• Informacje na temat:

    dania z zupek chińskich

Przepisy na temat: dania z zupek chińskich
  • Ramen – egzotyczny i sycący przysmak na jesienną chandrę

    Ramen to nic innego jak treściwy rosół, przygotowany na mięsie wieprzowym lub drobiowym. To właśnie ten egzotycznie brzmiący przysmak stał inspiracją dla ogromu tzw. "zupek chińskich", które produkowane są masowo w praktycznie w każdym kraju na świecie. Za jego charakterystyczny smak odpowiadają także precyzyjnie dobrane warzywa i przyprawy oraz makaron, najlepiej typu azjatyckiego - udon...

  • Uzależnienie od chipsów

    ...m.in. zupki chińskie, dania instant, fast foody, etc. Ponadto, sama czynność jedzenia chipsów jest przyjemna i może trwać długo. Większość ludzi nie jest w stanie zjeść zbyt dużo słodkości na raz, bo...

Artykuły na temat: dania z zupek chińskich
  • Danie na kolanie

    Dania błyskawiczne zdrowe nie są - wiedzą to już chyba nawet dzieci. Co z tego, że pełno w nich utwardzanych tłuszczów roślinnych, które są źródłem szkodliwych, zatykających żyły tłuszczów trans(...) jedzą pokarmy bogate w tłuszcze trans, jest prawie dwukrotnie wyższe? Co z tego, że dania te są źródłem soli, która powoduje nadciśnienie, glutaminianu sodu, sztucznego poprawiacza smaku z właściwościami...

  • W naszym kraju każdego roku sprzedaje się aż 300 mln zupek chińskich. Teoretycznie wszyscy wiemy, że nie jest to zdrowy produkt, jednak często potrzeba zjedzenia szybkiego posiłku zwycięża nad rozsądkiem. Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom popularne zupki błyskawiczne nie powstały w Chinach, a w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy w proszku, której przygotowanie ograniczało się wyłącznie do zalania jej...

  • Wybierz makaron, który pozwoli ci zachować szczupłą sylwetkę

    Makaron makaronowi nie jest równy. W opinii dietetyk, Anny Różyk, ten w zupkach chińskich niewiele ma wspólnego z wartościowym daniem. Ekspertka zaleca spożywać makarony grube. Zachęca też, by sięgać po produkty pełnoziarniste.

  • Nie wiedzą co to deser. W większości swoje zapotrzebowanie na cukier zaspokajają naturalnymi darami nieba. Słodkie niespodzianki i ciasteczka spożywają symbolicznie lub na specjalne okazje. Czego to Chińczycy nie wymyślą?! Fot. 123RF/Picsel "Czyścić stoły"- tak dosłownie brzmi tłumaczenie słowa deser z języka francuskiego (desservir). Dla Chińczyków jednak deser, nie ma nic wspólnego z degustacją słodkości lub serwowaniem smakołyków tuż po posiłku. Słodycze w Chinach podaje się jako przekąskę...

  • Zupy z proszku - zdrowe?

    Inspektor pozwala, ale... Do sprzedaży dopuszcza je Główny Inspektorat Sanitarny, więc zawarte w nich składniki nie są toksyczne. Pamiętaj jednak, że do chińskich zupek dodaje się polepszacze smaku(...) z pamięcią. Sekret chińskich kluseczek Makaron dodawany do zupek powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robi się z nich pulpę, z której formuje się nitki. Te...

  • Wracasz późno do domu lub zapominasz zabrać ze sobą obiad do pracy. Wielu z nas w takiej sytuacji sięga po telefon, wykręcając numer do najbliższej chińskiej restauracji. Wertując menu takiego lokalu, warto mieć na uwadze, iż niektóre dania mogą być szczególnym zagrożeniem dla naszej sylwetki. Geneza sztuki kulinarnej Chin ściśle związana jest z historią oraz warunkami klimatycznymi tego najludniejszego państwa w świecie. W kulturze chińskiej pożywienie nie tylko zaspokaja głód, ale jest...

  • O, pieczone kurczę!

    A także indyk, a nawet kaczka lub gęś. Maluchy uwielbiają dania z drobiu, bo dobrze im służą i świetnie smakują.

  • Kurczak curry, krewetkowa łagodna, tajska ostra - to nazwy popularnych zupek chińskich. Do Polski przywędrowały z początkiem lat 90. Wprost z Wietnamu, a na świecie... Fot. 123RF/Picsel Na świecie jako pierwsze pojawiły się w Japonii. W 1958 firma Nissin Foods, specjalizująca się w produkcji pierwszych dań dla astronautów, wypuściła na rynek paczkę zupy błyskawicznej. Danie to oparto na formule chińskiej potrawy ramen, czyli rosołu z makaronem i różnymi mięsnymi dodatkami. Z ziemi chińskiej...

  • O, pieczone kurczę!

    A także indyk, a nawet kaczka lub gęś. Maluchy uwielbiają dania z drobiu, bo dobrze im służą i świetnie smakują.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...