondycję mięśni i prawidłowe tempo...

  • Kotlety z ryby

    Przygotowanie: Trzy jajka włóż do rondelka, zalej je wodą, aby całe były zanurzone w wodzie i ugotuj na twardo ze szczyptą soli. Zaraz po ugotowaniu jajka przełóż do naczynia z bardzo zimną wodą. Gdy ostygną, pokrój je w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, po czym przesmaż na łyżce oleju. Jeśli przygotowujesz danie z filetów mrożonych, rozmroź je odpowiednio wcześniej...

  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Królowa lodu: Chłodzenie pod kontrolą

    ...​Mrozić można niemal wszystko, ale najczęściej do niskich temperatur trafiają sezonowe owoce i warzywa, mięso i ryby. Jak je przechowywać, aby nie dać pola do popisu bakteriom takim jak Listeria monocytogenes?

  • Paluchy rybne w chrupiącej złotej panierce

    Rodzinny rarytas idealnie nadający się do mrożenia – paluszki rybne – przygotowuję z łososia. Ryby są doskonałym źródłem kwasów tłuszczonych omega-3, które pomagają nam utrzymać w ryzach cholesterol.

  • Ryby -  bezcenny skarb z morskiej głębiny

    ...ryby, które są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, jodu, cynku, selenu oraz żelaza. Woda morska niczym antybiotyk Woda morska pełna jest substancji odżywczych(...) udowodniły, że woda morska posiada właściwości bakteriobójcze a nawet antybiotyczne. Dlatego też doceńmy skarby jakie daje nam morze, szczególnie w postaci ryb. Rybne przysmaki na różne sposoby Ryby...