• Informacje na temat:

    danię z mięsa wołowego

Przepisy na temat: danię z mięsa wołowego
  • Rolady wołowe z marchewką

    Jedno z ulubionych dań Ślązaków. Tradycyjnie podawana z kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.

  • Bitki wołowe w panierce

    Składniki dla 6 osób: 1 kg mięsa wołowego - pieczeniowego 2-3 jaja 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula olej pieprz sól Sposób przygotowania: 1. Mięso wymyć, osuszyć, pokroić w plastry na grubość ok. 1½ cm i rozbić. Doprawić, obtoczyć w mące i panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Obsmażyć na złoty kolor z obu stron.2. Następnie...

  • Siekane burgery wołowe na wakacyjnego grilla

    Sposób przygotowania 1. Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić. 2. Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować. 3. Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury. 4. Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu oraz plastry ogórków...

  • Pulpety wołowe w pikantnym sosie

    Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 200ml  bulionu wołowego 100g pokrojonej w kostkę cebuli 10ml oliwy z oliwek Gallo Classico 20g przypraw (cynamon w laskach, anyż, mielony pieprz, nasiona musztardy i papryczki chili) 50g mąki, sól do smaku 100g (gotowego) purée ziemniaczanego Przygotowanie: Przypraw mięso solą i pieprzem, uformuj kulki. Obtocz je w mące...

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...mięso jest soczyste i kruche. Tradycyjna karkówka Wielu z nas nie wyobraża sobie grilla bez karkówki wieprzowej. To najczęściej wybierany przez nas gatunek mięsa i, zaraz po kiełbasie(...) zamarynować karkówkę. Ważne jest użycie w tym celu soli, która osłabi strukturę mięśnia i rozpuści część białek odpowiedzialnych za kurczenie się mięsa. Dzięki temu karkówka będzie bardziej soczysta i nie...

  • Sycylijskie calzone z mięsem mielonym

    Składniki: 1 op. gotowej mieszanki na pizzę 40 dag wołowego mięsa mielonego po 1 czerwonej i żółtej papryce 5 dag startego żółtego sera 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 10 dag koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku po 2 łyżki posiekanej bazylii i szczypiorku oliwa oregano sól pieprz 30 ml wody 1 łyżeczka cukru Przygotowanie...

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    Na zrazy wołowe najlepiej nadaje się pierwsza krzyżowa lub ligawa. Możemy je też zrobić z wołowiny z udźca. To danie zachwyca miękkością mięsa, aromatem i pysznymi dodatkami. Przed laty to było danie popisowe wielu pań domu. Może warto do niego powrócić i wprowadzić je do menu? Do przygotowania zrazów zawijanych potrzebujemy: 10 plastrów wołowiny z pierwszej krzyżowej, 4 ogórki kiszone, najlepiej...

  • Domowe burgery z soczystym kurczakiem

    Kiedy spojrzymy na definicję burgera, standardowo danie to składa się z bułki z kotletem wołowym, warzywami oraz sosem, który dopełnia smak potrawy. Jednak zamiast tłuściejszego mięsiwa, do środka można dać ser halloumi, delikatne mięso z kurczaka czy nawet marynowane tofu. Smak będzie rewelacyjny!

  • Sekret klasycznego amerykańskiego hamburgera to...

    Cała tajemnica przygotowania klasycznego amerykańskiego hamburgera polega na tym, by został zrobiony z czysto wołowego mięsa, nie zmieszanego np. z wieprzowiną. Po zmieleniu mięso można lekko posolić, ale nic więcej - nie używamy jajek, bułki czy innych dodatków.

  • Tatar

    Uchodzi za przysmak dla koneserów oraz "bardzo męskie" danie. Nawet jeśli nie trafia do nas wizja jedzenia surowego mięsa, warto się przełamać i spróbować jak smakuje tatar przygotowany w domu. Pamiętajmy, że nie jest to danie dla kobiet w ciąży i dzieci.

Artykuły na temat: danię z mięsa wołowego
  • Roladki wołowe

    ...mięsa posmaruj musztardą. Rozłóż boczek, ogórki i talarki cebuli. Zwiń formując roladki. Zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż roladki, obsmaż na rumiano...

  • Zrazy wołowe

    ...i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć porcję natki, pomidorów i sera. Zrolować, obwiązać mocną bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Boczek pokroić na kawałeczki. Cebule obrać, pokroić w plasterki. 2W(...), liście grubo poszatkować. Około 20 minut przed końcem pieczenia do mięsa dołożyć poszatkowaną kapustę, boczek i cebulę. Przyprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Ziemniaki odcedzić...

