• Informacje na temat:

    danie z ciasta francuskiego

Przepisy na temat: danie z ciasta francuskiego
  • Zupa z daszkiem z francuskiego ciasta

    Świetny pomysł na oryginalne danie...

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

  • Kurki serowo-tymiankowe pod ciastem francuskim

    Świeże zioła można wykorzystać dla wzmocnienia smaku oraz dekoracji dowolnych dań. Delikatne listki tymianku przepysznie uzupełnią zapiekane pod ciastem francuskim kurki.

  • Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

    ...z ciasta francuskiego - z Francji. We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne(...) minut. Z obu płatów ciasta francuskiego wytnij 2 duże koła o takiej samej średnicy. Na jednym rozsmaruj farsz (zostaw brzeg 2 cm) i połóż w dowolnym miejscu cały migdał. Wolne brzegi posmaruj...

  • Pyszne dania obiadowe

    Pieczeń rzymska w cieście francuskim Sposób przygotowania 1. 3 jajka ugotuj na twardo. Mięso zmiel, przypraw solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Posiekane cebule zrumień, dodaj do mięsa. Bułkę namocz, dobrze odciśnij. Przełóż do mięsa. Wbij pozostałe jajka. Wymieszaj.  2. Okrągłą formę z dziurką posmaruj tłuszczem, wyłóż pasma francuskiego ciasta tak, by...

  • Dania na cały tydzień

    Te potrawy umilą każdy dzień. Są wyjątkowo smaczne!

  • Gulasz pod ciastem

    Znane danie w nowej odsłonie...

  • Pakuneczki w cieście francuskim

    ...szpinak, tak by wypełnił też ciasto po bokach. Zawiń płat ciasta i ściśle zlep na boku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180 st.  2. Jarzynka: boczek drobniutko pokrój i podsmaż na(...) dzikiego ryżu. Danie udekoruj natką pietruszki...

  • Słone odsłony słodkich dań

    Rogaliki, muffiny i tarty… wszyscy zajadamy się nimi w wersji słodkiej. Choć zwykle kojarzą nam się z deserem, to czas przełamać rutynę i spróbować ich w nieco innej odsłonie. Z boczkiem, szynką i warzywami tworzą naprawdę smaczne i wytrawne kompozycje. Jak je przygotować? Sprawdźcie nasze pomysły!

Artykuły na temat: danie z ciasta francuskiego
  • Łatwe przepisy na dania z parówkami

    ...) – podgrzewamy i... fasolka po bretońsku gotowa! 6. Chrupiące zawijańce Całe lub pokrojone parówki owinięte w paseczki ciasta francuskiego (można je posypać sezamem) pieczemy na złoto i... gotowe! Takie(...)! 2. Prosta tarta Zamiast wielu dodatków – same parówki na spodzie z kruchego ciasta! Taką wytrawną tartę przygotujesz raz-dwa. To ciekawy, prosty pomysł na smaczną i sycącą przekąskę, jeśli np...

  • Ciasto francuskie, jako produkt dosyć tani i uniwersalny, bardzo często trafia do naszych koszyków w czasie zakupów. Dopiero później okazuje się, że nie mamy pomysłu, co z nim zrobić. Na szczęście nasi użytkownicy znają niejeden przepis z jego wykorzystaniem. Fot. 123RF/ Picsel Mając w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, niestraszni będą nam niezapowiedziani goście ani nagłe napady głodu. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujemy zaskakujące przekąski, które cieszą oko i podniebienie....

  • Otulone ciastem

    Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

  • We Francji gotowanie to styl życia a każdy posiłek jest małym świętem. David Gaboriaud propaguje tę ideę w Polsce. Lokalne produkty, wspólne gotowanie, celebrowanie posiłków - ta książka to nie tylko zbiór przepisów. To również niezwykła opowieść o tym, jak jedzenie łączy ludzi. Powolne degustowanie, nieśpieszne rozmowy, spędzanie czasu z bliskimi - z tej książki dowiesz się, jak robią to Francuzi. Coś francuskiego to nie tylko zbiór przepisów na francuskie klasyki, ale także wciągająca...

  • Minitarty na cieście francuskim

    Proste i eleganckie danie.

  • Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite...

  • Po francusku, czyli z umiarem

    ...nacji. Porcja befsztyku we Francji ma 10-15 dag, a nie 20, 25 czy 30 dag jak w Stanach. We Włoszech talerz makaronu często występuje jako pierwsze, a nie główne danie posiłku, a porcja jest bliższa(...), gdy wszystkie składniki się połączą. Wlej ciasto do formy i piecz około 25 minut - do chwili gdy ostrze wbitego po nasadę noża po wyjęciu z ciasta będzie suche. Wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż...

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej...

  • Klasyka francuskiego cukiernictwa – ślimaki z rodzynkami i z orzechami, Christophe Felder

    ...musu z czterech czekolad, skusiłam się dzisiaj na nie. Za oknem zimno i leje… a domu niebiańsko pachnie ! Przyznam, że kosztowało mnie to sporo pracy, wiele wałkowania, gdyż ślimaczki są z ciasta drożdżowo-francuskiego, ale warto było. Zrobiłam ich 48 sztuk bo jak już robić to robić i połowę w stanie surowym zamroziłam w paczuszkach… będą grzały ręce i buzie w najbliższych dniach, na podwieczorkach...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

Wideo na temat: danie z ciasta francuskiego
  • Rolada z ciasta francuskiego z dipem serowym

    Sylwia Biały przygotowała ciasto francuskie z pieczarkami i sosem serowym. Szybkie, ale sycące danie to doskonały pomysł na obiad po powrocie do domu z pracy. (Źródło: TVP/x-news)

  • Ekspresowe dania na Boże Narodzenie

    Prezentujemy jak w prosty sposób przygotować dania na Boże Narodzenie. Przygotujemy szynkę świąteczną oraz koszyczki z ciasta francuskiego z pastą warzywną. Smacznego!

  • Ekspresowe dania na Boże Narodzenie

    Prezentujemy jak w prosty sposób przygotować dania na Boże Narodzenie. Przygotujemy szynkę świąteczną oraz koszyczki z ciasta francuskiego z pastą warzywną. Smacznego!