• Informacje na temat:

    danie o smaku gyrosa

Przepisy na temat: danie o smaku gyrosa
  • Przepisy na dania z grzybami

    ...odcedzamy je, studzimy i kroimy w kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku i smażymy do zarumienienia(...) leśne. Doprawiamy do smaku i dorzucamy listki bazylii. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na lekko podpieczony spód tary i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. Pod koniec...

  • Z garnków świata - Grecja

    ...z jogurtem i doprawiamy do smaku. Dolmadhes Składniki: 50 świeżych liści winorośli; 400 g ryżu; 100 ml oleju; 2 cebule; pęczek cebulki dymki; łyżka mięty; 2 łyżki siekanego koperku; 2 łyżki zielonej...

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...sosem sałatkowym i wymieszaj. Czas przygotowania: 75 minut Danie dla 6 osób Gulasz jagnięcy z cukinią Składniki: - jagnięcina (karkówka lub łopatka) - 1 kilogram, - przyprawa do gyrosa Knorr(...) okazji nasze menu? Na przykład spotykając się ze znajomymi na szklaneczkę irlandzkiego piwa oraz popularne w Irlandii danie z jagnięciny lub ziemniaków. W zależności od umiejętności kulinarnych...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...stole. I trzymając w ręku szklankę przyjemnie chłodnego wina retsina o charakterystycznym smaku sosnowej żywicy lub ouzo, rozbielonego wodą, którego kolor wspaniale harmonizuje z błękitem nieba i morza(...) delikatnie różowa taramosalata czyli pasta z chleba lub ziemniaków oraz ikry z dorsza. Albo pasta z upieczonego w całości na grillu bakłażana (baba ganush) o lekko wędzonym, dymnym smaku. Na...

Artykuły na temat: danie o smaku gyrosa
  • Gyros z kurczaka w chlebku pita

    Polej gyrosa sosem jogurtowym.

  • Dwie kobiety — producentka i psychodietetyczka. Wspólna pasja — kulinaria. Jeden cel — dobry smak. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka-Łaska - kulinarne autorytety stacji TVN Style - wywołały już niejedną Rewolucję na talerzu. Po popularnym programie i opartej na nim bestsellerowej książce, panie postanowiły iść za ciosem i doprawić tegoroczną jesień znakomitą Szczyptą smaku. W nowej książce udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni...

  • Gotowanie na wakacjach

    Proste i szybkie w przygotowaniu, bogate pod względem smaku i wartości odżywczych - takie powinny być idealne dania na kamping lub piknik.

  • Ciemne, mocno kwaśne owoce aronii to doskonały przysmak dla wszelkiego ptactwa. Warto się spieszyć, by z owocujących krzewów uszczknąć coś dla siebie i swojego zdrowia. Fot. 123RF/Picsel W walce z różnymi chorobami, zarówno tymi dnia codziennego, jak prozaiczne przeziębienie, czy cywilizacyjnymi, jak nowotwory, natura może być dobrym sprzymierzeńcem. Ważne, aby naturalne środki, po które sięgamy były naprawdę naturalne, pochodzące z upraw ekologicznych, wolnych od sztucznych nawozów i...

  • Karnawał czas zacząć! Pyszne przekąski na domowe przyjęcia z marką WINIARY

    Sos chrzanowy WINIARY – doskonale sprawdzi się, jako dodatek do jaj, ryb, mięs czy pasztetów. Wzbogaci smak ulubionych przystawek i kanapek. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Ś wietnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY...

  • Książka kucharska jakiej nie było! Robert Sowa, szef kuchni hotelu Jan III Sobieski, kucharz Polskiej Reprezentacji w Piłce Nożnej, laureat Oskara Kulinarnego postanowił podzielić się swoimi kulinarnymi sekretami! Arcysmaczne i nowatorskie przepisy. Potrawy lekkie i zdrowe, wyrafinowane i takie, które przygotowuje się w chwilę, a wszystkie podane w taki sposób, by nie tylko doskonale smakowały, ale i cieszyły oczy. Wspaniałe zdjęcia, mistrzostwo stylizacji kulinarnej, tysiące smaków, które...

  • Karnawał czas zacząć! Pyszne przekąski na domowe przyjęcia z marką WINIARY

    Sos chrzanowy WINIARY – doskonale sprawdzi się, jako dodatek do jaj, ryb, mięs czy pasztetów. Wzbogaci smak ulubionych przystawek i kanapek. Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – to niezastąpiony składnik marynat do mięs i sosów sałatkowych. Ś wietnie sprawdza się też w podkreśleniu smaku zup oraz wielu rodzajów przystawek. Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY...

  • Maczanka krakowska często nazywana jest prababką hamburgera. Skąd się wzięła i czemu jest niezwykłym przysmakiem? Fot. 123RF Jak mawiają starsi krakowianie - maczankę wymyślono, aby w jakiś sposób wykorzystać pieczeń i duże ilości sosu, które powstały z innych potraw. Gościła zarówno w stałym menu eleganckich restauracji, na czele ze słynnym lokalem Koscha i Wybirała na rogu Grodzkiej i Poselskiej, ale i w zwykłych barach. Maczanką zajadali się niezamożni studenci oraz dorożkarze. Była jadłem...

  • Grecki słownik smaków

    ...z jogurtem i doprawiamy do smaku. Dolmadhes Składniki: 50 świeżych liści winorośli; 400 g ryżu; 100 ml oleju; 2 cebule; pęczek cebulki dymki; łyżka mięty; 2 łyżki siekanego koperku; 2 łyżki zielonej...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...