• Informacje na temat:

    danie wloskie mielonego indyka

Przepisy na temat: danie wloskie mielonego indyka
  • Domowe makarony według włoskich przepisów

    Dla Włochów to danie narodowe. Bez codziennej porcji pasty, jak nazywają makaron przyrządzany na różne sposoby, nie wyobrażają sobie życia. Warto się skusić!

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...cebule. Po połowie czasu pieczenia polewać pierś przygotowaną mieszanką. Obrane marchewki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem podsmażyć je na tłuszczu(...) wodą. Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu sporządzamy marynatę. Gęś nacieramy dokładnie z każdej strony, również wewnątrz. Tak przygotowaną gęś...

  • Przysmaki z różnych stron świata

    ...mleku) • 10 dag mielonej piersi kurczaka lub indyka • duży dojrzały pomidor • szczypiorek • 1/2 ząbka czosnku • oregano Przygotowanie: Mięso włóż do wrzątku i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Dodaj do niego zmiażdżony czosnek. Pomidora sparz, obierz, drobno pokrój, a następnie dodaj do mięsa. Dopraw danie oregano i duś pod przykryciem przez kolejne...

  • Kuchnia chorwacka

    ...najbardziej znanych potraw mięsnych należą: meso sa žara - mięso z grilla ( najczęściej wieprzowina ), miješano meso - kilka rodzajów mięsa z warzywami, čevapčiči ( paluszki z mielonego mięsa(...) oraz potrawy z makaronem i mięsem z dodaniem uprawianych tu trufli. W regionie śródlądowym ( obszar Gorskiego Kotaru i Liki ) jedzenie przyrządza się zazwyczaj na otwartym ogniu. Spożywa się tam...

  • Co warto wiedzieć, by nie "zgubić się" przy stole

    ...świeżej bazylii. Skropiona oliwą z oliwek z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Doskonała przystawka na każde przyjęcie, zwłaszcza latem, jest niezwykle lekka i ma wielu zwolenników na całym świecie(...) najbardziej tradycyjne to kluseczki ziemniaczane podobne do polskich kopytek. Świetnie pasują jako dodatek do mięs, a zapiekane z włoskimi sosami tworzą wspaniałe danie. Polecam sos truflowy! Gnocchi...

Artykuły na temat: danie wloskie mielonego indyka
  • Potrawy wloskie czyli menu weselne

    ...do polskiej Wikipedii " faraona" - zero uczuc. Psy faraona mialam i samego faraona a faraony do jedzenia " niet ". Coz poszlam do cioci Wikipedii wloskiej. Oczywiscie byla pod nazwa gallina(...) jednak po kolei. Antipasti: czyli przystawki: 1. Tacchino e rugola .  Do menu wkradl sie blad. Chodzi o salate rucola lub po polsku rokole. Bylo to bardzo dobre. Cieniutkie plastry indyka z malymi...

  • Indyk uznawany jest za jeden z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest smaczny, chudy i lekkostrawny. Ale w jaki sposób zamienić go w ciekawe danie? Fot. 123RF/Picsel Indyk to bogate źródło białka - podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym i problemami sercowymi. Zawarte w jego mięsie cenne minerały - między innymi cynk, fosfor czy...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...cebule. Po połowie czasu pieczenia polewać pierś przygotowaną mieszanką. Obrane marchewki gotować 15 minut w osolonej wodzie. Pokroić w plasterki. Krótko przed podaniem podsmażyć je na tłuszczu(...) wodą. Z siekanego czosnku i igiełek rozmarynu z dodatkiem oleju, soli i świeżo mielonego pieprzu sporządzamy marynatę. Gęś nacieramy dokładnie z każdej strony, również wewnątrz. Tak przygotowaną gęś...

  • Sałatka to doskonała propozycja na lekki posiłek lub przekąskę, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Wzbogacając warzywa w mięsne dodatki, grzanki oraz ziarna stworzymy zbilansowane, lekkostrawne danie zawierające wszystkie niezbędne do organizmu składniki – białko, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Fot. materiały prasowe Składniki (2 porcje): 150 g miksu sałat 150-200 g polędwiczki z indyka 2 łyżki miksu ziaren Kresto (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam) 1 łyżka kaparów...

  • Smażone dania mięsne

    ...i pikantniejsze, jeżeli przed panierowaniem posmarujemy mięso cienką warstwą musztardy sarepskiej lub tartego chrzanu. Roladki indycze Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka, 1 marchewka, 1 por, sól, pieprz(...) olejowej, 60 dag mięsa mielonego, 5 łyżek bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz, 1 łyżeczka posiekanego majeranku, olej do smażenia 1. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka z posoloną, wrzącą wodą. Ugotować...

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Kurczak po włosku czyli Cacciatore oraz o produktach sezonowych na maj… i kawałek czerwca !

      Pollo alla cacciatora, któż nie zna tego sztandarowego dania włoskiej kuchni. W samych Włoszech istnieje kilka jego wersji bo na przykład gdy włoskie...

  • Dania kuchni włoskiej cieszą się w Polsce popularnością nie od dziś. Jak wskazuje „Raport 2013, Rynek Gastronomiczny w Polsce”, smaki pochodzące z kraju pizzy i makaronów, odpowiadają bardzo szerokiej rzeszy konsumentów. Pizza powoli staje się w naszym kraju potrawą narodową. Wszyscy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że danie to pochodzi z Włoch. Ale czy wiedzą, że było także ulubionym przysmakiem polskiego króla?Korzenie pizzy sięgają starożytności, jej pierwowzór podawali już...

  • Szybki zimowy obiad

    ...pomidorów, 1 l bulionu drobiowego, ½ puszki kukurydzy, sól, pieprz, cukier, 2 łyżki masła, ½ pęczka natki pietruszki, ½ szklanki śmietanki kremówki, 30 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 jajko, 2-3 łyżki(...) i wyłóż kurczaka z warzywami. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 380 kalorii Indyk z kaszą kuskus Składniki na 4 porcje: 30-40 dag piersi z indyka, średnia cebula, papryka...

  • - A właśnie tajemnica naszej kuchni wywodzącej się z biedy, tkwi w prostocie. Sekret smaku natomiast w składnikach wysokiej jakości, dojrzewających na słońcu - Tak o swojej kuchni mówią Włosi, którzy jeść pizze i pastę zaczęli dopiero w XIX wieku. W pierwszych wiekach istnienia Rzymu, jadano to, co można było przyrządzić, dzięki uprawie ziemi i hodowli bydła. Potrawą narodową była zwykła "papka" - gęsta i rozgotowana, ze zmielonego prosa, jęczmienia, pszenicy lub roślin strączkowych. Sztuka...