  • Żeberka wołowe w melasie z serową polentą

    ...selera naciowego, pokrojone, 1 butelka mocnego czerwonego wina, 1,5 litra bulionu wołowego, 1-2 łyżki melasy. Na gremolatę (dodatek do posypania dania): 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 2 łyżki...

  • Mięso na winie

    Włoskie ossobuco Składniki na 4 porcje: 1 pęczek włoszczyzny, 2 średnie cebule, 2 pomidory, 1 pęczek szałwii, 3 gałązki rozmarynu, 4 plastry mięsa z giczy cielęcej(po ok. 30 dag każdy), 2 łyżki(...) 15 minut w posolonej wodzie. Roladki wyjąć, trzymać w cieple, aby nie wystygły. Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu z duszenia mięsa. Gotować, aż zgęstnieje, przyprawiając do smaku...

  • Gulasz z trzech rodzajów mięsa

    .... Z mięsa wołowego najlepsze będą: goleń, łopatka, pręga, karkówka albo udziec. Natomiast wszystkim, którzy ze względów zdrowotnych lub dla szczupłej figury unikają tłuszczu, polecamy mięso drobiowe, np(...) laurowym, zielem angielskim, pieprzem i majerankiem. Można też stosować imbir, curry, chili, rozmaryn, oregano czy estragon. Gulasz drobiowy z papryką i cukinią Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa...

  • Dania z grilla. Steak Hache

    ...w przygotowywanych potrawach. Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na(...) wybór - filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry) - ryby - warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.) - szaszłyki z chudego mięsa i warzyw Tego unikaj! -   tłusta karkówka...

  • Dania z wołowiny

    Grillowane steki z warzywami Składniki na 4 porcje: 800 g antrykotu wołowego, 1 łyżka ziaren jałowca, 2 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki czystej wódki, 1 cukinia, 1 bakłażan, 4 czerwone(...) g wołowiny z łopatki lub udźca, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 małe ogórki kiszone, 100 g mięsa wędzonego, 3 łyżeczki musztardy, 4 cebule, olej lub smalec, 2 łyżki mąki. Ugotowane na twardo...

  • Szałwia - lekarstwo i dodatek do dań

    ...skropione oliwą z oliwek. A może w kotlecikach? Natrzyj mięso solą, pieprzem i pokruszonymi, suszonymi listkami szałwii. Uformuj kotlety i przysmaż je na maśle. Zredukuj ogień, zalej szklanką wołowego...

  • Plastry wołowiny delikatnie rozbić tłuczkiem (najlepszym sposobem jest włożenie w czasie tłuczenia mięsa do woreczka – nie traci wówczas ważnych substancji odżywczych i nie robi się suche). Pietruszkę, czosnek, szynkę, skórkę pomarańczową, sól i pieprz wymieszać i rozłożyć na plastrach wołowiny. Plastry mięsa mocno zawinąć i przekłuć wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ok.10 minut...

  • Co jeść, aby wzmocnić się po chorobie?

    Nie może zabraknąć pełnowartościowego białka. Znajdziesz je w chudym mięsie, rybach i w półtłustym nabiale. Menu powinno obfitować w rosoły wołowe i drobiowe, zupy jarzynowe, krupniki, klopsy, pieczenie mięsne, kotlety.

Zdjęcia na temat: danię z mięsa wołowego
Wideo na temat: danię z mięsa wołowego
  • Takie danie oczaruje każdego gościa

    Kruche i soczyste - takie właśnie powinno być mięso, które chcemy zaserwować gościom. Jak oczarować nawet najbardziej wymagającego smakosza? W kuchni programu "Pytanie na śniadanie" gościł kucharz Dominik Moskalenko, który wytłumaczył, jak przygotował pieczeń z rostbefu wołowego z boczkiem. (Źródło: TVP/x-news)

  • Przepis na lazanię z wołowiną

    Lazania - przepyszny sposób na wyborną zapiekankę, która zawsze świetnie smakuje! Przepis na lazanię jest naprawdę prosty i niewymagający - płaty charakterystycznego makaronu przekładane serem, mięsnym farszem i beszamelem - w parę chwil można przygotować przepyszne danie, które zachwyci wszystkich. Tym razem przygotowaliśmy dla was prosty przepis na nietypową lazanię - z mięsem wołowym, dzięki czemu zyskuje zupełnie innego, przepysznego smaku! Zobaczcie, jak łatwo ją zrobić!