• Informacje na temat:

    danie jednogarnkowe z kapustą kiszoną

Przepisy na temat: danie jednogarnkowe z kapustą kiszoną
  • Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

    Proste danie jednogarnkowe.

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    Specjalista radzi, aby od grudnia do końca lutego urozmaicić dietę o silnie rozgrzewające dania. - To okres, kiedy ciężkie gulasze i dania jednogarnkowe nie będą nam tak straszne. Długo i powoli gotowany gulasz ze szpondra lub ogona wołowego, to idealne danie na zimowe wieczory - uważa Mikołajczak. Według niego zimą idealnie sprawdzą się także wszelkiego rodzaju proste dania, które będą...

  • Dania jednogarnkowe z różnych stron świata

    ...i czosnek. Oprószyć mąką, przesmażyć. Wlać ½ l bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować 30 minut pod przykryciem. Dodać kapustę kiszoną i parykę, wlać pozostały bulion i gotować...

  • Przepis na pyszny bigos

    Najpopularniejsze danie jednogarnkowe...

  • Żeberka wieprzowe a la Sowa

    Grillowane, duszone, pieczone - każdy je zna. Odsłon kulinarnych żeberek jest mnóstwo, jednak przygotowane, jako potrawy jednogarnkowe według przepisu Roberta Sowy - wygrywają. Szybko, bez zbędnego bałaganu a do tego pysznie, do tego pajda chleba i kolacja gotowa.

  • Sprawdzone sposoby na gulasz

    ...1. Jeśli wlałaś do gulaszu zbyt dużo wody, możesz go lekko zagęścić, dodając kaszę mannę wymieszaną z zimną wodą. 2. Gdy danie jednogarnkowe ma zbyt intensywny smak, możesz go złagodzić, dodając(...). 5.  Jeśli chcesz dodać do dania jednogarnkowego kiszone ogórki, kapustę lub oliwki, rób to zawsze na końcu. W kwasie nie ugotują się inne składniki.

Artykuły na temat: danie jednogarnkowe z kapustą kiszoną
  • Pyszne, rozgrzewające dania na zimowe dni!

    ...kiszoną kapustą, ale również smacznym wywarem mięsnym. Jeżeli masz ochotę na naprawdę gęsty kapuśniaczek, możesz dodać do zupy więcej ziemniaków. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: Krajankę(...) kopru. Po takim daniu z pewnością żadna temperatura nie będzie nam straszna! Na rozgrzewający obiad w chłodne dni możemy przyrządzić także wyjątkowe danie jednogarnkowe - garnek chłopski. Aby...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Pyszne i sycące dania jednogarnkowe

    ...minutach ziemniaki i cebulę. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Zalej danie 1/2 l wody, dodaj bulion w proszku oraz drobno pokrojoną, odciśniętą kiszoną kapustę. Duś pod przykryciem przez 15-20 minut, aż(...). Dodaj także gruszki, krótko podgrzej. Gotowe danie posyp natką i podaj z pieczywem. Drobiowe curry Składniki: • 40 dag piersi z kurczaka • szklanka ryżu • pół kostki masła • łyżeczka ziaren...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ...... - To było jedyne danie, które gotował dziadek. Jajecznica po serbsku, tak my ją nazywaliśmy. Babcia Gaja (pierwsza żona Jacka Kuronia - przyp. red.), jeszcze jako studentka, wyjechała do Jugosławii i stamtąd przywiała przepis na to danie. W jego skład wchodzą m.in. pomidory. Dziadek w ogóle był miłośnikiem pomidorów, one zawsze musiały być w lodówce i razem z kawałkami papryki, cebuli...

  • Dania jednogarnkowe sprawdzą się w każdej kuchni, zarówno w tej, gdzie królują jedynie rośliny, jak i w tej, gdzie kucharzami są zagorzali mięsożercy. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, aby szybko przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponad to nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla zabieganych osób. Jak widać...

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Dania jednogarnkowe to tajna broń każdego kucharza. Dzięki nim bez wysiłku wyczarujemy smaczny obiad dla całej rodziny, dlatego też zawsze warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów. Fot. 123RF/Picsel Dania jednogarnkowe przygotowujemy najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Są bowiem pożywne, sycące i doskonale rozgrzewają. Ponadto nie wymagają od nas dużego nakładu pracy, co czyni z nich idealną propozycję dla osób zabieganych. Naszym zdaniem, miseczka smakowitej potrawki jest...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...